Maraş yerli sermaye ile coştu

Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2017 yılı 1 Mart-31 Mart tarihleri arasında verilen Yatırım Teşvik Belgeleri ile Kahramanmaraş 37 milyon 532 bin 853 lira yerli yatırım kazandı.

Yatırım teşvik belgelerinin verileceği işletmelere ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'nin 29 Nisan’daki mükerrer sayısında yayımlandı. Eğitimden sağlığa, tekstilden enerji sektörüne kadar farklı sektörlerde Kahramanmaraş’tan 10 işletme, Yatırım Teşvik Belgesi almaya hak kazandı. Yerli yatırımlarla; devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimi gibi desteklerden faydalanacak olan 10 işletme, yerli yatırımlarıyla Kahramanmaraş’ta 137 kişinin istihdamına katkı sağlayacak.

Kahramanmaraş’ta 2017 Mart ayı içinde Yatırım Teşvik Belgesi alan firmalar içinde en dikkat çekici olan firma, bölgesinde ilk olarak sağlık ürünleri üretimine yönelen Anatomi Sağlık Ürünleri oldu.

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nde ticari faaliyetine başlayan ve bölgede ilk olarak sağlık ürünlerinin üretimini gerçekleştiren Anatomi Sağlık Ürünleri, Kahramanmaraş’a 1,5 milyonluk yatırım kazandırdı. Kahramanmaraş’ta istihdama büyük katkı sağlayan şirket, yeni yatırımıyla devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, 10 yıl süreli sigorta primi işveren hissesi desteği ve yüzde 90’a varan vergi indiriminden yararlanabilecek. Sağlık ürünlerinde 15 yılı aşkın deneyimi bulunan firma, ithalat yaptığı ürünlerin ihracatı için üretimi tercih etti. Bölgesinde tek olan ve Avrupa Birliği standartlarına uygun bir tesis faaliyete geçiren Anatomi Sağlık Ürünleri, imalatına başladığı oksijen maskesinden yılda 2 milyon adet üretmeyi hedefliyor. Sağlık ürünlerinde ihracatı hedef alan Medikal Şirket, üretim programına aldığı diğer sağlık ürünleri için 6 milyon liralık yeni yatırım için tekrar başvuru yaptı. Hali hazırda Avrupa’dan gelen ürünlerin Kahramanmaraş distribütörlüğünü yapan firma, Türkiye’de 16 şehre malzeme tedarikçiliği yaptığı ürünlerin yanı sıra kendi üretimiyle de büyüme yolunda en büyük adımı attı.

MARAŞ’TA ENERJİ ÜRETİMİNE EĞİLİM DEVAM EDİYOR

Elbistan ilçesinde yılda 99 MW elektrik enerjisi üretimi hedefiyle girdiği enerji sektöründe şehrimize 5 milyon 357 bin 553 lira yatırım kazandıran girişimci Mehmet Şahin Karagenç, devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetinden yararlanabilecek. Karagenç, yeni yatırımıyla ilk etapta 3 kişinin istihdamına katkı sağlayacak. Kahramanmaraş’ta enerji sektörüne yeni giriş yapan ve şehri 1 milyon 818 bin 100 liralık yatırımla buluşturan girişimci Hamza Bacak, 5 MW elektrik enerjisi üretimi için devletin sağladığı KDV istisnasından yararlanabilecek.

TARIMSAL SANAYİ GELİŞİYOR

Kahramanmaraş Pazarcık’ta ticari faaliyetini sürdüren Kartalkanat Tarım, günde 140 bin litre ham zeytinyağı üretimi için 1 milyon 168 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. Yeni yatırımıyla 5 kişiyi istihdam edecek olan şirket, devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, 7 yıl süreli sigorta primi işveren hissesi desteği ve yüzde 80’e varan vergi indiriminden yararlanabilecek. Ayrıca şirket, yılda 300 ton kapasiteli tahıl ambarlama hizmeti ile KDV istisnası desteğinden faydalanabileceği 680 bin liralık ikinci bir yatırım daha gerçekleştirdi. Gaziantepli bir şirket olan Arcem Hayvancılık, Kahramanmaraş’ta yılda 570 bin adet kapasiteli yumurta yönlü tavuk yetiştiriciliği üzerine 7 milyonluk bir yatırım gerçekleştirdi. Günde 50 ton kanatlı hayvan yemi üretimini hedefleyen şirket; devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, 7 yıl süreli sigorta primi işveren hissesi desteği ve yüzde 90’a varan vergi indiriminden yararlanabilecek. Şirket bu yeni yatırımıyla 22 kişi istihdam edecek.

GIDA SEKTÖRÜ MODERNİZE OLUYOR

Karpedo Dondurma, dondurma imalatı sektöründe modernizasyona giderek 1 milyon 100 bin liralık yatırımı Kahramanmaraş’a kazandırdı. Karpedo, yılda 3 milyon 60 bin litre muhtelif dondurma üretimi için devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, 7 yıl süreli sigorta primi işveren hissesi desteği ve yüzde 80’e varan vergi indiriminden yararlanabilecek. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi imalat sektöründe 900 bin liralık modernizasyon alanında yatırım yaptı. Büyükşehir Belediyesi, yılda 2 milyon 184 bin kapasitelik ekmek üretimi için KDV istisnasından yararlanabilecek.

İMALAT YAYGINLAŞIYOR

Kahramanmaraş’ta makine imalat sektörüne yönelen Element Proje Mühendislik, 2 milyon 850 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. Yılda 100 adet sanayi fırını, ocak ve ocak ateşleyicileri üretimini hedefleyen şirket, devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, 10 yıl süreli sigorta primi işveren hissesi desteği ve yüzde 90’a varan vergi indiriminden yararlanabilecek.

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nde dokuma ve giyim sektöründe faaliyet gösteren Şirikçioğlu Mensucat, tevsi alanında 10 milyon 687 bin 700 liralık bir yatırım gerçekleştirdi. Yılda 24 milyon 137 bin 190 metre kare kumaş üretimi yapmayı amaçlayan şirket, devletin sağladığı KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti destek türlerinden yararlanabilecek.

Mesa VİP Eğitim, ilk ve ortaokul ile Anadolu ve Fen Lisesi Eğitimi için Onikişubat ilçesinde 4 milyon 471 bin 500 liralık yatırıma imza attı. Şirket, bin 80 kişiyi barındıracak işletme için devletin sağladığı KDV istisnası, faiz desteği, 7 yıl süreli sigorta primi işveren hissesi desteği ve yüzde 80’e varan vergi indiriminden yararlanabilecek. Yatırım kapsamında 80 kişiye istihdam sağlanacak.

Mart 2017'de Türkiye genelinde 686 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Belge alan projelerin sabit yatırım tutarı, 9 milyar 421 milyon 932 bin 71 lira olarak hesaplandı. Söz konusu yatırımların gerçekleştirilmesiyle, 19 bin 63 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)