KSÜ Öğrencileri 'Mezuniyet Sınavı' istiyor
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) öğrencileri, bazı üniversitelerin öğrencilerine verdiği kurtarma sınavı olarak da bilinen, mezuniyet sınav haklarının kendilerine de verilmesini istedi.
KSÜ’lü bir gurup öğrenci, dün özel bir kafede bir basın toplantısı düzenleyerek, zayıf dersi bulunan son sınıf öğrencilerin, sınava tabi tutularak mezun olmasının önünü açan mezuniyet sınavlarının, bu sene yapılmayacağından dolayı 150’den fazla öğrencinin mağdur olduğunu belirttiler. Konuyla ilgili grup adına açıklama yapan öğrencilerden Hülya Karakaya, “Bu gün burada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin paydaşları olarak toplanmamızın amacı, Yaz Öğretimi sonunda yapılması gereken Mezuniyet sınavlarının Üniversitemiz yönetimince verilmediğini siz basın mensupları aracılığı ile kamuoyuna bildirmektir. Konu ile ilgili olarak yaklaşık 150 civarında arkadaşlarımızla birlikte ilgili fakülte bölüm başkanlıklarına Yaz öğretimi sonucunda hakkımız olan Mezuniyet yani bitirmeye üç ders sınavlarının verilmesi ve uygulanması talebinde bulunduk.
Taleplerimiz ilgili fakülte yönetim kurullarında haklı bulunmuş ve bir üst makam olan rektörlük makamımıza üst yazı ile bildirilmiştir” dedi.
Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. İsmail Bakan imzalı; “ Üniversitemiz Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve sınav yönetmeliğinin 30/5 maddesi ve 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı Akademik Takvim gereği; öğrencilerimizin Yaz Öğrenimi sonunda mezuniyet sınav hakkı bulunmamaktadır” yazısıyla söz konusu sınav hakkından yararlanılamayacağını ifade eden bir yazı aldıklarını kaydeden Öğrenci Hülya Karakaya şu açıklamalarda bulundu: “Oysa gerekçe olarak gösterilen ilgili maddeye bakıldığında, ilgili madde ‘Mezuniyet sınavı her yarıyıl sonunda bütünleme sınavlarının bitiminden sonra, müteakip yarıyıl başlamadan önce akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Bu sınavda alınan harfli not o dersin yarıyıl başarı notudur’ şeklindedir. Yaz Öğretimi uygulamalarını da bağlayıcı bir nitelik taşımamaktadır. Hatta ilgili yönetmelikte Yaz Öğretimi ile ilgili hükümler hiç bir yerde zikredilmemektedir. Yine ilgili Rektör Yardımcımızın belirtmiş olduğu yazıdan şu anlaşılmaktadır. 2014-2015 Eğitim öğretim yılı Akademik takvimde yer verilmediğinden üç ders sınavını yapamıyoruz görüşü ortaya çıkmaktadır. Oysa bu takvim yapıldığında Yaz Öğretimi de Akademik takvimde yer verilmemiş, sonradan eklenmiştir. Mademki Yaz Öğretimi akademik takvime sonradan eklenebilmektedir, neden Yaz Öğretimi sonunda yapılması muhtemel üç ders sınavı eklenmemiştir? Kanun ve yönetmeliklerde bulunmayan hükümlerde uygulamalar, mağdurlar lehine kullanılmalıdır. Zira Türk Ceza Kanununda bile şüpheden sanık yararlanır ilkesi mevcuttur. Diğer taraftan üç ders sınavı sadece güz ve bahar dönemi sonucunda yapılacak ise, Yaz Öğretimine devam etmenin de bir mantığı yoktur. Çünkü söz konusu öğrenci Yaz Öğretiminde zaten maksimum üç ders alabilmektedir. Anlaşılacağı üzere uygulama çelişkilerle doludur. Yaz Öğretiminin 21 Ağustosta biteceği göz önünde tutulduğunda, bir sonraki dönemin başlamasına yaklaşık 3 hafta gibi bir zaman bulunmakta ve bu imkânın kullanılmasına bir engel teşkil etmemektedir.” Karakaya, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 30. Maddesinde yer alan şu ifadeleri paylaştı: “Mezuniyet için gerekli tüm dersleri alarak, devam şartını yerine getirmiş olan DS, YS notu bulunmayan ve mezuniyet sınavına gireceği döneme ait katkı payını/öğrenim ücretini yatırmış olmak koşuluyla mezuniyetlerine en fazla 3 (üç) dersi kalan öğrencilere notu FF, FD, DD, DC olan dersler için öğrenciliği boyunca sadece bir defaya mahsus olmak üzere mezuniyet sınav hakkı verilir.” üç ders sınavlarının nasıl yapılacağı ilgili maddede açık olarak beyan edilmiştir.
Sözkonusu bu durumu sözlü olarak Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. İsmail Bakan ile görüşmek üzere Salı günü gittiğimizde, bize ‘ben size yaz okulunu bonus olarak verdim, sizin teşekkür etmeniz yerde bir de üç ders istiyorsunuz, eğer siz böyle yaparsanız seneye yaz okulunu kaldıracağız “ gibi kelimeler sarf ederek hazırlamış olduğumuz ve haklı olduğumuza inandığımız dilekçelerimize bile bakma gereği bulmadan odadan tehditvari bir şekilde çıkartmıştır. Yine aynı hocamız “ siz eğer basın açıklaması yada idari mahkemeye gidecek olursanız yarın bir gün başınıza bir iş gelir ise sorumlusu biz değil sizsiniz’ demiştir.”
Normal şartlarda ilgili kanun ve yönetmeliklere hâkim olmayan birisinin bile, küçük bir araştırmayla; Süleyman Demirel Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Karabük Üniversitesi Dokuz Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İzmir Yüksek teknoloji Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Dumlu Pıanar Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, gibi tüm üniversitelerde yaz okulundan sonra mezuniyet sınavları yapıldığına dikkat çeken Karakaya, sözlerine şöyle devam etti: “Hatta ve hatta yaz okulu uygulaması olmayan bir çok üniversite, YÖK’ün almış olduğu karar neticesinde, başka üniversitelerden yararlanma imkanı sağlamış sonrasında mezuniyet sınav hakkı tanımıştır. Hatta ve hatta başka Üniversitelere gitmeye gerek kalmaksızın, kendi Üniversitemiz 2010-2011 Eğitim Öğretim yılı ve daha önceki Yaz Öğretimi uygulamalarında bu hakkın tanındığı yapılan küçük bir araştırma ile ortaya çıkacaktır. Zira sözü edilen Eğitim Öğretim Döneminde bir kere kullanılmak üzere haziran ve eylül aylarında bu haktan öğrenciler yararlandırılmıştır. 5 Mayıs 2015 TÜİK verilerine göre Türkiye’de hane halkının yüzde 22,4’ü yoksulluk sınırının altında yaşadığı dikkate alındığında ki bu yaklaşık 17 milyon kişi demektir. Göz ardı edilen bu hakkımızdan dolayı çoğu maddi sıkıntılar içinde öğretim hayatımızı devam ettirmeye çalıştığımız eğitim hayatımızın bir ya da iki dönem uzaması ailelerimizi ciddi sıkıntılara sokacaktır. Zira birçoğumuzun ikinci öğretim öğrencileri olduğu dikkate alındığında, ailelerimize ne kadar yük bineceğini takdirlerinize bırakıyoruz.”