Maraş ekonomisine dev yatırım

Kahramanmaraş'ı hem ekonomik anlamda kalkındıracak hem de büyük hareketlilik katacak dev yatırımı yapan Ersan Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ecvet Sayer'e yatırımın detaylarını sordu.

Kahramanmaraş-Pazarcık-Adıyaman yol üzerinde yıllardır atıl durumda bekleyen alanlarını, uzun süren çalışmaların ardından EPDK’dan lisanslarını alarak çalışmalara başlayan Ersan Petrol yılda 1.4 milyon ton ham petrol işleyecek.

Türkiye’nin en kaliteli petrolünü kurulacak son sistem rafinerinde üretmeyi hedefleyen Ersan Petrol hem yurtiçinde çıkartılan hem de Irak’tan gelen ham petrolü işleyen yeni bir rafineri inşa edecek. Rafineride üretilecek ürünlerin yüzde 50’si yurtiçi tüketimde değerlendirilecek. Yüzde 50’sinin ise ihracatı öngörülüyor.

Kahramanmaraş’a büyük bir hareketlilik getireceğini belirten Ersan Petrol, yapılacak yatırımın inşaat aşamasında 3 bin kişi, işletme aşamasında ise 500 kişi istihdam Projenin 2022 yılında tamamlanarak üretime geçmesi planlanırken, proje ömrü 49 yıl olarak tasarlandı. Rafineri, Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı petrol ürünlerini üreterek cari açığın kapanmasına da katkı sağlayacak.

Yapacakları yatırımı Türkiye’nin stratejik bir sektörü olarak gördüğünü belirten Ersan Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ecvet Sayer hükümete teşekkür ederek lisanslarını aldıklarını, yapacakları işlemle hem Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtarmayı hem de geri kalmış bölgeleri kalkındıracaklarını söyledi.

Demiryoluna ve Adıyaman- Kahramanmaraş otoyoluna komşu olan rafineri sahası, aynı zamanda Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve BOTAŞ Kerkük- Ceyhan boru hattına yakınlığıyla dikkat çekiyor. Ceyhan petrol terminallerine ise 120 kilometre mesafede bulunuyor. Ham petrol tedariki ve ürün ihtiyacı açısından avantajlı bir bölgede yer alıyor.

Ceyhan’dan alacakları ham petrolü demiryolu ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çıkan ham petrolleri ise tankerlerle Narlı’daki kuracakları işletmeye taşıyacaklarını dile getiren Ersan Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Ecvet Sayer bu yatırımla Kahramanmaraş’ın çehresinin değişeceğini söyledi. Kuracakları rafinerinin Batman’dan daha büyük olacağına da dikkat çeken Sayer, “daha önceden orada küçük bir tesisimiz vardı, fakat oraya devreye alamamıştık. Şimdi lisansımızı aldık ve son sistem bir rafineri kurmak için finansman çalışmalarına başladık. 2018 yılının ortalarına doğru inşaat için ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz.” Dedi.

Sayer ayrıca rafinerinin inşaatında en az 3 bin kişiyi istihdam edeceklerini, rafinerinin kurulmasıyla da önce eğitime alacakları 500 ile bin kişi arasında bir istihdam sağlayacaklarını belirtti. Sayer ayrıca bu yatırımın Kahramanmaraş ve bölgesine de ciddi bir hareketlilik getireceğine inandığını dile getirdi.