Kitap tercihini çocuklara bırakmanın 7 faydası

Kendi isteklerine ve ilgi alanlarına yönelik kitaplar okumaktan daha fazla keyif alan çocuklar, zamanla okuma eylemini bir yaşam biçimi haline dönüştürüyor. Kitaplarını kendileri seçerek özgün okuma deneyimi yaratan çocukların daha iyi bir okur haline geldiğini belirten abm Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, miniklerin kendi kitap seçimlerini yapmalarına izin vermenin 7 faydasını sıralıyor.

Çocukların kendi kitap seçimlerini yapmalarına izin vermek, onların daha iyi birer okur haline gelmesini sağlıyor. Çocukların kendi isteklerine ve ilgi alanlarına yönelik kitaplar okumaktan daha fazla keyif aldıklarını belirten abm Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, miniklerin kendi kitap seçimlerini yapmalarına izin vermenin 7 faydasını sıralıyor.

1. Çocukları pek çok kitapla tanıştırmak becerilerini geliştirir. Çocukları pek çok kitapla tanıştırmak, onların düşünme ve anlama fonksiyonlarını geliştirir. Kitapların renkli dünyasıyla tanışan minikler, fikir üreten, düşündüğünü ifade edebilen ve yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırt edebilen bireyler olma yolunda ilerler.

2. Kitap seçimi özgür hissettirir. Kitap seçme konusunda özgür olduğunu hisseden çocuklar, kendi okuma deneyimlerini yaratır. Okumaktan keyif almaya başlayan çocuklar, zamanla bu okuma deneyimini bir yaşam biçimi haline dönüştürür.

3. Sevdiği konuları okumaktan keyif alırlar. Çocukların daha fazla okumalarını sağlamanın en iyi yolu, sevdikleri konulardaki kitapları bulmalarına yardımcı olmaktan geçer. Sevdiği kitabı okuma şansı yakalayan çocuklar, böylece o konudaki her kitabı okumaya devam etmek ister ve okuma eylemine daha çok yönelir.

4. Kendilerini daha rahat ifade ederler. Okumak ve yazmak birbirini besleyen alışkanlıkların başında gelir. Daha fazla kitap okuyan çocukların yazı yazma eylemine karşı ilgi ve istekleri de artar. Böylece çocuklar kendilerini ve duygularını daha rahat ifade eder.

5. Kitap okumak ödev olmaktan çıkar. Çocuklar artık okuma eylemini görev olduğu için değil, keyif aldığı için gerçekleştirir. Böylece çocuklar okudukları kitaplara daha hevesli yaklaşır ve onlara daha fazla zaman ayırır.

6. Ebeveynler çocukların ilgi alanlarını keşfeder. Ebeveynler çocukların yaptığı kitap seçimleri ile onların ilgi alanlarını gözlemleme fırsatı elde eder. Bu sayede miniklerin ilgi alanlarına göre faaliyet ve etkinliklerde düzenlemeler yaparlar.

7. Hayal güçleri ve yaratıcılıkları gelişir. Çocukları tek bir kitap türü ile kısıtlamak yerine kendi istedikleri türü seçme şansı tanımak, onlara daha önce keşfetmedikleri farklı bir dünyanın kapılarını açar.