Kültürümüzü geleceğe taşıyoruz!
Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu ile Andırınlılar Derneği, Kahramanmaraş'ın unutulan ve yozlaşan kültürel değerlerini geleceğe taşımak için yine kolları sıvadı. Dün Katiphan'da bir araya gelen platform üyeleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık Daire Başkanı Adnan Alagöz, 24 Eylül 2017 tarihinde Kapıçam'da yapmayı planladıkları 3. Geleneksel Bahar ve Yöresel Eğlencelikler Şöleninin tanıtımını yaptılar.
KÜLTÜREL EROZYONLA
MÜCADELE BAŞLADI
Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı aynı zamandan Kahramanmaraş Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kolutek, “Tarih Kültür ve Turizm Platformunun temel kuruluş felsefesinde de unutulan, unutturulan veya nisyana terk edilen kültürel değerlerimizi gün yüzüne çıkartmak, tekrar topluma kazandırmak yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri, Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu ve Kahramanmaraş Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin birlikte organize ettiği 3. Bahar ve Yöresel Eğlencelikler Şölenini 24 Eylül’de Kapıçam Mesire Alanında yapacağız. Kültürel erozyonla mücadele etmek için yapacağız. Bu programda herkes; kendinden, çocukluğundan, gençliğinden bir parça bulacaktır” dedi.
KÜLTÜREL AKTARICILAR BİR BİR YOK OLUYOR
Kültürel değerlerimizin bir önceki kuşaktan miras olarak geldiğini ifade eden Başkan Kolutek, kültürel mirasın yok olmasının en önemli etkenin kültürel aktarıcıların her geçen gün azalmasından kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu: Bizler de, sivil toplum kuruluşları olarak bu mirasımızı sözlü, yazılı ve uygulamalı olarak gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Sanayileşen toplumlarımız, konut yapımındaki sosyal değişim, televizyon, internet, cep telefonu ve diğer iletişim araçlarının aşırı şekilde yaygınlaşması bizleri hızlı ve olumsuz bir kültürel değişime doğru hızla sürüklemektedir. Aileler yalnızlaşmakta, bizi bir araya getiren milli ve manevi unsurlar, kültürel değerlerimiz, kültürel eğlenceliklerimiz maalesef yok olup gitmektedir. Kültürel değerlerimizin yok olmasının en büyük nedeni muhakkak ki kültürel aktarıcılarımızın birer birer yok olmasıdır. Sivil Toplum Kuruluşları ve Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda çok görevler düşmektedir.”
Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek, platformun temel kuruluş felsefisinin kültürel değerleri muhafaza etmek ve yok olan değerleri yeniden canlandırmak olduğunu söyledi.
Başkan Kolutek, “Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu olduğu zaman elbette gündem de kültür olacaktır. Bir toplumu ayakta tutan en önemli unsur o toplumun kültürüdür. Kültür, bir toplumun tarihi yaşam süreci içinde meydana getirmiş olduğu maddi ve manevi değerler bütünüdür. Bu değerlerimiz o kadar önemlidir ki bize, kendimize milli ve manevi karakter sağlar. Aramızda ki birliği, beraberliği, kardeşliği, sevgiyi, hoşgörüyü ve dayanışmayı sağladığı gibi milletimizin milli ve manevi geleceğini de şekillendirir. Milli birlik ve beraberlik kültürünün örneğini milli birlik ekseninde insanların bir bedende cem olmasını 15 Temmuz da açık ve net bir şekilde yaşadık” şeklinde konuştu.
3. Geleneksel Bahar ve Yöresel Eğlencelikler Şöleninin renkli ve eğlenceli geçeceğini dile getiren Kolutek, şenlik hakkında şu bilgileri verdi: “Etkinliğimiz dört kategoriden oluşuyor. Birinci kategori; Serçe, Topal Kız, Düğünden Kız Kaçırma, Damat Traşı, Sinsin gibi yöresel düğün oyunlarından oluşuyor. İkinci kategori; Beş taş, Uzun Eşek, Elma Yeme, Mendil Kapmaca, Göçme El Yalak, Halat Çekme, Birdirbir gibi yöresel çocuk oyunlarından oluşuyor. Üçüncü kategori; Binmeçli Kala, Çelik Çomak, Ok Atma, Kuvvet Taşı Atma, Tahta Araba Yarışı, Dokurcun, Cızzan, Çont, Kökküç gibi yöresel eğlencelik oyunlarından oluşuyor. Dördüncü kategoride ise yine yöresel halk oyunları bulunuyor. Etkinliğimizin sonunda da halk ozanlarımızın dinletisi olacak.”
ALAGÖZ: EL ELE OMUZ OMUZA ÇALIŞACAĞIZ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel faaliyetleri her zaman desteklediğini ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık Daire Başkanı Adnan Alagöz, bundan sonra Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ele ele omuz omuza çalışacaklarını kaydederek şu açıklamalarda bulundu: “Daire başkanlığımız kurulduktan sonra önceden birçok kültürel faaliyeti belediye kendi bünyesinde yapıyordu. Dolayısıyla toplumda da bir tepki oluşmaya başlamıştı. Belediye niye bu kadar faaliyet yapıyor noktasına gelmişti. Bu faaliyetleri biz değil Sivil Toplum Kuruluşları yapsın, bizde onlara lojistik destek verelim dedik. Ve bu şekilde yaptığımı zaman hem izleyici noktasında da sıkıntı yaşamıyoruz hem de daha güzel faaliyetler ortaya çıkıyor. Bu şekilde şuanda devam ediyoruz. Birçok Sivil Toplum Kuruluşu Başkanımız var. Bunlar gerçekten memnunlar. İnşallah bundan sonra da daha güzel projeler daha güzel işler yapmak için hep beraber el ele omuz omuza çalışacağız. Bu şekilde olunca güzel sonuçlar ortaya çıkacağına inanıyorum.”