O sorunu Güvenç çözdü
Bir ev ziyareti sırasında gündeme gelen hazine arazilerinin üzerine ev yapan vatandaşların tapu sorunu İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç'in ısrarlı takibi ile çözüldü. Milli Emlak ile konuyu masaya yatıran Güvenç Maliye Bakanı ile görüştükten sonra kanunun değişmesini sağladı.
Kahramanmaraş’tan
başlayıp tüm Türkiye’nin yararlanacağı kanun maddesi TBMM İçişleri Komisyon
Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’in ısrarlı takibiyle
değişti. Hazine arazileri üzerine ev yapıp tapu sorunu yaşayan vatandaşlara
devrim niteliğindeki kanun maddesi önceki torba yasası içerisinde geçerek
Cumhurbaşkanlığına sunuldu. Resmi gazetede yayınlanarak yasalaşması bekleniyor.
Kanunun detaylarını Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine açıklayan Kahramanmaraş Defterdarı Mehmet Çoban, değişen kanun maddesiyle vatandaşa büyük kolaylık sağlandığını belirtti.
VATANDAŞA AVANTAJ
Çoban, “Milletvekilimiz Celalettin Güvenç’in girişimleriyle, ilgili belediye başkanlarımız ve Milli Emlak yetkililerimizle bir toplantı yapmıştık. 4706 sayılı yasanın 5’inci maddesine göre, 19.07.2003 tarihinden önce ev yapanların yerlerini biz belediyelere bedelsiz devir yapabiliyorduk. Bu torba yasada 31.12.2009’a çekildi. Daha sonra ilgili belediye başkan yardımcılarımızla yaptığımız toplantıda bu tarihin Büyükşehrin başladığı tarih olan 30.03.2014 tarihine çekilmesi gerektiği konuşuldu. Hemen Celalettin Güvenç Başkanımızı aradık ve durumu izah ettik. Birkaç gün sonra ise tarihin 30.03.2014 tarihine alındığını öğrendik. Bu vatandaşlarımız açısından çok güzel bir gelişme oldu” dedi.
YETKİ BELEDİYELERDE
Kahramanmaraş Defterdarı Çoban değişen bu kanun maddesinin hazine arazisi üzerine ev yapan vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacağını da dile getiren Çoban, kanun maddesinin değişmemesi durumunda Milli Emlak’ın vatandaşlardan arsa paralarının yanı sıra üzerindeki binanın bedelini de istemek zorunda olduğunu fakat değişen kanun maddesiyle bu yetkinin belediyelere verildiğini dile getirdi. Çoban, “Eğer bu kanun maddesi değişmesiydi örneğin hazine arazisi üzerine yapılan evin fiyatı 100 bin TL. Biz arsa fiyatının üzerine bu meblağı ekleyerek istemek zorunda kalacaktık. Ayrıca Milli emlak bedelinin yüzde 25’ini peşin, kalanını ise en fazla 2 yıl taksit yapıyordu. Şimdi ise Belediyeler kuracakları komisyonla belirleyecekleri rayiç bedeller üzerinden vatandaşa sadece arsalarını satacak. Taksit süreleri ise 5 yıla kadar çıkacak. Milli Emlak’taki yasal faiz oranı yüzde 9’larda iken Belediyelerde yüzde 4,5 olarak işlem görecek. Bu da vatandaşa ayrı bir kolaylık getirecek” diye konuştu.
HAZİNE ARAZİSİ ÜZERİNE EV YAPANLAR ARTIK TAPULARINA KAVUŞABİLECEK
Hazine üzerine ev yapan vatandaşların sorunları artık çözüldü. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilli Celalettin Güvenç’in girişimleriyle çözülen sorunda hazine üzerine ev yapan vatandaşlar cüzzi miktarlarla tapularını alabilecek.
Güvenç’in girişimleriyle torba yasadan çıkan ve yasalaşmak için resmi gazetede yayınlanmayı bekleyen kanun maddesini ve kentte hazine alanları üzerinde bulunan bin 351 konutun akıbetini Kahramanmaraş Defterdarı Mehmet Çoban Bugün Gazetesine anlattı.
Kahramanmaraş’ın
en büyük sorunları arasında yer alan hazineye ait tarım arazilerinin satışı ile
hazine alanları üzerinde bulunan ev ve arsaların tapu sorununu geçtiğimiz
günlerde masaya yatıran İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş
Milletvekili Celalettin Güvenç, sorunu çözüme kavuşturdu. Güvenç önderliğinde
toplanan Milli Emlak Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mükremin Karaca, Defterdar
Mehmet Çoban, İl merkezinde olan 4 Muhtar Dernek Başkanı, ile birlikte
gerçekleşen toplantıda alınan karar önerisi meclisten geçti. Şimdi meclis kararın
yasalaştırılması bekleniliyor. Karar ile birlikte Kahramanmaraş’ta 4706 sayılı
yasanın 5’inci maddesine göre, 19.07.2003 tarihli yasa yürürlüğe girerek,
kamuya ait arazilerin hazineye aktarılma işlemi hız kazanacak.
‘MECLİSTEN GEÇTİ YASALAŞMA BEKLENİYOR’
Toplantıda yaşanan sıcak gelişmeleri ve kamu arazisi üzerinde mülkiyeti bulunun konut, arazi ve tarım alanlarının akıbetini gazetemize anlatan Kahramanmaraş Defterdarı Mehmet Çoban,
“4706 sayılı yasanın 5’inci maddesine göre, 19.07.2003 tarihinden önce ev yapanların yerlerini biz belediyelere bedelsiz devir yapabiliyorduk. Bu torba yasada 31.12.2009’a çekildi. Daha sonra siyasilerimizle toplantı yaptık ve o toplantı da belediyelerin talebi ile ilgili görüşmelerde bulunduk. Toplantının ardından yetkililerle birlikte istişarelerde bulunduk ve 31.12.2009 tarihini 30.03.2014’e çekilmesi için öneri sunduk ve yasanın şu an meclisten geçmesini bekliyoruz” dedi.
KAMUYA AVANTAJ
Çoban, şu bilgileri aktardı: “Hayata geçirilecek olan bu yasa Kahramanmaraş’a çok büyük avantaj sağlayacak ve bunlarda, 4706’nın 5’inci maddesine göre 30.03.2014’ten önce hazine üzerine yapılan bütün yatırımları belediyelere bedelsiz devir edeceğiz ve bu raiş bedeller hesaplanırken de sadece arsa bedeli esas alınacak. Eğer diğer türlü bir karar alınsaydı bu yerleri belediyelere devir edememenin yanı sıra binanın bedelini de arsa bedeli üzerine koyup vatandaşa o şekilde satışa çıkaracaktık. Örnekleyecek olursak, bir kişi bina yapıyor o binayı biz çevre şehirciliğe yazıyoruz o binanın yerinde belli kısaslar var ve bir şey yapamıyor. Diyelim ki 100 bin liralık bir binanın amortisman bedelini düştüğümüz zaman 80 bine getiriyor. Biz ise arsa bedeli üzerine o 80 bini koyup kişiye satışa çıkarıyorduk. Yani, kişinin kendi yaptığı binayı tekrar vatandaşa satıyorduk. Getirilen 2014 öncesi yasa ile bu artık olmayacak. Bundan sonra arsaları belediyelere bedelsiz devredeceğiz 5 kişilik komisyon ise arsa raiş bedelini tespit edecek kişilere satacak. Bunun avantajları ise, arsaları maliye satmış olsaydı taksitli süremiz 2 yıl olacaktı ve peşinatımız yüzde 25 olacaktı. Kanun faiz oranımız yüzde 9 olacaktı. Avantajlarını belediyeye devrettiğimizde ise taksit süresi 5 yıl peşinat yüzde 10 kanuni faiz oranının yarısı 4,5 olacak. Bizim tek amacımız vatandaşa avantaj sağlamak ve o nedenden ötürü bu işi belediyeye devir etmek istiyoruz. Şimdi vatandaş belediye ile görüşüp belediyeler ise bu yerleri bizden talep edecek bizde o alanları bedelsiz devir edeceğiz sonunda ise parayı biz tahsil etmek üzere onlar satacak bu esnada da ilgili belediyeye yüzde 37 gibi bir rakam, büyükşehir belediyesine bu sattığımızın yüzde 10’u gerisi de hazineye devredilecek” diye konuştu.
BİN 351 SORUNLU KONUT
Kahramanmaraş’ta bu sorunu bulunan yaklaşık olarak bin 351 konut var. Hazine arazisi üzerinden ev yapan kişilerin hemen bu yasalardan yararlanmasını istiyorum. Bu kişiler hemen belediyelerle birlikte olmalıdır. O tarihten sonra ise bina bedeli ve toplam arsa bedeli yüzde 10 verilecek bir avantajı ise yok.”