Nisan yağmurları çiftçinin yüzünü güldürdü

Geçtiğimiz yıllarda üst üste kuraklık yaşayan Kahramanmaraş, Nisan ayında aldığı yağışlarla çiftçinin yüzünü güldürdü. Son yağışların zamanında düşmesi hem ekili olan ürünlerin su ihtiyacını karşıladı hem de Ocak, Şubat ve Mart aylarında yetersiz düşen yağışların açığını kapattı.

Kahramanmaraş’ta Nisan ayı içinde düşen yağmurların çiftçiyi sevindirdiğini kaydeden Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Ocak, Şubat, Mart aylarındaki açığı Nisan yağmurlarıyla kapattık diyebiliriz. Son yağmurlarla barajlarımızın doluluk oranını da artırmış olduk. Ayvalı Barajı hariç diğer barajlarımızda ciddi anlamda ulama problemi yok. Ayvalı Barajı’nda da doluluk yüzde 30 seviyelerinde. Buradan içme suyu kullanımı sağlandığından dolayı o bölgedeki çiftçilerimize buradan kesinlikle tarımsal sulama için su verilmeyecek” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda en büyük problemi yaşadığımız Kartalkaya Barajı’nda doluluk oranının yüzde 90 seviyelerinde olduğunu kaydeden Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kartalkaya bölgesindeki çiftçilerimiz için 2017 yılında su problemi olmayacak diyebiliriz” ifadelerinde yer verdi.

Kahramanmaraş’a son düşen yağışları ve barajların doluluk oranını değerlendiren Çetinkaya, şöyle konuştu: “Kılavuzlu ve Menzelet Barajlarına baktığımız zaman bu tarafta da sulama imkânı çok geniş. Kılavuzlu’da sulama sahası içindeki çiftçilerimiz sulama açısından herhangi bir problem yaşamayacak.  Mayıs ayında da ümit ediyoruz ki biraz daha yağış alırsak çiftçimiz için daha güzel olacak. Çünkü şu an için arazide ekili olan buğday, arpa, mısır, pamuk, biber gibi ürünler Nisan yağmurları sayesinde ilk suyunu aldı. Son yağışların tam zamanında düşmesi, çiftçimizi sulama zahmetinden kurtardı. Yani buğdaya iki su vermek gerekirken; şu an için buğdaylara bir su verilmesiyle mahsulümüz hasada hazır hale gelecek.” Geçtiğimiz yıllarda kuraklık nedeniyle su verilmeyen ürünlerin bu sene ekiminin yapılabileceğini dile getiren Başkan Çetinkaya, 2018 yılında alan bazlı üretimle daha kontrollü üretim yapılacağını aktararak; “Bu sene ürün sınırlaması olmayacak. Ama 2018 yılıyla birlikte alan bazlı ürün ekimine geçeceğiz. Yani biraz daha kontrollü üretime geçeceğiz. İşte kuraklıkla alakalı hangi bölgelerde sıkıntı yaşanıyorsa o bölgelerde mısır veyahut da suyu daha çok isteyen ürünlerin ekimiyle alakalı bir çalışma olacak” değerlendirmesinde bulundu. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)