OPET Trafik Dedektifleri "Yol Kullanıcıları Eğitici Eğitimi" tamamlandı
OPET'in desteğiyle bugüne kadar yaklaşık 4 milyona yakın çocuk ve gence ulaşılan "Trafik Dedektifleri Projesi' kapsamında 5'incisi düzenlenen 'Yol Kullanıcıları Eğitici Eğitimi' Antalya'da gerçekleştirildi.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen 155 trafik polisi, 5 gün süren eğitimin
ardından görev yaptıkları kentlerde geleceğin bilinçli sürücülerini yetiştirmek
üzere sertifikalarını aldı. Eğitimin kapanış törenine katılan OPET Yönetim
Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Trafiği güvenli bir Türkiye hedefiyle çıktığımız
bu yolda çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” diye konuştu.
OPET’in Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve
Araştırma Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle 5’inci kez düzenlediği “Trafik
Dedektifleri Projesi Yol kullanıcıları Eğitici Eğitimi”nde Türkiye’nin farklı
illerinden gelen 155 trafik polisi Antalya’da bir araya geldi. 16-20 Nisan
tarihleri arasında 5 gün süren eğitici eğitimlerinin ardından sertifikalarını
alan polis memurları, görev yaptıkları illerde öğrencilere Trafik Dedektifleri eğitimi
vermeye başlayacak. 4,5 yılda yaklaşık 4 milyon çocuk ve gence ulaşılan
"Trafik Dedektifleri Projesi” kapsamında düzenlenen eğitici eğitiminde,
uzman eğitmenler katılımcılara teorik ve interaktif eğitim verdi. 7 ayrı sınıfa
ayrılan polislere verilen eğitimlerde; Deneyimsel Öğrenme Döngüsü, Çocuk ve
Yetişkin Eğitim Prensipleri, Çocuk ve Yetişkin İletişim Becerileri, Empati,
Gelişim – Öğrenme, Çocuk ve Yetişkin Eğitimi Benzerlik ve Farklılıkları, Ders
Planı Hazırlama, Canlandırma ve Gösterim Metoduyla Ders İşleme konuları
işlendi.
Yol Kullanıcıları Eğitici Eğitimi kapanış toplantısında konuşan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Toplumların medeniyet seviyesi hijyene verdikleri önem ve trafik konusundaki bilinçleri ile doğru orantılıdır” dedi ve şöyle devam etti: "Biz ülkesini çok seven bir marka olarak Türkiye’de Temiz Tuvalet kampanyası ile hijyen konusunda ciddi bir bilinç yaratmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin bir diğer önemli sorunu olan trafik kazalarını önlemek ve daha bilinçli nesiller yetiştirmek amacıyla ise 4,5 yıl önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Polis Eşleri Derneği işbirliğiyle bambaşka bir yola çıktık. Çok zorlu bir yoldu ancak geride bıraktığımız dönemde bu yolda başarılı sonuçlar elde ettik. 2017 yılında, içinde çocuklarında olduğu kazalardaki can kayıplarında bir önceki yıla göre %11.24, yaralı sayında ise %0.66 azalma kaydedildi. OPET olarak bu sonuçlardan büyük memnuniyet duyuyoruz. Geleceğin sürücü adaylarını, trafik kurallarını tam anlamıyla bilen ve bu konuda sorumluluk alan bireylere dönüştürmeyi hedefiyle Türkiye’nin dört bir yanında yürüttüğümüz ‘Trafik Dedektifleri Projesi’ ile bugüne kadar 4-17 yaş arasındaki yaklaşık 4 milyon çocuk ve gencin yanı sıra dolaylı olarak ailelerine de trafik bilinci aşılamış olduk. Çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.”
TRAFİK DEDEKTİFLERİ PROJESİ HAKKINDA
Geleceğin duyarlı ve bilinçli sürücü adayları yetiştiriliyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Polis Eşleri Derneği ve OPET ortaklığında yürütülen ‘Trafik Dedektifleri Projesi’; geleceğin sürücü adaylarını, trafik kurallarını tam anlamıyla bilen ve bu konuda sorumluluk alan bireylere dönüştürmeyi hedefliyor. 4-17 yaş arasındaki çocuk ve gençler ile dolaylı olarak ailelerine trafik bilinci aşılamayı hedefleyen projede eğitimlere katılan çocuk ve gençlere ‘Trafik Dedektifi’ unvanı verilerek trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli geliştirmeleri bekleniyor. Eğitimler; trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, görünürlük, araçta güvenli yolculuk, karşıdan karşıya geçme ve güvenli oyun alanları başlıkları altında düzenleniyor. ‘Trafik Dedektifleri Projesi’ ile trafik kuralları konusunda farkındalık yaratarak mevcut algının değiştirilmesi, böylelikle Türkiye’nin gelecekte trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşmesi amaçlanıyor. Trafik Dedektifleri Projesi’nin alt açılımı olan “Yaşam Kemeri Projesi” ile emniyet kemeri kullanımının yaygınlaşması hedefleniyor. OPET İstasyonlarına gelen tüm sürücü ve yolculara emniyet kemerinin önemi hatırlatılıyor. Olası bir kaza anında emniyet kemerinin araçtaki insanları yaşama ve sevdiklerine bağladığı gerçeği nedeniyle, OPET olarak emniyet kemerine “Yaşam Kemeri” diyor ve duyarlılık ve farkındalık oluşturmak istiyoruz. Yaşam Kemeri projesine, ülkemizdeki emniyet kemeri kullanma oranının artırılması hedefliyle başlandı. Çalışmalar hızla devam ediyor.