"Marka hafızlık" kenti olduk

Türkiye Hafızlık Yarışmasında Kahramanmaraş hem birincilik hem de üçüncülük derecesi aldı. Öğrencileri yetiştiren Kuran Kurslarından biri olan Acemli Kuran Kursu yöneticisi Selahattin Akkurt, 'Bizde Marka Hafızlık eğitimi var. Türkiye'nin birçok yüzme havuzu, spor tesisleri olan modern Kuran Kursları ile yarışıyoruz. Bu başarı sıradan bir başarı değil. Bizim imkanlarımız yok. Ama onlarla yarışıyoruz. Bize marka hafızlık sözü sıradan söylenmedi' dedi.

Geçtiğimiz Pazar günü Rize’de finalleri gerçekleşen Türkiye Hafızlık Yarışmasında Kahramanmaraş’tan Raşit Tayyip Fındık birincilik, Furkan Kaplanduran üçüncülük derecesini aldı. Ayrıca Kuran-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasında ise kızlar arasında Şerife Nur Kazmacı, Türkiye ikincisi oldu.

 “EN FAZLA HAFIZ MEZUN EDEN KURAN KURSUYUZ”

Türkiye üçüncüsü Furkan Kaplanduran’ı yetiştiren Acemli Kuran Kursu Yöneticisi Selahattin Akkurt, Kuran Kursu’nun 2006 yılında kurulduğunu söyledi. Ancak o zamandan beri sadece Türkiye dereceleri almadıklarını bununla birlikte Kahramanmaraş’ta bir ilki gerçekleştirerek kentte en fazla hafız mezun eden Kuran Kursu olduklarına vurgu yaptı. Akkurt, “Bulunduğumuz mekan dar bir mekan olmasına rağmen şu an itibariyle Kahramanmaraş’ta en fazla hafız mezun eden Kur’an Kursu’yuz. Bu yıl 16 mezun vererek yine en fazla hafız mezun eden Kur’an Kursu olduk” dedi.

 

“EKİBİMİZ MESAİ MEFHUMU GÜTMÜYOR”

Türkiye çapında sadece bu yıl değil geçtiğimiz yıllarda da birçok derece aldıklarının altını çizen Akkurt, başarının ekip çalışmasında gizli olduğunu kaydetti. “Başarı ekip çalışmasının getirdiği bir sonuç. Biz Acemli Kuran Kursu yöneticisi olarak çok büyük fedakarlıklar yaptık. Gecemiz-gündüzümüz orada geçti. Mesaimizin tamamını aşağı-yukarı orada geçti. Bazen aynı şehirde olduğumuz halde ailemizi bir hafta göremediğimiz zamanlar oldu” diyen Kuran Kursu yöneticisi, “Ekibimiz mesai mefhumu gütmüyor. Hocalarımız çocuğun yarınki dersini de bugünden garanti altına alarak, motivasyon veriyordu. 5 kişilik bir ekibiz. Daha önceki dönemlerde 3 kişi hatta ilk etapta, Kuran Kursumuzun kurulduğu 2006 yıllarında 2 kişiyle bile çalıştığımız oldu” diye konuştu.

 

“MARKA HAFIZLIK SÖZÜ SIRADAN SÖYLENMEDİ”

Acemli Camii’nin tarihi misyonu içerisinde, hafızlık eğitiminde en parlak dönemini bu dönem yaşadığını belirten Akkurt, “Yerimiz dar olmasına rağmen şu an kapasitemiz iki katında. Şu an 60 kayıtlı öğrencimiz devam ediyor. 100’e yakın da müracaat var. Bu da bir şeylerin yapıldığını, farklı bir bakış açısının olduğunu gösteriyor” dedi. Bu farklı bakış açısıyla kendilerine ‘Marka Hafızlık’ misyonunun yüklendiğine işaret eden Akkurt, “Bu durum bizde marka hafızlık eğitiminin olduğunu gösterir. Çünkü biz yıllardır İstanbul ile yarışıyoruz. Biz Türkiye’nin birçok yüzme havuzu olan, spor tesisleri olan modern Kuran Kursları ile yarışıyoruz. Bu sıradan bir şey değil. Bizim o imkanlarımız yok. Ama onlarla yarışıyoruz. Bize marka hafızlık sözü sıradan söylenmedi” dedi.  

 

“KOLLEKTİF ÇALIŞTIK”

İki yıldır Acemli Camii’nde Kuran Kursu eğiticisi olan Harun Kandemir, öğrencisi Furkan Kaplanduran’ın başarısını onun itaatine ve inancına bağladı. “Öğleye kadar okula devam etti. Öğleden sonra Kuran eğitimine devam etti. Hafta sonlarımızı çok çalışarak değerlendirdik. Nöbetçi hocalarımızın da katkıları var tabi. Bizler kollektif çalıştık” diyen Kandemir, yarışmanın kentin kalkınması için önemli olduğunu söyledi. 

 

“ÖNCE HAFIZLIĞIN ZOR OLMADIĞINI AŞILIYORUZ”

Türkiye Birinciliği alan Raşit Tayyip Fındık’ın Kuran eğiticisi olan Mustafa Uçar, çocuklara hafızlık eğitimi verirken öncelikle hafızlığın zor olmadığını aşıladıklarını kaydetti. “Bu standartta 3 seneye sığdırılan bir program. 1 sene Kuran’ın yüzünü okuyor. 1 buçuk senesi de Kuran’ı baştan sonra ezberleme eğitimi. Hafızlık, tamamen tekrara dayalı bir eğitim ve sabır işi. Ama başarıya ve bunun zor olmadığına inanacaksınız” diyen Uçar, “Kuran eğitimi dışardan zor görünür. Düşünün bir tıp fakültesini kazanmak zor görünür ama belli bir zamana yayıldığı ve sabır-sebatla çalışıldığı zaman bütün başarılar gelir. Aynen Kuran eğitimi de böyle. Çocuk, velî ve hoca ile birlikte elde edilen bir başarı. Bizler çocuklara bunun zor olmadığını aşılıyoruz. İrademizi ortaya koyarsak bu işin başarılabileceğine inandırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“MARAŞ’TA KURAN HİZMETİNE OMUZ VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Aslen Konyalı olduğunu belirten Uçar, “Şahadet Kuran Kursu’nda yöneticilikle birlikte öğreticilik yapıyor. Ben Konyalıyım. Ama Maraş’ta Kuran hizmetine omuz vermeye çalışıyoruz. Tabi ki yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Türkiye genelinde alınan bu tür başarılar geldiği zaman mutlu oluyoruz. Kuran hizmetine bu başarıların maddi ve manevi destek olacağına inanıyoruz” dedi.

 

“HAFIZLIK KİŞİYE GÖRE YAPILIYOR”

Hafızlık Yarışması Türkiye Birincisi 16 yaşındaki Raşit Tayyip Fındık ise kendi başarısını annesinin, babasının ve hocalarının yardımına bağladı. Hocasının öğrenciler üzerindeki stratejine değinen Fındık, “Kişiye göre yapılıyor hafızlık. Hocamız o kişinin ne kadar ezber yapabileceğine bakıyor önce. Hoca o kişiyi anlıyor nasıl ve ne kadar ezber yapabileceğini. Ezberlerken çok tekrar yaptım. Okuyup bırakmadım. Ezberlemeden önce yüzünü okurduk. O sayfaya aşina olabilmek için. Hocamız bize ‘Hiçbir sayfa zor değil’ dedi. Hafızlık kişisel çalışmaya bağlı. Türkiye birincisi olabilecek diye bir şey yok ama herkes hafız olabilir bence” diye konuştu.

 

“2011’DEN BERİ HER YIL DERECE ALIYORUZ”

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada İl Müftüsü Muhammet Gevher, Kahramanmaraş olarak müstesna bir sevinç yaşadıklarını dile getirdi. “Türkiye Kahramanmaraş’ın başarısını konuşuyor” diyen Gevher, “Birinciliklerimiz tesadüfi değil. 2011 yılından beri her yıl derece alıyoruz. Bu başarıda emeği geçen herkese ve özellikle Kuran kursu hocalarımıza ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu herkesin elde edebileceği bir başarı değildir. Profesör olabilirsiniz ama Kuran-ı Kerim’i hiç yanlışsız okuyacak hale gelmek gerçekten büyük başarıdır. Bizim bir sevincimiz de Kuran-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasında da kızlarımız arasında Türkiye ikinciliğini aldık. Onikişubat Müftülüğümüze bağlı Kazancı Kuran kursumuzdan Şerife Nur Kazmacı Türkiye ikincisi oldu. Biz diyanet camiası olarak ve Kahramanmaraş olarak çok mutluyuz” dedi.