Mucize bir besin grubu: Baklagiller
Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir...
Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de
karbonhidrat içermeleridir. Ancak protein içeriği hayvansal proteinlere göre
daha zayıftır. O nedenle özellikle bu yiyecekler hazırlanırken et, kıyma,
peynir gibi hayvansal protein içeriği yüksek bir gıda ilave edilirse vücutta
biyo-yararlanımı daha iyi hale gelir.
En önemli ikinci özelliği, şeker içeriği düşük karbonhidrat grubu olmasıdır. Yani kan şekerini hızlı yükseltmezler. Vücudun ihtiyacı olan şekeri kontrollü bir şekilde kana verirler. Şeker hastalarında bu açıdan kan şekerine olumsuz etkisi olmaz. Ama burada dikkat edilmesi gereken nokta, doğru porsiyonda yemektir. Eğer kuru baklagiller çok faydalıymış diyerek iki tabak yenirse, kan şekerini çok yükseltebilir. Bununla birlikte kuru baklagillerin yanında yenilen ekmek, pilav gibi karbonhidrat oranı yüksek besinlerde de sınırlama yapılmalıdır. Örneğin 1 tabak kuru fasulye, 1 tabak pilav, 2 dilim ekmekle beraber yenirse hem kan şekeri çok yükselir, hem de kilo artışı yapar. Kuru baklagillerin limonlu piyaz şeklinde veya salatalarda limonla birlikte kullanımı kan şekerini daha iyi dengeler.
Kuru baklagiller lif açısından çok zengindir. Bağırsakta hacim oluştururlar ve bağırsak hareketlerine çok olumlu etkileri vardır. Kabızlık sorunu olanların haftada iki-üç kez düzenli kuru baklagil yemesi bağırsak alışkanlıklarını iyileştirir. Bununla birlikte bu yiyecekler eser elementler ve vitaminler bakımından da son derece zengindir.
Kuru baklagillerin en önemli özelliği, belki de bu yiyeceklerin ilaç sayılmasıdır. Fitokimyasal denilen ilaç özelliği taşırlar. Fitoostrojen açısından zengindir. Yani bu yiyeceklerin içinde kısmi östrojen içeren bileşenler bulunur. Ailesinde meme kanseri bulunan kadınlarda koruyucu özelliği vardır.
Kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenen bakliyatların diyabet hastaları tarafından haftada 3 kereyi geçmeyecek şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor. (Kaynak: Miliiyet)