Konut alana vatandaşlık
Ocak ayında yürürlüğe giren 'konut alan yabancıya vatandaşlık hakkı' düzenlemesi mart ayında etkisini gösterdi. Satılan yeni konutların yüzde 10'u yabancılara yapıldı.
2016 Aralık ayında 1.616 konutun, 2017 Şubat ayında ise 1052 konut satıldığı Kahramanmaraş’ta, yaklaşık 200 konutun yabancılara satıldığı öğrenildi.
Hükümet, yılın ilk ayında 1 milyon liralık konut alan yabancıya vatandaşlık hakkı verecek düzenlemeyi hayata geçirdi. Düzenleme mart ayında karşılık bulmuş gibi görünüyor. Mart ayında yeni konut satışlarında yabancı payı yüzde 10’a çıktı. Yabancı böylece nisan ayı başında hayata geçen 'KDV' istisnası öncesinde alıma başlamış oldu.
Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan ‘Reidin-Gyoder Yeni Konut Fiyat Endeksi’ ve ‘Reidin Emlak Endeksi’ mart ayı sonuçları açıklandı.
‘Reidin-Gyoder Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, mart ayı fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0.23, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.36 oranında gerçekleşti. Satışlarda banka kredisi kullanım oranının yüzde 33 olduğu mart ayında, stok erime hızı yüzde 6 olarak gerçekleşti. Yabancı yatırımcılara yapılan satış oranı ise yüzde 10’a yükselerek, son 6 aylık ortalamanın üzerine çıktı.
FİYATLARIN EN ÇOK YÜKSELDİĞİ ŞEHİR BURSA
Türkiye genelinde 68 il, 242 ilçe ve 1202 mahalleyi kapsayan ‘Reidın Emlak Endeks’ Mart ayı sonuçlarına göre ise konut fiyatlarında yüzde 1.16 oranında artış yaşandı. Mart ayında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir Bursa, en çok azaldığı şehir ise Çankırı oldu.
YENİ KONUTLARIN FİYATI MARTTA YÜZDE 0.23 ARTTI
Reidin-Gyoder Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.23 oranında artış gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.36 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 73.70 oranında artış yaşandı. Mart ayında İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.28 oranında; İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.06 oranında fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 9.9 puan fazla artış gösterdi.
BANKA KREDİSİ ORANI YÜZDE 33
Markalı projelerden konut satın alan tüketicinin banka kredisi kullanma oranı mart ayında yüzde 33 oranında gerçekleşti. Kasım ayında yüzde 15, Aralık’ta yüzde 22 Ocak’ta yüzde 27 olan banka kredisi kullanım oranı, şubatta yüzde 48’e yükselerek, son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
1+1’LERİN SATIŞI AZALDI
Mart ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 33’ü bitmiş, yüzde 67’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Mart ayında, bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışı yüzde 0.51 oranında azaldı. 2+1 konut tipinde yüzde 0.40, 3+1 konut tipinde yüzde 0.51 ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.33 oranında artış yaşandı.
51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.53 oranında azalma yaşanan mart ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.36 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.34, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.35, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0.27 oranında artış görüldü.
YABANCIYA SATIŞ ARTTI
Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 10’luk oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Yüzde 10’a yükselerek, son 6 aylık ortalama yüzde 8’in üzerine çıkan yabancı yatırımcılara yapılan satış oranı, şubatta yüzde 4, Ocak’ta ise yüzde 3 oranında gerçekleşmişti.
İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi, 100. Sayısı ile gayrimenkul sektörünün nabzını ölçmeye devam ediyor. Reidin Emlak Endeksi son sonuçlara göre; mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1.16 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8.93 oranında artış gerçekleşti. Mart ayında metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.11 oranında artan Bursa, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 1.04 oranı ile Çankırı oldu. Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.2 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.14 oranında artış gerçekleşti.
EN FAZLA KİRA ARTIŞI ZONGULDAK’TA YAŞANDI
Mart ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2 oranında artan Zonguldak, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Van ise yüzde 2’lik oranla bu dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu.
EN YÜKSEK YILLIK KİRA GETİRİSİ AYDIN, VAN VE BİLECİK’TE
Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında Aydın gelirken, yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü. Yıllık artış oranları değerlendirildiğinde, satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 3 il; Balıkesir (yüzde 28.42), Muğla (19.32) ve Tekirdağ (19.12) oldu.