KSÜ'de, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü Kapsamında Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi tarafından 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında her yıl gerçekleştirilen Prematüre Farkındalık Etkinliğinin dördüncüsü düzenlendi.

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ahmet Yener, KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Sadık Yurttutan ve hastane çalışanları ile Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görerek yaşama tutunan prematüre bebekler ve aileleri katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin yaşama tutunmasında fedakârca hizmet veren herkese teşekkür etti.

Tıp Fakültesi Hastanesi içerisindeki bütün bölümlerin işbirliği ve uyum içerisinde insanımıza hak ettiği sağlık hizmetini başarılı bir şeklide sunduklarını belirten Rektör Can, “Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın başarısı bizim başarımız, insanımızın sağlık ve mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. Sağlık ve mutluluğunuzun daim olmasını temenni ederim. Sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesine katkı sunan akademik ve idari personelimize ve yardımcı hizmet personelimize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Erken doğan olarak bilinen prematüre doğumların dünyada ve ülkemizde tüm doğumların yaklaşık yüzde 12’sini oluşturduğunu ve ülkemizde yılda yaklaşık 180 bin prematüre doğum gerçekleştiğini ifade eden Rektör Can, ilimizde ise yaklaşık 2800 adet prematüre doğum gerçekleştiğini söyledi.

Üniversitemiz hastanesinin her geçen gün büyüme ve gelişmeye devam ettiğini belirten Rektör Can, yıllar önce 8 küvöz ile hizmete başlayan Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde küvöz sayısının 39’a yükseldiğini ve yılda hizmet verilen hasta sayısının 150’den 700’e ulaştığını ifade etti.

KSÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neanotoloji Bilim Dalı Başkanı ve Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Sadık Yurttutan ise son 8 yılda hastane bünyesinde gerçekleştirilen prematüre tedavileri hakkında bilgiler verdi.

Kahramanmaraş’a ve bölgedeki illere hizmet veren KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde birçok ilke imza atıldığını belirten Prof. Dr. Sadık Yurttutan, şehrimizde ilk kez pasif hipotermi, kanguru bakımı, HFO uygulaması, nitrik oksit tedavisi, siyam ikizi ayırma tedavi ve operasyonlarının KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinin fiziki ve teknik altyapısının güçlendirilmesi ve personel sayısının artırılmasında desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’a şükranlarını sunan Prof. Dr. Sadık Yurttutan, üniversite üst yöneticileri, personel ve prematüre ailelerine de teşekkür etti.

27 haftada 940 gram olarak pandemi sürecinde dünyaya gelen ve 118 gün Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören prematüre bebeğin annesi Zehra Pınar da kısa bir konuşma yaparak bu zorlu süreçte kendilerine destek olan herkese teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Seher Atmaca yönetimindeki GSF öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında prematüre tedavi sürecine katkı sunan isimlere protokol üyeleri tarafından teşekkür belgeleri takdim edilirken program kutlama pastası kesimi ve ardından yapılan ikramlarla son buldu.