Mektuplarımız resmiyet kazandı
Yazının icadıyla başlayan ve teknolojinin gelişmesiyle neredeyse durma noktasına gelen mektuplaşmalar; artık resmi yazışmalarda kullanılıyor. Kahramanmaraş'taki PTT şubelerinde de daha çok resmi işlemleri içeren mektuplar yer alıyor.
Teknolojinin ilerlemesiyle anlık ileti sağlayan araçların ve ortamların yaygınlaşması, mektuba başka bir boyut kazandırdı.
İnsanların, zamanında küçük bir haber almak için dört gözle beklediği mektuplar, her geçen gün azalıyor. Kişilerin birbirlerine yazdıkları özel mektuplar, ilerleyen teknolojinin daha avantajlı imkânlar sunması nedeniyle neredeyse durma noktasına geldi. Hal böyle olunca da PTT şubelerinde, özel mektuplara çok az rastlanır oldu. Askerlere, cep telefonu kullanımının serbest hale getirilmesiyle de PTT şubelerinde, özel mektup gönderi ve kabul sayılarında ciddi düşüşler yaşandı. İnsanların, birbirlerine hala mektup yazdıklarını ama özel mektupların eskisi kadar taşınmadığını ifade eden Kahramanmaraş PTT Başmüdürü Mustafa Coşkun, genelde resmi kurumların kişilere ya da kişilerin resmi kurumlara resmi işlemler içeren mektuplar gönderildiğini söyledi. Özel mektupların azalmasında teknolojinin etkisi olduğunu belirten Başmüdür Coşkun, “Telefonun yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla mektup yazma alışkanlığı gittikçe azalıyor Şimdi cep telefonu kullanmak daha rahat. İnsanlar, birbirine mesaj atıyor, arıyor. Birbirlerinin sesini duymuş oluyor. Biz, daha çok insanların resmi olarak ve zorunlu olarak gönderdikleri mektupları taşıyoruz. Mektup devam ediyor yani. Ama genelde mektuplaşma resmi işlemler için kullanılıyor. Özel mektuplarda, ciddi bir azalma var. Onun sebebi de telefonun yaygınlaşmasından ileri geliyor. Telefon, internet, elektronik ortamda yapılan haberleşme; birazda klasik postanın önüne geçti” dedi. Diğer ülkelerde de durumun farksız olduğuna değinen Coşkun, şöyle konuştu: “Bir PTT çalışanı olarak mektubun, mektubun devam etmesini isterim. Mektup, sonuçta bir belgedir. Saklanabilen bir bilgidir. Bakıyorsunuz, özellikle belirli insanlar, mektuplarını bir koleksiyon gibi biriktiriyorlar. Aradan zaman geçince açıp okuyor. O anıları, tekrar yaşıyor. Mektuplaşma, biraz da kültürle ilgili bir olay. Mesela batıda, özellikle turistik olan yerlerde gelen turistler mektuplarını pul yapıştırarak gönderiyor. Ama bizdeki mektup kültürü biraz daha zayıf.” Özel mektuplardaki düşüşe ters orantılı olarak, resmi işlemleri içeren mektuplarda çok ciddi artışlar yaşandığını kaydeden Coşkun, bu artışta daha çok Tüketici Hakem Heyetlerinin gelen tüketici şikayetlerinde PTT şubelerini kullanmasının etkili olduğunu ifade etti. (KENAN ONARAN)