Mükemmel kaslar fit vücutlar

Diyetisyen Sevgi Sevmez, 'Mükemmel kaslar için yüksek proteinli zorlu bir diyet gerektiği düşüncesiyle yanılgıya kapılıyor ve hayatınızı zorlaştırıyor olabilir misiniz?'

Mükemmel kas ve fit vücudun sırrını açıklayan Kahramanmaraş'ın başarılı Diyetisyenlerinden Sevgi Sevmez, “Maalesef şekilli ve güçlü kaslara sahip olmak isteyen profesyonel ya da amatör olarak spor yapan birçok insan; ilk olarak aşırı protein tüketimiyle kaslarını doğru beslediğini düşünerek yanılgıya kapılıyor ve aşırı protein tüketiminin vücudunda oluşturduğu zararları göz ardı ediyor” dedi.

İlk olarak yüksek protein tüketiminin performans ve kas gelişimini olumlu yönde etkilediğini gösteren bilimsel bir bulgunun olmadığını söyleyen Sevmez, sözlerine şöyle devam etti: “Protein kaynakları genellikle kolesterol ve yağdan zengin oldukları için gereksinmenin üzerinde protein tüketimi kan lipit profilini olumsuz etkilemekte ve ağırlık artışına neden olmaktadır. Gereksinmenin üzerinde protein tüketimi böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca proteinin vücuttan uzaklaştırılması için idrar çıkışı artmakta; vücudun sıvı elektrolit dengesi bozulmakta, özellikle kalsiyum kaybına bağlı olarak iskelet sistemi olumsuz etkilenmektedir” dedi.

 

DOĞRU PROTEİN TÜKETİM MİKTARI NE OLMALIDIR?

Dünya sağlık örgütü diyet enerjisinin yüzde 15-20’sinin ya da ‘Ağırlık *0,8-1,2’ gr protein tüketilmesini uygun gördüğünü belirten Sevmez konuşmasını şöyle devam etti: “Bu değer düzenli olarak spor yapan bireyler kilogram başına 2-2,5 gr protein tüketimine kadar çıkabiliyor. Kısaca bir örnek verecek olursak; 70 kg ağırlığında günde 2200 kal enerji gereksinmesi olan normal ve sağlıklı bir bireyin minimum 42 gr maksimum ise 110 gr protein tüketilmesi önerilmektedir. Bu kişi eğer sporcuysa günlük protein gereksinmesi 140-175 gr’ye kadar çıkabilir” diye konuştu.

 

BESİNLERİN 100 GRAMININ İÇERDİĞİ PROTEİN MİKTARLARI;

Besin                                        Protein Miktarı

Kırmızı Et                                            20 g

Beyaz Peynir                                     22 g

Tavuk Eti                                             19 g

Balık Eti                                               17 g

Yoğurt                                                 4 g

Ekmek                                                 6 g (ZEKİ DEMİR)