Küçük Ayakkabı Esnafı Bitiyor

Günümüz gelişen teknolojisiyle birlikte açılan devasa üretim tesisleri küçük esnafların işlerini bitirdi.

Kahramanmaraş'ta kurulan ayakkabıcılar sitesi, küçük esnaflar tarafından tepki gördü. Kurulan sitenin yeterince tanımının yapılmadığını bundan kaynaklı olarak işlerinin azaldığını söyleyen Ayakkabı imalatçısı Mehmet Gürlek, eskiden günlük 80 çift ayakkabı yaptığını şimdi ise bu sayının 8 çifte düştüğünü vurguladı.

 

‘DIŞARIDAN ARTIK GELEN OLMUYOR’

Ayakkabıcılar Sitesi ile Selçuk sitesi arasındaki farklı ve benzer yönleri anlatan Mehmet Gürlek, “Bu ikisi arasında ki fark şudur; buraya gelen müşteri arabasını park edecek yer bulamıyor. Dükkânlar küçük olması da bir sıkıntı burası için. Bu sebeplerle Ayakkabıcılar sitesine gidildi. O sitede yeni bir pazar oluşturuldu, müşterilerde orayı bilmediği için bizimde işlerimiz böyle çıkmaza girdi. Ayrıca biz burayı bilen müşterileri de kaybettik. Dışarıdan artık gelen olmuyor. Burada ayakkabıcı sistemini tekrardan eski düzen olması için yeni bir hareket gerektiriyor. Ayakkabı sitesinden arsası var. Fakat dükkânlar yapılmıyor. Tekrar dışarıya giden müşterilerimize tekrar toparlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

 

'DEVLETİN DESTEĞİ OLMAZSA OLMAZ'

Devasa üretim tesisleri kurulmadan önce 80 çift ayakkabı yaptıklarını dile getiren Gürlek, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Önceden 80 takım ayakkabı çıkıyordu. Şu anda biz 8 çift ayakkabı yapıyoruz bu bazen 16 oluyor fakat nadir günlerde. Çünkü bu pazarı kaybettik artık Selçuk Sitesi bitti diyebiliriz. Bu konuda Ayakkabıcılar Sitesinin büyümesi lazım ki herkes orada barınabilsin. Bu sıkıntılar için büyük şirketlerin açılması lazım imalat üzerine dışarıdan müşteri kapasitesini tekrardan buraya çekmek için ayakkabıcı esnafının büyümesi lazım. Devlet desteği olması lazım. Devletin desteği olmazsa olmaz. Tabi her şeyi Devlet'ten beklememek lazım da ama şu an devletin desteği lazım. Mesela Ayakkabıcılar Sitesi'nde dükkân açanlara 3 veya 4 firma haricinde çalışan yok. Herkesin işi düşük. Bizim buradan ise taşınmama sebebimiz ise orada dükkân olmaması ve ayrıca buradaki dükkânların bizim dükkânımız olması. Belediye Ayakkabıcılar Sitesi'nde 53 tane dükkân yaptı. Fakat ayakkabıcıların 100 tane atölyesi var ve bunun gerisi dışarda kalıyor. Bir de bu memlekette bu işi yapmak biraz zor. Küçük işletmecilerin dükkânı hep büyük işletmeciler aldı. Yani küçükler dışarıda kaldı onlar hiçbir iş yapamaz oldu belli başlı olan belli firmaların iş yapmaya başladı. Bir de buradaki bizim en büyük sıkıntımız Suriyelilerin buraya gelmesiyle Onların da ek olarak bu işi yapması bizim ayakkabıcı da yetişen meslektaşlarımız fabrikalara yöneltti. Çünkü para kazanamıyor artık. Ben önceden günlük bir çift ayakkabı yaptığım zaman dükkânın günlük masrafı çıkıyordu. Fakat şimdi o durum imkânsız. Rica ediyoruz bu taraflara bir el atılmasını istiyoruz. Bu sektörü burada yeniden genişletmesini istiyoruz.”