KSÜ, Türkiye'de tarımsal yüksek öğretime başlanmasının 174. yılını kutladı
Türkiye'de Tarımsal Yüksek Öğretime Başlanılmasının 174. Yılı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen programla kutlandı.
KSÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen
tören, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Ersin Akıncı tarafından
hazırlanan, ‘Maraş Biberi’nin topraktan sofralara geliş serüveninin anlatıldığı
“Kırmızının Hikâyesi” isimli sinevizyon gösterimi ile başladı.
Programın açılış konuşmasını KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı yaptı. Ülkemizde tarım öğrenimine başlanmasının 174. yılını kutlayarak konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Saltalı, Türkiye’de tarımsal üretimin sınırlı imkânlara rağmen her geçen gün büyümeye devam ettiğini söyledi.
Ziraat Fakültesi bünyesinde önemli akademik başarılara imza atan isimleri tebrik eden Rektör Yardımcısı Saltalı, ülke tarımının bugüne gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Gençoğlan ise Ziraat Fakültesinin güncel durumuna ilişkin bilgiler paylaştı. Tarımın ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli ve etkili bir sektör olduğuna dikkat çeken Dekan Gençoğlan, Türkiye’de tarımsal yükseköğrenimin tarihsel sürecine ilişkin bilgiler vererek su kaynaklarının verimli kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt da tarımın insan hayatı için vazgeçilmez olduğunun altını çizerek Türkiye’nin tarımsal üretiminde büyüklük bakımından dünyada 7’nci sırada yer aldığını söyledi.
Nüfus artış hızına göre gıda ihtiyaçlarının aynı ölçüde karşılanması için önümüzdeki yıllarda tarım üretiminin yüzde 60 arttırılmasının önem arz ettiğine değinen İl Tarım ve Orman Müdürü Bozkurt, ziraat mühendisliği öğrencilerinin geleceğinin açık olduğunu ifade etti.
Program kapsamında Ziraat Fakültesi bünyesinde önemli akademik başarılara imza atan akademisyenler de birer konuşma yaptılar. Prof. Dr. Ali Arda Işıkber ‘topraktan üretilen böcek ilacı’, Prof. Dr. Mehmet Sütyemez ‘ceviz konusunda yürütülen çalışmalar’ ve Doç. Dr. Ziya Dumlupınar ‘yeni geliştirilen yulaf çeşidi Arslanbey’ hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Programda çiftçiler adına Türkoğlu Kaledibi Köyünde çilek yetiştiriciliği yapan Eşe Göçmen konuşma yaparak tarımsal üretimde yakaladıkları başarıyı paylaştı.
Ziraat Fakültesi öğrencileri adına ise Merve Mürüvvet Dağ ile yabancı uyruklu öğrenciler Khadar Hassan ve Ahmedou Tall kısa birer konuşma yaptılar.
Açılış konuşmalarının ardından halk sanatçısı Avniye Çingöz Türk halk müziğinin birbirinden güzel türkülerini seslendirdi.
Türk halk müziği dinletisinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Hasdemir “Şeker Sektöründe Yaşanan Gelişmeler” başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.
Ülkemiz ve dünyada şeker üretimine ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Hasdemir, dünyada üretilen şekerin yüzde 77’sinin kamış şekeri olduğunu söyledi. Türkiye’nin pancar şekeri üretiminde dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığına dikkat çeken Hasdemir, ülkemizde şeker üretiminin yüzde 34 kamu, yüzde 37 çiftçi kooperatifleri ve yüzde 29 özel sektör eliyle yürütüldüğünü ifade etti.
Ülke ihtiyaçları doğrultusunda planlı bir şekilde şeker üretimi yapıldığını söyleyen Şeker Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Hasdemir, Türkiye’de üretilen şekerin yüzde 2,5’inin nişasta bazlı şeker ve yüzde 97,5’inin pancar şekeri olduğunu belirtti.
Konferans sunumun ardından Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül tarafından Şeker Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Hasdemir’e günün anısına hediye takdimi gerçekleştirildi. Şeker Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Hasdemir ise çilek yetiştiricisi Eşe Göçmen’e başarı belgesi ve hediye takdim etti.
Program, 2019 yılı içerisinde başarı gösteren öğrenciler, akademik aşama kaydeden öğretim üyeleri, yaptıkları çalışmalarla akademik başarılara imza atan öğretim üyeleri ve TÜBİTAK tarafından 2019 yılında kabul edilen proje yürütücülerine protokol üyeleri tarafından ödül ve hediyelerinin takdimi ile son buldu.