Osmanlı sarayına 5 gelin verdik

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanı Cevdet Kabakçı, Kahramanmaraş'ın şairin, şiir, edebiyatın keti olduğunu ve her 2 kişiden bir tanesinin edebiyatçı olduğuna dikkat çekerek, ' Bu değerleri tescil ettirmek için UNESCO edebiyat kentine müracaat ettik. Umarız bu başvurumuz ileriki yıllarda onaylanır. Ve şehrimiz şanına uygun olan UNESCO edebiyat şehri unvanına da kavuşur' dedi.

Fatih Sultan Mehmet Han’ın eşi Mükrime Hatun’un bir Dulkadiroğlu beyliğinin kızı olduğunu da belirten Kabakçı: “Mükrime HatunOsmanlı sarayına gelin giderken, buradan sim sırma, çeyizler, nakışlar, Ahşap oymacılık, sandıklar götürmüştür. Osmanlı sarayı ile Dulkadiroğlu kültürü etkilenmiştir. Bunun yanında Dulkadiroğlu beyliği Osmanlı sarayına 5 tane kız gelin etmiştir” diye konuştu.

 

“Evliya Celebi Şehrin Sanatını Övmüştür”

Osmanlı ordularınınDoğu seferlerine çıkarken şehrin çarşılarından alışveriş yaptıklarını kaydeden Kabakçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş taş ve ashap kagir binalardan yapılmış bir kenttir. 1920 de Fransız işgali sırasında yakılmış, yıkılmıştır. Ama Cumhuriyet sonrasında tekrardan ayağa kalkmıştır. Şehrimiz Osmanlı devletinde 7 büyük kapalı çarşısından birine sahip, kadim kentlerimizden birtanesidir. Osmanlı orduları doğu seferlerine çıkarken, ordularının koşum takımlarını şehrimizdeki çarşılardan alırlarmış. Evliya çelebi Maraş çarşısında 55’i aşkın sanatın icra edildiğini söylemiştir. Tabiki bazı mesleklerimiz zamana yenik düşerek yok olmuşlardır.Şehrimizin kültürü Osmanlı sarayına Dulkadiroğlu beyliği sayesinde tanınmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han’ın eşiMükrime Hatun bir Dulkadiroğlu beyliğinin kızıdır. Osmanlı sarayına gelin giderken buradan sim sırma,çeyizler, nakışlar,Ahşap oymacılık, sandıklar götürmüştür. Osmanlı sarayı ile Dulkadiroğlu kültürü etkilenmiştir. Bunun yanında Dulkadiroğlu beyliği Osmanlı sarayına 5 tane kız gelin etmiştir.Osmanlı sarayına Maraş yemekleri bu şekliyle girmiştir.Burada görüyoruz ki, şehrimiz derin bir kültüre sahip. Bir medeniyet merkezidir.”

 

“Kahramanmaraş Pozitif Bir Şehirdir”

Şehrin her mahallesinde bir kütüphane olduğunu buralardan faydalanarak okuyan, araştıran, sorgulayan bir neslin yetiştiğini vurgulayan Cevdet Kabakçı şunları söyledi: “Şehrimiz 1980 yılından sonra ekonomik gelişmeleriyle birlikte ticaret hayatı canlı olan ve ülke ekonomisine ciddi sağlayan pozitif bir şehirdir. Maraş şairin, şiir, edebiyatın ketidir. Her 2 kişiden bir tanesinin edebiyatçı olan kentimizdir.Birçok ünlü şair ve yazarımız mevcuttur. Şehrimizde yapılan kitap fuarı ise en büyük kitap fuarlarından bir tanesidir. Bilmek için okumak gerekiyor. Biz şehirde okuyan kişinin sayısını arttırmak istiyoruz. Şehrimizdeher mahallemize yeni kütüphaneler kavuşturuyoruz,çevremizdeki şehirlerebakarsanız 1 tane halk kütüphanesi bulursunuz ama bizim şehir merkezinde 25’e yankı kütüphanesi mevcuttur. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu kütüphaneleri ilçelere de yaymak istiyor. UNESCOedebiyat kentine müracaat ettik. İleriki yıllarda bu müracaatımız onaylanır. Ve şehrimiz şanına uygun olan UNESCO edebiyat şehri unvanına da kavuşur. Bunun çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaktadır.”