Manzano: "Bitki çeşitliliği dondurmanın kalitesini artırır"
Akdeniz Havzası Önemli Bitki Alanları Uluslararası Çalıştayında konuşan IUCN Temsilcisi Dr. Pablo Manzano, 'Kahramanmaraş'ın bitki çeşitliliği ve otlatma alanlarının kalitesi, Kahramanmaraş dondurmasının kalitesine önemli katkı sağlıyor' dedi.
Akdeniz Havzası Önemli Bitki Alanları Uluslararası
Çalıştayı, KSÜ Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Dekanlığı, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (International Union for Conservation of Nature-IUCN) Akdeniz Ofisi ve Rubicon Vakfının Akdeniz Havzası Önemli Bitki Alanları (IPAMed) Projesi kapsamında birlikte düzenledikleri “Yüksek Dağ Ekosistemlerinde Otlatma Yönetimi ve Uygulamaları Çalıştayı”, 9-12 Ekim 2017 tarihleri arasında KSÜ ev sahipliğinde Senem Ayşe Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
IPAMed Projesi, Akdeniz havzasındaki ülkelerde tanımlanan Önemli Bitki Alanları’nın (ÖBA) korunması ve ilgili gruplar arasında işbirliğinin sağlanmasını amaçlanıyor. IPAMed Projesi kapsamında Türkiye’den Kahramanmaraş’ta bulunan 3 ÖBA (Ahır Dağı, Berit Dağı ve Binboğa Dağı) pilot olarak seçildi. Kahramanmaraş’ta yürütülen proje çalışmaları, KSÜ Orman Fakültesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirildi. IPAMed Projesi sonunda elde edilen veriler, düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı.
Proje paydaşları arasında yer alan Filistin, Mısır, Tunus, Fas, Cezayir, Lübnan gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden temsilciler ve Türkiye’den araştırmacı, akademisyen, öğrenci ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı yaptı. Bitki çeşitliliğinin muhafazasının önemini vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı, çalıştayın ülkemize ve Akdeniz coğrafyasında yer alan ülkelere fayda sağlaması temennisinde bulundu.
KSÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Mengeloğlu ise konuşmasında mevcut sorunların çözümü için ortak projeler üretilmesinin gerekliliğini vurguladı. Dekan Mengeloğlu, projeye önemli katkılar sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
IUCN Temsilcisi Dr. Pablo Manzano ise çalıştayın Akdeniz havzasında yer alan diğer ülkelere Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanma şansı sunduğunu söyledi. Kahramanmaraş Dondurmasının ününü daha önce de duyduğunu dile getiren Manzano, “Kahramanmaraş’ın bitki çeşitliliği ve otlatma alanlarının kalitesi, Kahramanmaraş dondurmasının kalitesine önemli katkı sağlıyor.” diye konuştu.
Rubicon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Umberto Gallo Orsi de kısa bir selamlama konuşması yaparak projeye destek sağlayan kuruluşlara teşekkürlerini iletti.
Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen oturumlarda, Akdeniz havzası ülkelerinde dağ ekosistemlerinde sürdürülebilir otlatma yöntem ve uygulamaları, çeşitli örnek çalışmalarla aktarılırken ÖBA’larda otlatmanın ekonomik ve sosyal etmenleri üzerinde analizler yapıldı.
ÖBA’larda sürdürülebilir otlatma uygulamaları için önerilerin tartışıldığı çalıştaydan elde edilen veriler rapor haline getirilerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü ile de paylaşılacak.