KMTSO'dan Anadolu mekteplerine destek!
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası ile yapılan protokol çerçevesinde Anadolu Mektebi projesi kapsamında Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerinde bulunan okul müdürlerine kitap dağıtım töreni düzenlendi.
Program, İl Millî Eğitim Müdürü Yardımcısı Ahmet Akküncü’nün
program hakkında verdiği açıklamayla başladı ve peşinden törene katılımcılar
tek tek kendilerini tanıttılar.“Sayın il millî eğitim müdürüm, okullarımızın
değerli müdürleri, sevgili öğrenciler ve basın mensupları sizleri,
Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası ve şahsım adına saygıyla selamlıyor, hoş
geldiniz diyorum.” Diyerek açılış konuşmasına başlayan Kahramanmaraş Ticaret Ve
Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun daha sonra şu ifadelere yer verdi:“Bu yıl
ikincisini gerçekleştirdiğimiz Anadolu mektebi yazar okumaları projesini bu
topraklarda yapılabilecek önemli faaliyetlerden biri olarak görüyor, bu amaçla
geleceği inşa edecek olan gençlerimizin yerli, milli ve manevi değerlere haiz,
donanımlı bir şekilde yetişmeleri için bu projenin içinde ve destekçisi
olacağımızı belirtmek istiyorum.Başta milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak
üzere, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, kültürümüze önemli katkıları
olan şair ve yazarlarımızın eserlerini öğrencilere okutmak, okudukları
yazarlarınEserlerini değerlendirmelerini sağlamak, okunan eserlerin
kendilerinde meydana getirdiği tesirleri yazıyla anlatmalarına imkân tanımak ve
bu faaliyetlerin sunulmasını sağlamak gençlerimize çok önemli bir katkı
sağlamış olacaktır.Ben, çocuklarımızın burada en iyi eğitimi alarak vatansever
evlatlar olarak yetişeceklerine, istiklal madalyalı Kahramanmaraş’ta yeni
kahramanlık hikâyeleri yazacaklarına yürekten inanıyorumTekrar tüm konuklarımıza
hoş geldiniz diyor, teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmasının başında öncelikli olarak Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ve çalışma arkadaşlarına hem ev sahipliği, hem de bu kitap okuma faaliyetine yapmış oldukları her türlü katkı ve yardım için teşekkür eden Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt şunları dedi:“Biliyorsunuz eğitim faaliyeti, doğumdan ölüme kadar olan hayatı kapsıyor ve bu hayatın içerisinde de hepimizin ortak görevleri var. Hiçbir şey bizim için hayatın bitmesi anlamına gelmiyor. Bu süreç bize bir mirası getiriyor. Şairlerin, yazarların, ediplerin, edebiyatçıların yoğun olduğu bir coğrafyada, şehrimiz Kahramanmaraş’ta bize de düşen görevler var. Bu şehirde okuyan, yazan, düşünen, ifade eden güzel insanların sayısını artırmamız gerekiyor. Onun için de sizlerin, öz verileri ile sizlerin çabaları ve gayretleriyle öğrencilerimizin ve velilerimizin yoğunluklarıyla Anadolu Mektepleri projemiz sağlıklı ve verimli bir şekilde ilerliyor.
Sizler mutlaka biliyorsunuz ama içerde basından da arkadaşlarımız olduğu için bu projenin ana hatları ile ilgili birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarım Bakanlığı yaptıktan sonra üniversiteye dönen Sami güçlü beyin Sakarya´da çok küçük bir grupla başlayıp ve bugün Milli Eğitim Bakanlığı´nın Sayın İsmet Yılmaz´ın başkanlığını yaptığı himayelerinde yürüyen ve bakan yardımcımız Orhan Erdem Bey´in takip ettiği Milli Eğitim Bakanlığı´nın da içinde olduğu bir proje haline dönüştü önce okunan şairin yazarın adıyla bu okumaları devam ediyordu ama daha sonra mümbit bir toprak olan Anadolu´nun içerisinde artık Anadolu´nun yetiştirmiş olduğu değerleri okunacak ve bunların üzerine bina edilecek alanları na dönüştüğü için artık bu çalışmanın adı Anadolu Mekteplerine oldu.” Dedi.
Akkurt Projenin ilk gününden bugüne kadar Kahramanmaraş’ta yapılan çalışmaları anlatarak sözlerini tamamladı.Anadolu Mektepleri’ni anlatan bir sunu sonunda bir öğrenci tarafından proje ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Proje, Millî Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’ın himayelerinde, eski Bakan Sayın Prof. Dr. Sami Güçlü’nün başkanlığında ve Millî Eğitim Bakanlığı adına Bakan Yardımcısı Sayın Orhan ERDEM ile yürütülmektedir.Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her türden eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenci ve kursiyerlere okuma alışkanlığı kazandırarak kültürel yönden gelişmelerini sağlamak ve aynı zamanda çalışkan, doğru, sadakatli, kendine güvenen, irade sahibi, önceliklerini doğru belirleyen, ilkeli ve tutarlı olabilen, mensup olduğu aileyi önemseyen bireyler yetiştirmek.Başta Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, millî ve manevi değerlerimize sahip çıkan, kültürümüze önemli katkıları olan şair ve yazarlarımızın eserlerini öğrencilere okutmak, okudukları yazarların eserlerini değerlendirmelerini sağlamak, okunan eserlerin kendilerinde meydana getirdiği tesirleri yazıyla anlatmalarına imkân tanımak ve bu faaliyetlerin çeşitli panel, yarışma, seminer vb. etkinliklerle sunulmasını sağlamak.2016 yılında Anadolu mektebi Yazar Okumaları Projesine ilimiz dâhil olmuştur.Öğrencilerimiz Mehmet Akif Okumaları kapsamında yerel düzeyde 3 panelde 15 sunum, ulusal düzeyde 2 panelde de 10 sunum gerçekleştirdiler. 2017 yılında Anadolu Mektebi Yazar Okumaları kapsamında Mustafa Kutlu Okumaları yapılmaya başlandı.2016 yılında 10 okul ve 33 öğrencinin katılımıyla 2017 yılında 16 okul ve 53 öğrencinin katılımıyla gerçekleşmiştir.İl Gençlik Hizmetleri ve İl Spor Müdürlüğü Gençlik Merkezinde Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla Mustafa Kutlu’nun Kitap setleri 16 okulumuzun öğretmen ve öğrencilerine kitap dağıtım töreni yapıldı. Uzun Hikâye sinema filminin izlendiği toplantı gerçekleştirildi.11-12 Nisan 2017 tarihlerinde ilimizde Hikâyemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi: Mustafa Kutlu Paneli yapıldı. Panel 5 oturum şeklinde düzenlendi 28 panelistimiz sunumlarını yaptı.Konya’da düzenlenen Hikâyemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi: Mustafa Kutlu, Ulusal Panele 22 ilden öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen programa ilimizden 2 öğretmen ve 7 öğrencimiz katıldı. 5 öğrencimiz sunum yaptı.Ulusal Panel sonrası tüm sorumlu öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla Panel değerlendirme toplantısı yapıldı.2017-2018 Eğitim-öğretim yılında 30 okul ve 150 öğrencinin katılımıyla gerçekleşecektir Yaz tatilinde Tarık Buğra’nın tüm eserleri okunuyor.Eylül 2017 itibariyle Cengiz Aytmatov’un tüm eserleri okunacak ve ulusal ve yerel paneller düzenlenecektir.2018 Necip Fazıl KISAKÜREK yılı olarak planlanmış olup, Ulusal ve Yerel Paneller 25 ilden öğretmen, öğrencilerin ve bakanlık yetkilerinin katılımıyla İlimizde gerçekleştirilecektir.” Bu konuşmadan sonra okul müdürlerine kitapları teslim edildi ve tören topluca çekilen fotoğrafla son buldu.(