KSÜ'de '97. Yılında Lozan'ı Anlamak' Konferansı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Stratejik Araştırma Merkezi tarafından Lozan Anlaşmasının imzalanmasının 97. yılı münasebetiyle '97. Yılında Lozan'ı Anlamak' konulu konferans düzenlendi.

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ve sosyal medya kanallarından canlı olarak yayınlanan konferansın açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.

Konuşmasına konferansın 15 Temmuz haftasına denk gelmesi münasebetiyle, 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerimizi rahmetle anarak ve gazilerimize minnet ve şükranlarını ifade ederek başlayan Rektör Can, Lozan Anlaşması öncesinde yaşanan süreçlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Lozan Antlaşması bağımsız yeni bir Türk devleti kurulduğunun, başta I. Dünya Savaşı’nın galip devletleri olmak üzere dünyanın önde gelen devletlerince onaylandığını gösteren uluslararası bir belgedir.” diyen Rektör Can,  “Lozan antlaşması aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın hedefi olan Mîsâk-ı Millî hükümlerini o günün şartları içinde büyük oranda gerçekleştirmiştir.” şeklinde konuştu.

Lozan Anlaşmasının  ‘Türkler’i Avrupa’dan çıkarmak’ şeklinde özetlenebilecek olan yüzyıllık Avrupa siyasetini sona erdirdiğini hatırlatan Rektör Can, “Lozan antlaşması I. Dünya Savaşı sonunda Türk Milletine dayatılmış olan ve Türk Milletini ve devletini işgal güçlerine mahkûm eden ve Türk vatanını parçalayan Sevr Anlaşmasını tarihin çöplüğüne gönderen önemli bir kazanımdır.” dedi.

Rektör Can’ın açılış konuşmalarının ardından KSÜ Stratejik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burcu Erşahan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferans oturumuna geçildi. Prof. Dr. Erşahan, konferans öncesinde KSÜ Stratejik Araştırma Merkezinin hedeflerine ve çalışmalarına ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

Konferansa konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi, Stratejik Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fikret Birdişli ve Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Ali Hüseyinoğlu katılırken Doç. Dr. Birdişli “Lozan Antlaşması ve Türkiye’nin Güvenliğini”, Dr. Öğretim Üyesi Hüseyinoğlu ise “1923 Lozan Antlaşması ve Batı Trakya Türkleri” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Doç. Dr. Fikret Birdişli, Prof. Dr. Burcu Erşahan’ın Lozan Anlaşması ile Türkiye’nin ulusal güvenliği arasındaki ilişki, Lozan Anlaşması ve Misak-ı Milli, Lozan Anlaşmasının Türkiye’nin güvenliğine sağladığı katkılara ilişkin sorularını cevaplandırarak değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Ali Hüseyinoğlu da Lozan Barış Antlaşması’nın Batı Trakya Türkleri açısından önemi, Türk-Yunan İlişkilerinde sıklıkla Lozan’ın referans olarak verilmesinin Batı Trakya Türkleri açısından anlamı, Yunanistan’daki Türklerin temel insan ve azınlık hakları, hak ihlali ile ilgili eski ve yeni sorunların bölgedeki tarihi Müslüman Türk varlığını nasıl etkilediği ve bu bağlamda Anavatan Türkiye ve uluslararası aktörlerin rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.