"Muz ve Çikolata tüketmek migreni minimuma indiriyor"

Diyetisyen Halime Demirciler Karaoğlan, düzenli beslenme ve düzenli eksersiz yapılarak migrenin yüzde 80'e kadar azaltılabileceğini söyledi.

Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşıyor. Kadınların yaklaşık % 20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migrenli olduğu bilinmektedir. Migren baş ağrısı, zonklayıcı ya da keskin olarak özellikle şakak bölgesinde sabit olur. Migren en çok şiddetli baş ağrısı olarak bilinir ve bununla birlikte aslında daha pek çok belirtisi olan, karmaşık bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı dışında ışığa, sese, kokulara karşı hassasiyet, bulantı, kusma ve görme bozuklukları gibi başka belirtilere de neden olur. Migreni olan kişiler migren atakları dışında bu belirtileri yaşamazlar. Migren ağrısı kimi hastaların günlük yaşantısını aksatacak kadar şiddetli ve sık olabiliyor.

Migren rahatsızlığından kurtulma yolları hakkında açıklamalarda bulunan Diyetisyen Karaoğlan, “Migren deyince akla hemen baş ağrısı gelir ama migren sadece baş ağrısı değildir. Migrende ağrı dışında sistemik ve nörolojik pek çok bulgu vardır. Migrenin belirtileri atağın zirve yaptığı dönemde çok serttir. Atağın başlangıcında daha hafif bulgular vardır. Migreni tetikleyen en büyük etkenlerden bir tanesi uzun süre aç kalmaktır.” Dedi.

 

“Ağrıyı Önleyen Atıştırmalar”

Migrenden kurtulmak için düzenli beslenme ve spor yapmanın gerektiğini belirten Karaoğlan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ramazan ayının ilk günlerinde migren rahatsızlığı olanlar çok saatler geçirirler. Işığı göremezler koku hassasiyeti gibi birçok rahatsızlık olur. İlaç kullanmayan migrenliler için çok uzun süre aç kalmak iyi bir şey değil.  Az miktarda da olmasa atıştırmalıklar iyi olur. Kuru meyve atıştırmalıkları iyi olur. Yapılan araştırmalarda düzenli beslenilen düzenli eksersiz yapan kişiler migren yüzde 80’e kadar azalmıştır. Bilindiği gibi muz, çikolata migreni minimuma indirmiştir. Migrene ağrı gelmeden başa çıkmak önemlidir. Ağrı geldikten sonra muz yemek çok önemli değildir. Ağrının geldiğini hissettikleri anda ufakta olsa atıştırmaları gerekiyor.  Bu atıştırmalıklar migren açısından çok önemlidir. Az az sık sık beslenilmesi gerekiyor. Bunu yapan kişinin kilo sıkıntısı olmaz. Yeme bozukluğunu önlemek için kahvaltı önemlidir.  Kişi muhakkak kahvaltıyı atlamaması gerekiyor. Açma, simit ile kahvaltı olmaz. Peynir, yumurta, ceviz tüketilmesi gerekiyor.  Kahvaltıyı yaptığımızda kan şekeri dengede olduğu için çok ani acıkmalarda olmaz. Öğününe göre saati saatine beslenmek gerekiyor. Düzenli beslenme olmaz ise zayıflar daha zayıf kilolular daha kilolu oluyor.”