Maraş HATTİ konseri ile coştu
Kahramanmaraşlılar, Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneğinin organize ettiği HATTİ konseri ile coştu.
Çerkes otantik müziklerini dünya müziğiyle harmanlayan
Kafkasya’nın en popüler müzik topluluğu HATTİ,
Kahramanmaraş Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde sahne aldı. Yaklaşık
bin kişinin katıldığı konser, 26 Mart’ta gerçekleşti. Kabardey Balkar
Cumhuriyeti Başkenti Nalçik’te müzik çalışmalarında bulunan HATTİ grubu, daha
önceki yıllarda dans grubu ile izleyicilerinin gönlünde taht kurmuştu. HATTİ,
şimdi müzik grubu ile Kahramanmaraşlıları coşturdu.
Nefeslilerde Anzor Uvizhev, Akordeonda Aslan Dudarov, perküsyonda Kazbek Balkarov, bas gitarda Arsen İndrokov ve gitarda Aslan Kumikov ile yaklaşık 2 saat hiç ara vermeden canlı performans sergileyen grup, etnik müzik ile severlerin kulaklarının pasını sildi.
Konsere Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Adnan Alagöz, Bölge Dernek Başkanları ve diğer illerden de gelen kalabalık bir seyirci kitlesi izledi.
Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği Başkanı Hakan Aydemir’in açılış konuşmasıyla başlayan program gece geç saatlere kadar sürdü. Aydemir, “Henüz Maraş’a Kahramanlık unvanı verilmemişti. Gazeteci yazar sorar; Maraş’ın kahramanları kimlerdir? Aldığı cevap ders niteliğindedir: Aziz şehitlerin ruhunu incitmeyiniz. Maraş’ın müdafi onlardır. Kahraman Maraşlılardır. Bunu itiraf etmek bizim için borçtur. Tarih bunu böyle yazacaktır” dedi. Başkan Aydemir, şöyle konuştu: “HATTİ’ler ile ilgili kısa bir bilgi aktarmak isterim. Tarih öncesinde Anadolu da yaşayan HATTİLER, Tarih bilimcilerin yapmış olduğu araştırmalarda, HATTİ’ler ile Çerkes’lerin yaşam tarzlarının aynı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu gün Ankara etnografya müzesinde sergilenen Çorum Alacahöyük mezar taşlarında yapılan incelemelerde, Dünya dil bilimcilerinin yapmış olduğu çalışmalarda, yazıtlar üzerindeki kitabeler, sadece Çerkesçe okunabilmekte ve anlaşılmaktadır.” Demiri ilk işleyen HATTİ’lerin olduğunu ifade eden Aydemir, şunları kaydetti: “Çerkeşlerde birini onure etmek için, Hat jeğaa HATTİ derler. Çerkeslerde düğünü yönetene, Hatiyauka denir. Günümüzde, Çerkeslerde Bunlar gibi bir çok kelime haznesi bulunmaktadır. Biz tarihte beraberiz, kurtuluşta beraberiz, dün biriz, bu gün beraberiz. Birliğimiz gücümüz, kültürümüz zenginliğimizdir. Allah, birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın.”