KSÜ TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na fahri doktora unvanı verildi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Senatosu tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na fahri doktora unvanı verdi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Senatosu
tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na
2001 yılından itibaren başarılı bir şekilde yürüttüğü TOBB Başkanlığı süresince
ülkemizin uluslararası arenada temsiline, Türk ekonomisinin vizyon kazanmasına,
uluslararası alanda ekonomimizin can damarı işletmelerin karşılaştıkları
sorunların çözümüne, iş dünyasının insan kaynakları kalitesini arttırmasına ve
ülkemiz eğitiminin gelişimine katkılarından dolayı, işletme alanında “Fahri
Doktor” unvanı verildi.
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen Girişimcilik ve Liderlik Konferansı ve Fahri Doktora Tevdi Töreninin açılış konuşmasını Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç yaptı.
Hisarcıklıoğlu’nu Kahramanmaraş’ta görmekten duyduğu sevinci dile getiren Milletvekili Kılıç, “Fahri doktora unvanını şehrimizin beyni, gözbebeği Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemizden almanız da bizleri ayrıca mutlu etti. Çünkü biz biliyoruz ki bir üniversitede okumak veya o üniversiteden diploma almak, doktora almak aynı zamanda bir hemşerilik hakkı da doğuruyor. Şu andan itibaren biz sizi Kahraman şehrimizin bir hemşerisi, hemşerimiz olarak kabul ediyoruz. Lütfen siz de bunu kabul buyurun.” diye konuştu.
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu şehrimizde ve üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı.
İnsanların sağlıklı, mutlu ve müreffeh olmasında, ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileşmesinde sanayi ve ticaret alanındaki gelişmelerin önemli bir katkı ve değer oluşturduğuna dikkat çeken Rektör Can, 1 milyon 500 bin üye ve 365 oda ve borsanın bağlı bulunduğu TOBB’un ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun bu noktadaki çabalarına bütün toplumun şahit olduğunu ifade etti.
Üniversite olarak şehrimizdeki meslek odaları ve borsalarla yani dolaylı olarak TOBB’la yakın işbirliği içerisinde olduklarını belirten Rektör Can, “Hepimiz Türkiye için, hepimiz aziz milletimiz için çabalıyoruz. Ve bu millete hizmetin ibadet olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
KSÜ Senatosu olarak oybirliğiyle TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na fahri doktora payesi verme kararı aldıklarını belirten Rektör Can, üniversitemize teşrifleri için TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na ve programa katılım sağlayan herkese teşekkürlerini sundu.
Açılış konuşmalarının ardından KSÜ Senatosunun TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na fahri doktora unvanı verilmesine ilişkin 18.10.2019 tarih ve 2019/16 sayılı kararı okundu. Kararın okunmasının ardından Rektör Prof. Dr. Niyazi Can tarafından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na akademik biniş giydirilerek fahri doktora diploması takdim edildi.
Diploma takdiminin ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu “Girişimcilik ve Liderlik” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi.
Kahramanmaraş’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Hisarcıklıoğlu, “Böyle dinamik bir üniversiteden işletme alanında fahri doktora unvanı almak büyük bir onur, büyük bir gurur, büyük bir şeref. Esas insan için en önemlisi; Sütçü İmam’ın adının olduğu bir üniversiteden fahri doktora almak. Allah, inşallah bizi atalarımıza karşı mahcup ettirmez. Senatomuza ve yönetim kurulumuza böyle bir unvanı layık gördükleri için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Toplumda herkesin zengin olmak istediğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Zengin olmanın tek yolu girişimcilikten geçiyor. Zengin olmak istiyorsa insan girişimciliği hedeflemeli ve bu noktada çalışması lazım. 1912'de Osmanlı coğrafyasını bir Fransız yazar gelip tespit yapıyor. O gün Osmanlıdaki yaşayan nüfusa şu soruyu soruyor 'Ne olmak istiyorsunuz?' Verdikleri cevap ise İstanbul'da katip, memur olmak istiyorlar. İkincisi de asker. Türklerin olmak istediği iki meslek memurluk ve askerlik. Olmak istemedikleri tek şey de girişimci, iş insanı olmak." dedi.
Artık dünyada milletlerin gücünün topla tüfekle değil, girişimci güçleriyle ölçüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, dünyanın en zengin 20 ülkesinin aynı zamanda en girişimci ülkeleri olduğunu kaydetti.
"Zengin olmazsanız emir alırsınız, yönetirler sizi. Ne derlerse onu yapmaya mahkûm kalırsınız çünkü onlara muhtaçsınız.” diyen Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilik artık o kadar önemli bir hale geldi ki her ülke girişimci ithal ediyor. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi ABD. Dünyanın en zengin ülkesi ama bakıyorsunuz, girişimciliğin merkezlerinden bir tanesi olan Silikon Vadisi'nin çalışanlarının yüzde 52'si ABD'nin dışında doğmuş. Yani artık ülkeler girişimci ithalinde yarış ediyor. Ülkemiz açısından bir sorun da işsizlik. İşsizliğin çözümü de girişimcilik. Bakınız bu üniversiteden mezun olacaksınız, hepiniz iş arayacaksınız. Türkiye'de yılda 1 milyon kişi istihdam nüfusuna katılıyor. 10 sene sonra bu 1,5 milyon olacak. Bunlara kim iş sağlayacak? Devlet mi? Herkesi devletin çalıştırması imkânsız. Daha çok girişimci çıkartmamız lazım bu ülkede. Daha zengin olmak için, sözü dinlenen bir ülke olmak için, işte bu vizyonla ülkemizi karış karış geziyorum, girişimciliği anlatıyorum. Türkiye'nin de en büyük kadın ve genç girişimci kurullarını kurarak, dünyanın da en önemli 2-3 tanesinden biri olarak kadınlarımız, gençlerimiz girişimciliği anlatıyor ve sizleri girişimci olmaya heveslendirmek için konuşuyorlar." dedi.
Girişimcide olması gereken nitelikleri maddeler halinde sıralayan Hisarcıklıoğlu, girişimci adaylarına şu tavsiyelerde bulundu; hayal kurun, hedef koyun, çok çalışın, yenilikçi olun, işinizi markalaştırın, risk almaktan korkmayın, asla pes etmeyin.
Gençlere hitap ederek “Zekânız en büyük sermayenizdir.” diyen Hisarcıklıoğlu, “Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya için çalışın.” tavsiyesinde bulundu.
Konferans sunumunun ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’ı Rektörlük Makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Samimi bir havada gerçekleştirilen ziyaretin anısına karşılıklı olarak hediye takdiminde bulunuldu.