"Maraş'a Kurtuluş Saati Kulesi dikilsin!"

Gazetemiz yazarlarından Ramazan Yumşak, Kahraman şehre yakışır Kurtuluş Saati Kulesi fikrinin projesini çizdirdi. Yazarımız, gazetemizde yazdığı önceki yazılarında Kahramanmaraş'a Kurtuluş Saati Kulesi yapılması fikrini sık sık gündeme getirmişti.

DEĞERLERİMİZİ SİMGELEYEN YAPILAR YETERSİZ

Kahramanmaraş’ta değerlerimizi ve kültürel motiflerimizi simgeleyen yapıların yetersiz kaldığını ifade eden yazarımız Ramazan Yumşak, Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel değerlerini taşıyan, kendine has motiflerini barındıran şehrimize yakışır bir Kurtuluş Saati Kulesi’nin yapılması için proje hazırlattı. Uzun zamandır kafasında tasarladığı Kurtuluş Saati Kulesi Projesini mimar olan kuzeni Zehra Yumşak’a çizdirdiğini ve ortaya güzel bir görselin çıktığını belirten Yumşak, ” Uzun zamandır projesini tasarladığım ve şehrimiz için güzel olacağını düşündüğüm saat projemi nihayet çizdirdim. Uzun süren çalışmalar sonucunda hem şehrimizi temsil edecek öğeleri, hem de farklı anlamlara sahip özellikte şekiller barındıran bir saat kulesi ortaya çıktı. Bir saat kulesi yalnızca saat kulesi olmamalı, hem temsil ettiği bir şeyler olmalı, hem de özel olmalı” dedi.

PROJE BİZDEN, YAPMAK YETKİLİLERDEN!

Sosyal medyada uzun zamandır şehrimizde dondurma ve dondurmayı çağrıştıran herhangi bir eserin olmadığı yönündeki tartışmalara üzüldüğünü kaydeden yazarımız Yumşak,  gençlere bu konuda hak verdiğini ifade ederek şöyle konuştu: ”Geçtiğimiz günlerde de saat kulesi tartışması yaşanınca, yıllardır kafamda tasarladığım Kurtuluş Saati Kulesi fikrimi, görsele dökmek istedim. Bu anlayış içerisinde, hem kendine has bir özelliği olan, hem de Maraş’ımızı ve atalarımızın kahramanca yaptığı Kurtuluş Savaşını temsil eden bir saat projesi hazırladık. İnşallah yetkililerde bu değerli eseri şehrimize kazandırmak için gerekli çalışmaları yapar. Proje bizden yapmak yetkililerden!”

Zamanın, insanoğlunun en değerli hazinelerinden biri olduğuna dikkat çeken Eğitimci Yazar Ramazan Yumşak, bu en değerli hazinelerden biri olan zamanı temsilen, insanoğlunun; zamanı gösteren araçlara ilgi duyduğunu vurgulayarak projesinin doğuşunu şöyle açıkladı: “Bundandır ki, pek çok şehirde, şehrin göbeğinde ya da başka önemli bir noktasında saat kulelerinin yer alması. Bu saat kuleleri de hem süsü hem de vazgeçilmezi olur, o şehrin ve insanlarının. Kiminin buluşma noktası, kiminin fotoğraf manzarası, kiminin tarif noktası. Hele bu saat kulelerinin manevi değeri veya o şehre dair bir anlamı varsa, daha başka oluyor. Bu anlamlarından olsa gerek, İnsanlar, hele turistler daha farklı bir ilgiyle bakıyor bu kulelere. Zaten maddi varlıklara anlam ve değer katan da bu manevi özellikler değil mi? Ülkemizde birçok şehrin saat kuleleri vardır övündükleri. Adana, İzmir, Kastamonu, Burdur ve daha nice şehirde hatta ilçelerde çok güzel görünümlü ve değişik anlamlar taşıyan saat kuleleri vardır.” Mazisinde binlerce yılı ve birçok medeniyeti saklayan şehrimizde de güzel bir saat kulesinin olmasının çok hoş olacağına değinen Yumşak projenin kendisinden yapmasının ise Büyükşehir veya 12 Şubat ve Dulkadiroğlu ilçe Belediyelerinden olduğunu söyledi.

Saat Kulesi, kurtuluşumuzu temsil etmeli

Yazarımız Yumşak, kafasındaki projenin detaylarını şöyle sıraladı: “Kurtuluş Savaşı 22 gün sürdüğü için boyu 22 metre olmalı. İki katlı balkonu olmalı. İki katlı çatı sistemi olmalı. Dört bir tarafında ulusal, bunların altında ise Kahramanmaraş’ın yerel saati olmalı.”