Niğde'nin tarihi kaleme alındı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mehmet Özkarcı tarafından yazılan " Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde" kitabının tanıtımı yapıldı.

Niğde Valiliği Toplantı Salonu'ndaki tanıtımda konuşan Vali Necmeddin Kılıç, kültür varlıklarının insana, ülkeye, sonraki nesillere ve turizme kazandırılmasındaki ilk adımın envanter çıkarmak olduğunu ifade etti. Öncelikle kültür varlıklarından haberdar olmak gerektiğini vurgulayan Kılıç, " Niğde Selçuklu şehridir. Her ne kadar Hititliler döneminde kurulan bir şehir olsa da 5 bin yıldır etkisini, gücünü kaybetmeden günümüze kadar ulaşan bir şehir" dedi.

Envanter çalışmasının Niğde için faydalı olacağını belirten Kılıç, "Benim dahi bilmediğim çok sayıda eserin envanterde kayıt olduğunu gördüm, kendisine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca başlatmış olduğumuz, kentin taşınmaz kültür varlıklarının tamamının yeniden elden geçirmek onarmak ve inşaa etmek üzere çalışmalara başlayan ekibe de ışık tutacaktır. Kültür varlıklarının insanımıza ilkemize sonraki nesillere ve turizme kazandırılmasında ilk adım onların bir envanterini çıkartmaktır. Gerçekten Mehmet hocama teşekkür ediyorum. Kitaba göz attım, benim dahi bilmediğim çok sayıda eserin envanterine kayıt olduğunu gördüm. Kendilerinin bu çalışmasının bizim başlattığımız bir çalışmayla örtüşmesine hız katacaktır. Çünkü biz bu yıl Kültür eserlerimizin, kültür varlıklarımızın taşınmaz kültür varlıklarımızın tamamını mutlak suretle yeniden elden geçirilmesi onarmak, inşa etmek ve gelecek nesillerin istifadesine sunmak konusunda bir irademiz ve kararlılığımız var. Bu konuyla ilgili gayretli yürüyen bir gayretimiz var. Kültür Müdürlüğü, Niğde belediyesi, İl Özel idaresi, AHİKA’nın katıldığı bir çalışmamız var. Bu çalışmada Niğde önemli oranda bir Selçuklu şehridir. Her ne kadar Hititler zamanında kurulan bir şehir olsa da 5 bin yıl boyunca gücünü kaybetmeden elimizdeki Niğde ilinin önemli oranda tarihi eser stokunun büyük bir bölümü Selçukluya aittir. Dolayısıyla biz Niğde Valiliği olarak logosu olarak değiştirdik. Şehrin önemli bir bölümünü işgal eden taşınmaz kültür varlıklarımızı onarılması aynı zamanda Niğde’nin onarılması oluyor. Niğde’mizin görünüş güzelliğine de önemli bir katkıda bulunması lazım. Şuan da bizim tespit ettiğimiz 150 civarında konak var. Bu konaklarının tamamıyla ilgili çalışıyoruz. Turizm meslek lisemize bu konakların uygulama oteli olsun, hem de Kapadokya’ya gelen 3 milyon turistin hiç değilse bir yüzde 10’unu alalım istiyoruz. İlk yapmamız gereken şey bir konaklama kapasitesi oluşturmak " diye konuştu.

Prof Dr. Mehmet Özkarcı’da Ata Türk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından 2 cilt halinde yayınlanan kitabının Devlet Planlama Teşkilatı ve Türk Tarih Kurumunca desteklenen proje kapsamında hazırladığı söyledi.

Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde isimli kitabın 20 yıl gibi bir sürede hazırladığını anlatan Özkarcı, "Bu çalışmamızda mevcut olan mimari eserlerin büyük çoğunluğu ilk defa tarafımızdan tespit edilerek bilim dünyasına tanıtıldı. 2 ciltten oluşan kitabın birinci cildi 802 sayfa, ikinci cildi ise 863 sayfadan oluşmaktadır.  Kitabın içeriğinde, merkez, ilçe, belde ve köylerinde yer alan toplam 215 mimari eser tespit edildi. Bu tarihi eserlerimiz 399 çizim, bin 505 fotoğraf ve arşiv belgeleriyle desteklenerek mimari ve süslemeleri yönünden ayrıntılı bir şekilde yer aldı" ifadelerini kullandı. (İHA)