Kurumsal zindelik programları üretkenliği %25 artırıyor!
Yapılan araştırmalar, iş dünyasındaki liderlerin %90'ından fazlasının iş yerinde zindelik programlarının çalışan verimliliğini ve performansını artırdığına inandığını gösteriyor.
Küresel arenada rekabet eden firmalar bu tip programlarla üretkenliği %25 artırabiliyor. Kurumsal Zindelik (Wellness) programlarının Türkiye’de hak ettiği değeri görmediğini belirten SiZe Bütünsel Yaklaşım kurucu ortağı Sibel Yücesan verimliliği ve performansı artıran kurumsal zindelik programlarının çalışanların şirkete bağlılıklarında da önemli bir görev üstlendiğini vurguluyor.
HERO’nun (Health Enhancement Research Organization) son dönemlerde yürüttüğü araştırmalara göre, iş dünyasındaki liderlerin %90’ından fazlası, işyerinde zindelik programlarını geliştirip uygulamanın çalışan verimliliğine ve performansına olumlu etkisi olduğuna inanıyor. Verimlilik ve performans birbirine bağlı ancak farklı kavramlar ve biri nicel diğeri ise niteliksel çıktıyı ifade ediyor. İş dünyası liderlerinin %62’si bu tip programların çalışan verimliliğini, %60’ı çalışan performansını, %41’i çalışan memnuniyetini artırdığını söylerken, %30’u da toplam yan haklar maliyetini azalttığını ifade ediyor. On sene öncesine kadar sadece ilave maliyet olarak görülen ve ana amacı sağlık harcamalarını azaltmak olan zindelik programları, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki şirket yönetimleri tarafından önemli bir yatırım olarak kabul ediliyor.
Kurumsal Zindelik (Wellness) Programları İşe Gelmeme Oranını Düşürüyor
Kurumsal Zindelik (Wellness), basit ama derin anlamıyla “insani” yani çalışanı bütünde insan olarak gören işveren olmak anlamına geliyor. SiZe Bütünsel Yaklaşım’ın da üyesi olduğu Wellness Council of America’nın verilerine göre, küresel arenada rekabet eden büyük şirketlerin %80’i çeşitli boyutlarda kurumsal zindelik programlarını hayata geçiriyor. Bu şirketler, uyguladıkları zindelik yaklaşımı sayesinde işe gelmeme, ilaç kullanımı ve hasta olma oranlarında önemli bir düşüş elde ederken, üretkenliği ise %25 civarında artırabiliyor. Bütün bunlara ilave olarak doğru uygulanan kurumsal zindelik programları, çalışanların şirkete bağlılıklarında da önemli bir görev üstleniyor.
Yücesan: Türkiye’de Zindelik Programları “Bayram Şekeri” Gibi Algılanıyor
Bu akımın henüz Türkiye’de olması gereken çizgiyi yakalayamadığını ifade eden SiZe Bütünsel Yaklaşım kurucu ortağı Sibel Yücesan, “Türkiye’de kurumsal zindelik yaklaşımı ile ilgili farkındalık ideal seviyede değil. Bu da zindelik programlarının “bayram şekeri” gibi algılanmalarına sebep olabiliyor. Oysa etkin programlar için önce mevcut durumu belirlemek, varılmak istenilen hedefi tanımlamak, anahtar çalışan gruplarının katılımını sağlamak ve programları sürdürülebilir şekilde tasarlamak çok önemli.” diyor. Yücesan, Kurumsal Zindelik programlarını tasarlarken, çalışanların anlamlı işler yapmak istediklerini, birbirleriyle sadece rekabet etmek yerine işbirliğini tercih ettiklerini, özgürlük ve özgünlük ortamları istediklerini ve esneklikle kendi çalışma hayat düzenlerini tasarlayabilmeyi hayal ettiklerini göz ardı etmemek gerektiğini belirtiyor.
Kurumsal Zindelik, önümüzdeki on sene içerisinde hızla büyüyecek bir sektör olmaya aday gibi görünüyor. Şirketin bütünsel performansına ve verimliliğine katkı sağlamayı amaçlayan kurum yöneticilerinin, çalışan zindelik yaklaşımlarıyla çalışanlarına sadece kısa vadeli ödüller vermemeleri, çalışanlarının potansiyellerini gerçekten ortaya çıkartmalarını sağlamaları gerekiyor.