Maraş Burması kemer de olacak

Dulkadiroğlu Beyliği'nden günümüze kadar gelen Kahramanmaraş Burması, kemer olma yolunda ilerliyor. Uluslararası Fuarlarda kentin tanıtımını için yapılan kemer büyüklüğündeki temsili Maraş Burması ilgi çekti ve Goldmar, Maraş Burması'nı kemer yapmak için proje geliştirmeye karar verdi.

“MARAŞ BURMASI ‘ÖLÜMLÜK-DİRİMLİK’ DİYE ALINIRDI”

Firma yetkilisi Halit Dama, şimdilerde uluslararası fuarlarda göz dolduran ve ünlü mankenlerin belini süsleyen Maraş Burması’nın önceleri yaşlı Kahramanmaraş halkı tarafından ‘Ölümlük-Dirimlik’ diyerek saklamak için alındığını söyledi. Dama, “Maraş’ta 45 yaşı üstünde olan insanlar Maraş Burması’nı ‘Ölümlük-Dirimlik’ diyerek öldüklerinde cenaze masrafları karşılansın diye saklarlardı. Ya da hayattayken çok zor durumda kalındığında satılması için. Takriben 100 ve 200 gram arasındaki burmalar bu amaç için kullanılırdı” dedi.

 

“MARAŞ BURMASININ TANITIMINA ÖNCÜLÜK ETTİK”

Yaklaşık 35 yıldır kuyumculuk sektörünün içinde olan Halit Dama, Maraş Burması’nın bu yıl Kuyumcular Odası ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle tescillendiğine dikkat çekerek, kendilerinin firma olarak 7 yıl burma görselini uluslararası fuarlarda sergilediklerinin altını çizdi. Dama, “Maraş Burması’nın görselini yaklaşık 7 yıldır yurt içi ve yurt dışında fuarlara katıldığımızda ağırlığı 1 buçuk kilo ve abartılmış kemer şekline getirerek sergiledik. Maraş Burması’nın tanıtılmasında öncülük etmiş olduk” dedi.

“BİZ ŞOV AMACIYLA KEMER YAPINCA DİKKAT ÇEKTİ”

Temsili burma kemeri görenlerin ilgisinin çok iyi olduğunu belirten Dama, “İlk görenler “Bu kadar bilezik takılır mı?” ya da “Bu kadar kemere verecek parası olan insanlar da var mı?” diyenler var ama vitrinde ilk göze çarpan, ilk ilgilendikleri bizim ürünümüz. İnsanlar kendi şehirlerinin ürünlerini tanıtırken biz de bir Maraşlı olarak tanıtmak istedik. Normalde Maraş kuyumcularının hepsinin vitrininde var ama biz fuarlarda şov amaçlı yapınca dikkat çekti. Hatta Maraş’ta bile ilgi çekti” ifadelerine yer verdi.

 

“MARAŞ BURMASININ TEMSİLİ KEMERİ TUBA ALTINTOP’UN BELİNDE SERGİLENDİ”

Kemer büyüklüğündeki temsili burmanın birçok fuarda sergilendiğine vurdu yaparak en son Kahramanmaraş’ta gerçekleşen Ortadoğu Altın Fuarında ünlü manken Tuba Altıntop’un belinde görücüye çıktığını ifade eden Dama, şöyle konuştu; “Bu kemeri İstanbul’daki fuarda ve Vegas’taki fuarda sergiledik. Ocak ayında da İtalya’da sergilemeyi planlıyoruz. Şehrimizde olan fuarda Tuba Altıntop’un beline takıldı. Biz tanıtımlarda Maraş Burması’nı kemer olarak kullandık. İlerde de kemer olarak çalışmalar yapmayı planlıyoruz.”

“AMACIMIZ ŞEHRİN TANITIMI”

Temsili kemer olarak yapılan burmanın altın olmadığına dikkat çeken Dama, altın olarak yapılmış olsaydı 1 buçuk kilo değil 2 bin 800 gram civarında olacağını söyledi. Dama, “Biz bunu bakırdan yaptık. Maraş burmasının rengini falan verdik. Altın ile bakırın özgül ağırlığından dolayı bu hafif. Eğer altın olarak yapmış olsaydık 2 bin 800 gram olacaktı. Altın daha ağır. Bir ürün 14 ayar altınla 10 gram geliyorsa, 22 ayar altınla yaptığınızla 15 gram gelir” diye konuştu. Burma kemeri bir tek kendilerinin yapacağını dile getiren Dama, “Bizim şehrimizde yapılan bir şeyde maddi beklenti söz konusu olduğu için aynı iş yapılır. Biz maddi beklentiyle yapmıyoruz. Bu şekilde kemer yapıldığında yılda bir defa ya satılır ya da satılmaz. Maddi beklenti ön planda olduğu için onlar bu işe girmedi. Bizim tamamıyla şehrin tanıtımı” dedi.  NARİN DEMİRCİ