M.S. 528…

Kahramanmaraş Birlik Platformu (KMBP) Yönetici ve Araştırmacı Yazar Alper Eskikılıç, 'M.S. 528…' Adlı makaleyi kaleme aldı.

Doğu'nun haşin rüzgarları Amanos dağları'nın zirvelerinde çarpışıyordu, bu uğultu yaklaşan büyük bir fırtınanın habercisi gibiydi. Germanicia —bugünkü Kahramanmaraş— Bizans İmparatorluğu’nun doğudaki en önemli askeri üslerinden biriydi. Anadolu ile Mezopotamya arasında stratejik bir geçit olan bu güzel şehir, hem Roma hem de Bizans dönemlerinde doğu seferlerinin karargahı olmuştu.

İmparator I. Justinianus’un doğu sınırlarını güçlendirme politikası çerçevesinde Germanicia, yeniden tahkim edilmişti. Şehrin valisi ve komutanı Strategos Basileios, eski Roma duvarlarının onarılmasını ve yeni savunma kulelerinin inşa edilmesini emretmişti. Şehirdeki demir ustaları gece gündüz zırh, kalkan ve mancınıklar üretirken, dağ köylerinden getirilen askerler sur tepelerinde nöbet tutuyordu.

*Gassani Arapları Hristiyan oldukları için normalde Bizans'a müttefikti fakat çıkar çatışmaları iki devleti savaşmaya zorlamıştı. Gassani hükümdarı Harith ibn Jabalah, Bizans’ın doğu sınırlarını tehdit eden en önemli güçtü. Harith, Bizans’a bir meydan okumada bulunmak amacıyla 20.000 kişilik süvari ordusuyla kuzeye yönelmişti. Germanicia’nın düşmesi, hem doğudaki Bizans etkisinin çökmesi hem de Gassani nüfuzunun Fırat kıyılarına kadar genişlemesi demekti.

MAKALENİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN