Maraş Biberi Karaborsada!

Kahramanmaraş'ta her geçen gün marka değeri artan kırmızı biber sektörü, karaborsacıların eline geçti. Bu yıl ilk defa fabrikalar, işleyecek biber bulamaz hale geldi.

TALEP VAR ÜRETİM YOK

Üreticinin de tüketicinin de lanet ettiği karaborsacılar bu sefer kırmızı biberi hedef aldı. Sofralık kırmızı biber üretimi yapan işletme sahipleri karaborsacıların elinde 3 bin tona yakın biber stokunun olduğunu ifade ediyor. Stokların ağırlıklı olarak İslahiye bölgesinde yapıldığını belirten işletme sahipleri, devletten bir an önce bu işe el atmasını istiyorlar. Piyasada ciddi oranda talep olduğunu kaydeden biberci esnafı, karaborsacıların fiyat dayatması nedeniyle işletmelerin yüzde 80 oranında üretime ara verdiğine dikkat çekiyor. Hiçbir vergi ödemeden yasadışı faaliyet gösteren karaborsacılar, hem üreticinin hem tüketicinin cebini yakıyor.

2 AYDA YÜZDE 100 ZAM

Kırmızı biberleri stoklarında saklayan karaborsacılar 2 ay gibi bir sürede yüzde 100 zam yaptıklarını belirten Çavuşoğlu Ev Biberleri İşletme Sahibi Çetin Avcı, işletme sahiplerinin küçülme yoluna giderek işçi çıkardıklarını söyledi. Avcı, “Karaborsada şu an 3 bin ton biber olduğu söyleniyor. Bu da komisyoncuların ve tefecilerin elinde. Biz, biberi Ağustos ayından Kasım ayına kadar 7 liraya, 7,5 liraya kadar alıyorduk. Şu an tefecilerin komisyoncuların bizden istediği rakam 12 lira. 2 ayda 5 kilogramına 5 lira fark istiyorlar. Biz ayda yaklaşık 50 ton biber işlerken; şimdi 10 biber işliyoruz. Yani bizde 40 tonluk bir kayıp var. Bu tek bizde değil diğer fabrikalarda da böyle. Yüzde 80’lik bir kayıp var” dedi.

Karaborsacıların 2 ay içinde biberlere yüzde 100 zam yapması nedeniyle Kahramanmaraş’ta 40’a yakın biber fabrikasının küçülme yoluna gittiğini ifade eden Çavuşoğlu Ev Biberleri İşletme Sahibi Çetin Avcı, karaborsacılar yüzünden büyük işletmelerin de daha fazla dayanamayacağını kaydetti.

Biber fabrikalarının yüzde 80 oranında üretimlerinde düşüş olduğunu dile getiren Avcı, şöyle konuştu: “İşletmelerin durumu şu an çok zayıf. Biber olmadığı zaman işletmeler, işçi çıkarmak zorunda kalıyor. Gelir az, gider fazla olunca işletme sahibi mecbur küçülme yoluna gidecek. Biz ayda yaklaşık 50 ton biber işlerken; şimdi 10 biber işliyoruz. Yani bizde 40 tonluk bir kayıp var. Bu tek bizde değil diğer fabrikalarda da böyle. Yüzde 80’lik bir kayıp var. Talep var ama yüksek fiyatlar nedeniyle talebi karşılayamıyoruz. Karaborsacıların istediği fiyatlardan biber alıp işleyecek olsak; bizim bunu zamlı satmamız gerekiyor. Müşteri de 2 ayda 5 liralık bir zammı çok yüksek buluyor. Bizim bu karaborsacıların elinden kurtulmamız gerekiyor.”

Kahramanmaraş’ta 40’tan fazla biber işletmesinin elinde stok olmadığını ve ambarların boş olduğunu vurgulayan Avcı, şunları kaydetti: “Ambarlar boş, işçi de yok. Şu an gidin bakın fabrikalarda en fazla 3-4 tane işçi var. Onlar da büyük işletmeler. Küçük işletmelerin çoğu kapattı zaten işyerini, boş oturuyorlar. Ama bu şekilde giderse büyük işletmeler de kalmayacak. Bugün biberin kilogramını 12 liradan alıp; işçi maliyetini hesapladıktan sonra o biberi en az 15 liraya satmak gerekiyor. Kasım ayında 8 liraya, 9 liraya sattığın biberi Ocak ayında 15 liraya satabilir misi? Yüzde 100 zam olur mu? Olmaz. Bunun için devletin bir an önce el atması gerekiyor. Komisyonculara, biberi alıp depolarda saklayanlara dur denilmesi lazım. Bunların yeri belli ve tespitli. Bunlar ne KDV ne vergi ödüyor? Ne sigortalı işçi çalıştırıyor. Faturasız alıp faturasız satıyorlar.”

Karaborsacıların dayatma fiyatla biber satmak istediği işletmeler, nakliye masraflarından kaçmak için stoklara yakın yere yani İslahiye bölgesine kaymaya başladı. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)