Kurs fiyatları özel okulları solladı
Kahramanmaraş'ta dershanelerin kapatılmasıyla ortaya çıkan özel eğitim kursları ve etüt merkezleri, 4 bin liradan başlayarak 15 bin liraya kadar öğrenci alabiliyor.
Özel eğitim kursları ve etüt merkezleri 3 ile 7 kişilik
VİP sınıflarda verilen eğitim, özel okul fiyatlarını da geride bıraktı.
Eğitimin ticarileşmesi sonucu ortaya çıkan VİP sınıflar, sektördeki fiyat
çıtasını yükseltince gariban kesim kara kara düşünmeye başladı.
Kahramanmaraş’ta özel eğitim kursları ve etüt merkezlerinin fiyat aralığını gazetemize değerlendiren Türk Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Yenipınar, VİP sınıflarda öğrenci sayısının azaldıkça fiyatların yükseldiğine dikkat çekerek; özel eğitim kurslarının fiyatlarının, özel okulların fiyatlarını geçtiğini söyledi.
Kahramanmaraş’ta özel eğitim kursları ve etüt merkezlerinde oluşturulan VİP sınıflarla 15 bin liraya kadar öğrenci kaydı yapıldığını belirten Türk Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Yenipınar, özel temel liselerin öğrenci kaydı fiyat aralığının 7 bin lira ile 12 bin lira arasında olduğunu kaydetti.
Artık dershane kavramının bittiğini ve yerine özel eğitim kursları ve etüt merkezlerinin geldiğini aktaran Yenipınar, “Dershane kavramını artık kullanmayacağız. Çünkü bu konuda Başbakanlıkça gönderilen bir genelge var.Bu genelge doğrultusunda artık özel eğitim kursları ve etüt merkezleri var.Bize gelen bilgiler doğrultusunda bu sene özel eğitim kursları veya etüt merkezleri, bir öğrenci için 4 bin lira ile 15 bin lira arasında ücret talep ediyor.Artık VİP kurslar var. İşte bu kurslarda öğrenci sayısı azaldıkça ücret artıyor. 3 kişilik sınıflar, 7 kişilik sınıflar ve normal rutin 18-20 kişilik sınıflar halinde eğitim veriyorlar. 18-20 kişilik sınıfların fiyatı 4 bin liradan başlıyor. Maalesef bu 15 bin liraya kadar çıkıyor” dedi.
Maraş'ta 6 tane özel temel lise olduğunu ifade eden Başkan Ziya Yenipınar,“Bunların da ortalama 250’den, bin 500 ile 2 bin civarında öğrencisi var.Bunlar fiyatları da 7 bin lira ile 12 bin lira arasında değişiyor.Bunlar bu seneki fiyatlar!Yani özel eğitim kurslarının fiyatları, özel okulların fiyatlarını geçti.Dulkadiroğlu ve Onikişubat ilçesinibaz alırsak; Dulkadiroğlu ilçesinde 3,Onikişubat ilçesinde 12 civarında özel eğitim kursu var. Bu kurslardaki öğrenci sayısı bin 500 ile 2 bin arasında. Daha önce bu meşhur yapılanma varken;FETÖ’cü yapılanma varken bu sayı 15-20 bin civarındaydı. Bu oran şimdi yüzde 10'lara kadar düştü diyebilirim” ifadelerine yer verdi.
KURSLAR VE ETÜT MERKEZLERİ BRANŞLAŞACAK!
Özel eğitim kursları ve etüt merkezleriiçin yeni bir uygulama geldiğini bildiren Yenipınar, şöyle konuştu:“Bu konuda yeni genelge yayınlandı. Önümüzdeki seneden itibaren bu eğitim kurumları tamamıyla farklı hizmet verecek.Bu eğitim kurumları nasıl olacak?Kısaca bahsedeyim:Bir özel eğitim kursu veya etüt merkezi sadece bir branşta özel ders veya kurs verebilecek.Örneğin Aözel eğitim kurumu,fizik alanında sadece kendini yönlendirecek, oraya kanalize olacak. Fizikle ilgili öğrenci kabul edebilecek.Veya B özel eğitim kurumu,Kimya ile ilgili kurs verebilecek. Bunların branşlaşması vatandaş açısından maddi külfet getirecek.Önceden bir öğrencinin babasının3 bin lira para verip tüm dersleri aradan çıkaracak şekilde tüm derslerin eğitimlerini aldıracak şekilde bir yapı vardı.Şimdi bu yapıyı tamamıyla kaldırdılar.Artık özel eğitim kurumları,her ders için belli bir fiyat isteyecek.”Branşlaşmanın velilere maddi külfet getireceğine işaret eden Yenipınar, “Vatandaşların bu sefer çocuklarını7-8 derse de gönderemeyecek.2-3 ana branşta ağırlık olacak.AğırlıkMatematik, Fizik, Biyoloji,derslerine kayacak.Veya öğrenci sözelci ise velisi bu sefer Türk Dil Edebiyatı alanında uzmanlaşmış bir eğitim kurumuna gönderecek.Artık öğrenciler, özel eğitim kurslarında veya etüt merkezlerinde bütün dersleri bir arada göremeyecek.O şans ortadan kalktı.Şimdi hükümetin bu denetimleri sıkılaştırmak için böyle bir karar aldığını düşünüyorum. Ama bence yanlış bir uygulama. Bu sefer merdiven altı veya evlerdeki özel derslere ağırlık verecek vatandaşlar. Özel dersler hayırlı olsun diyelim. Bu şekilde özel derslere yönlendirme tamamlanmış oldu” şeklinde konuştu.
MERDİVEN ALTI KURSLAR YAYGINLAŞACAK!
Özel kurs ve etüt merkezlerinin branşlaşmasıylamerdiven altı diye tabir edilen veyaevlerde özel ders veren yapıların yaygınlaşacağına dikkat çeken Türk Eğitim Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Yenipınar, şu açıklamalarda bulundu: “Bunların da denetleme işi tabi ki çok zor olacak.Eskiden Maarif Müfettişliği sistemi vardı.Onu da kaldırdılar.Sadece Bakanlık Müfettişliği adı altında bunlar hizmet verecek.Geçmişte 2 bin 800 ile 3 bin civarında Maarif Müfettişi varken; şu an sayıyı 500'e düşürüp onları da Bakanlığa çekecekler.Bakanlık Müfettişi olacaklar. Bu 500 Bakanlık Müfettişi hem denetim hem soruşturma yapacak geri kalan 2 bin 500 müfettişinin konumu ne olacak, diye sorarsanız onlar illerde kalacak.Eğitim uzmanı olarak Valiliğin veya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün emri doğrultusunda soruşturma veya bilgilendirme yapabilecekler.Şimdi hal böyle olunca bu merdiven altında veya evlerde özel ders verenler denetlenemeyecek. Bu da ayrı bir sorun olacak.Bu benim görüşüm. Çünkü daha önceki paralel yapılanmadanFETÖ’denarta kalan bir boşluk var.Şimdi bu boşluğu doldurmak için ihraç edilen ama elindeki belgesi iptal edilmeyen öğretmenler var.Şimdi bunlara gün doğmuş olacak.Bunlar merdiven altı olarak veya evlerde vatandaşın çocuğuna tüm derslerden ders vermeye kalkacak.Devletin elinde yeterli denetim elemanı da olmayınca sadece şikayet konusu olduğunda bu konunun üzerine gidilecek. Yani tam bir kaos ortamı olacağı kanaatindeyim.”
YENİ MÜFREDAT ÖZEL KURSLARA İHTİYACI ORTADAN KALDRIMALI
Hükümetin yeni eğitim müfredatı çalışmasını, öğrencinin özel eğitim kurslarına veya etüt merkezlerine ihtiyacı ortadan kaldıracak şekilde hazırlamasını öneren Yenipınar, şunları söyledi: “Yeni müfredatla ilgili elimizde bir sürü bilgi ve belge geçti.Bu bilgi ve belgelere baktığımızda; yeni müfredatın içinindolmadığını düşünüyoruz. Yine bir sürü eksiklik var.Sadeleştirmeye gidilmiş. Ders sayılarında azalma yok.Aslında tüm öğrencilerin, öğretmenlerin, eğitimcilerin, verilerin şikayeti buydu.Ders sayıların fazlalığından şikâyet ediyorlardı.Şimdi bu ders sayılarında azalma olmayınca onlar açısından büyük bir hayal kırıklığı oldu. Bazı derslerde büyük oranda sadeleştirmeye gidildi.Tamam,bunlar sadeleştirilsin ama çocukların çözeceği örnek sayısını problem sayısını artırmak gerekiyordu.Çünkü neticede bu çocuklar özellikle lise öğrencileri için söylüyorum: LYS ve YGS sınavlarına girecekler. Bunlar o konuda ne kadar örnek çözerse, soru çözerse o ölçüde başarılı olacaklardır.Keşke devletimiz bu işi müfredatta daha ciddiye alsa bu kurslar hiç olmazsa! Keşke öğrenciler okulda her şeyini öğrense; ama bize gelen bilgiler, soru sayısının ve kavrama düzeyinin eksik olduğu yönünde!” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)