KSÜ'de Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi'nin Katılımıyla Tarım Öğretiminin 177. Yıl Dönümü Kutlandı
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin (KSÜ) konuğu olarak Türkiye'de tarımsal öğretimin 177. yıl dönümü münasebetiyle gerçekleştirilen törene katıldı.
KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Vali Ömer Faruk Coşkun, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, Celalettin Güvenç ve Habibe Öçal, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, çiftçiler ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci törende yaptığı konuşmada “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde gıda milliyetçiliği, ihracat yasakları ve raflarda bulunmayan ürünler yaşanırken, ne pandemi döneminde ne sonrasındaki Rusya Ukrayna savaşında çok şükür bu ülkede hiçbir ürünün yokluğu, kıtlığı, noksanlığı çekilmedi. Bu ülkede çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan 2.180.000 çiftçimiz var. Kayıtlı olmayanlarla birlikte de 2.800.000 çiftçimiz var. Bu çiftçilerimizin sayesinde zorlukların üstesinden geldik. Ancak kış mevsiminde bulunmamıza rağmen hâlâ coğrafyamızda bizi mutlu edecek önemli bir yağış yok. Bu, dünyamızın birçok bölgesi için de geçerli. Dünyada 3 tane kritik konu başlığı vardır. Bunlardan bir tanesi tarımdır, devamı gıdadır ama ikincisi sudur üçüncüsü de enerjidir. En fazla suyun kullanıldığı tarım olduğuna göre, tarımda %77’lik bir su tüketimi var. Tarım sektöründe bizim mutlaka planlama yapmamız gerekir. Topraklarımızı verimli kullanmamız gerekir. Nüfusu artan bir ülke olarak 2002 yılında kişi başı 4 dekar olan arazi büyüklüğümüz, 2022 yılında 2.8 dekara düştü. 2050 nüfus projeksiyonuna göre de bunun 1,7 dekar olacağı öngörülüyor. Topraklarımızı verimli kullanmak adına planlama yapmaya ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Biz bunu dikkate alarak bu planlamayı gerçekleştirmek için hedeflenmesi gereken ürünlerin stratejik ürünler olduğunun özellikle altını çizmek isterim. Bu ülke stratejik ürünleri öncelikli olarak üretecek. Stratejik ürün kapsamında yer alan un için hububatı, yağ için yağlı tohumları, şeker için şeker pancarını kastediyorum. Hayvansal üretim tarafında da et, süt ve yumurta planlamamız bunların üzerine olacak. Bu planlamayı sağlayacak olan torba kanun teklifi de inşallah kısa zamanda Gazi Meclisimizde olacak. Tarım camiasına çok ciddi katkı sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştirmiş olacağız. Burada meslek mensuplarına seslenmek istiyorum. Asıl olan, kamunun sizleri meslek mensupları olarak istihdam ediyor olması değildir. Asıl olan, bu mesleğin icra edileceği alanın genişletilmesidir. Mesleğin daha fonksiyonel hale, daha itibarlı hale getirilmesidir. Bu çerçevede de inşallah bizim yine bir başka çalışmamız var. Yeminli ve yeminli olmayan tarım müşavirlerini, ziraat mühendislerini, gıda mühendislerini ve veteriner hekimleri sektörle iç içe geçirerek sektöre olan memnuniyeti ve sektörün saygınlığını arttıracağız.” dedi.
Törende konuşan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım da Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin KSÜ’de bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “İnsan hayatının vazgeçilmez unsuru hava, su ve gıdadır. Türkiye’de tarım sektöründe çok büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmelerin devamı için akademisyenlere büyük görev düşmektedir. Bu vesile ile Tarımsal Yüksek Öğretimin 177. yılını kutluyor, başarılar diliyorum.” dedi.
Törende KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım günün anısına Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye hediye takdim etti.
Program, öğretim üyelerine plaket takdimiyle birlikte akademik yükselme kaydeden öğretim üyelerine binişlerinin giydirilmesi ve TÜBİTAK tarafından 2022 yılında kabul edilen proje yürütücülerine ödül ve hediyelerinin takdim edilmesinin ardından son buldu.