Özdemir, yeni sınav sistemini anlattı
Kahramanmaraş'ta özel bir okulda öğretmenlik yapan Onur Özdemir, yeni sınav sitemi ve öğrenciler ile velilerin bu durumu önemsemesi konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu.
Okulların
kapanmasına kısa bir süre kala Öğretmen Onur Özdemir, öğrencilerin bu
vakitlerini nasıl geçirmeleri gerektiğini, yaz tatilinde nasıl vakit
geçirmeleri gerektiğini anlattı. Yeni sınav sistemine değinen Özdemir, Sınavsız
yerleştirmenin detaylarına değindi.
Yeni sınav sistemiyle birlikte öğrenci ve velilerin kafalarında bir çok soru işaretleri oluşmaya başladığını belirten Özdemir, ''Yeni sınav sistemi şimdiye kadar kullanılan sistemden çok farklı mıydı? Benim çocuğum diğer sisteme göre çalışmıştı,bu sistemde yeni konular var mı? Sınavı kazanamazsa hangi okula gidecek? Buna benzer birçok soru onların kafasını meşgul etmemektedir.'' dedi.
Ülkemizde birçok kez sınav sistemi değiştiğini ancak konularda çok büyük değişiklikler olmadığını ifade eden Özdemir, ''Bu açıkları kapatmak için hiçbir zaman geç kalınmamıştır.Sınav sistemi değişse de öğrencinin çalışacağı konular değişmemiştir.Öğrencilerimiz aynı tempoyla çalışmaya devam etmek zorundadır.8.sınıflar için yapılan bu yeni sınavda diğer sınavdaki gibi Türkçe Matematik,Fen Bilimleri,İnkılap Tarihi,Din Kültürü ve Yabancı Dil derlerinden sınav yapılacaktır.Aynı gün içerisinde Sözel ve Sayısal bölümler olmak üzere iki sınav yapılacaktır.Benim velilerden ricam okullardan bu konuyla ilgili bilgi alsınlar ve MEB’in yayımladığı 2018 Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nu çok iyi incelesinler.Aksi takdirde evham yapacaklardır.Özet olarak sistemdeki değişiklikler sadece uygulama düzeyindedir.Düzenli çalışmaya devam eden her öğrenci bu değişikliklerden etkilenmeyecektir'' dedi.
Özdemir sistemdeki değişikliklere şu şekilde değindi; ''Mahalli yerleştirmede kayıt önceliği kriterleri; “öğrencinin tercih sırası”, “evine yakınlık”, “ortaokuluna yakınlık” baz alınarak yapılacak.Sınavsız mahalli kayıtlar Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu ve Anadolu İmam Hatip Liselerini kapsayacak.Öğrenciler, haziran ayı içerisinde lise kayıt tercihlerini yapacak. Tercihler e-okul sistemi üzerinden yapılacak.Tercih ekranında, farklı okul türlerinden toplam 9 lise sunulacak. Öğrenciler 5 tercih yapacak. Öğrenciler, ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere,10. sınıfın sonuna kadar nakil yaptırabilecek.Boş kontenjanlar ek yerleştirme için ayrıca duyurulacak ve aynı yöntemle tercih alınıp yerleştirme yapılacak.TEOG sonucuna göre yerleşen ve halihazırda liselerde eğitim alan öğrenciler, yerleştikleri taban puana göre nakil başvurusunda bulunabilecek.''
Sınavla öğrenci alan liseler Fen, Sosyal Bilimler ve Proje okullarından oluşacağını anlatan Özdemir, ''Bu okullara, haziran ayı başında yapılan ve isteğe bağlı girilen bir sınav ile kayıt yapılacak.Sınav, sadece 8. sınıf müfredatını kapsayacak. 135 dakika sürecek sınavda 90 çoktan seçmeli soru sorulacak.Sınavla yerleştirme, yalnız sınav puanı ile yapılacak.Sınav 2 Haziran 2018’de yapılacak.Sınava giren öğrenciler, girmeyen öğrenciler ile aynı zamanda okul tercihi yapacak.Sınav puanı ile tercihlerine yerleşemeyenler, diğer öğrenciler gibi adreslerine bağlı olarak eğitim bölgelerinden yerleştirilecek.Sınavla öğrenci alan okullarda, boş kalan kontenjanlar doğrultusunda, sınav puanına göre nakil yapılabilecek.'' dedi.
Yaz tatili yaklaşırken öğrencileri yaz tatilinin mutluluğu ,velileri ise heyecan sarmaya başladı. Bazı öğrenciler ilkokuldan ortaokula ,bazıları da ortaokuldan liseye geçiş yapmaya hazırlanıyorlar.Bazı öğrenciler ise lise ve üniversite sınavlarına giriş için çalışmaya başlayacaklar.Okullar 8 Haziran 2018 Cuma günü tatile girecek,milyonlarca öğrenci karnelerine kavuşacaklar.
Okulların kapanmasına bir ay kalmışken öğrencilerin bu vakitlerini nasıl geçirmeleri gerektiğini anlatan Onur Özdemir, ''Bu dönemde çeşitli olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır.Havaların ısınmasıyla beraber öğrencilerde dışarıda olma,bir an önce okuldan ayrılma,tatilin çabuk gelmesini isteme gibi öğrencileri derslerinden uzaklaştıracak durumlar oluşmaktadır. Bu durum en çok da sınava girecek olan 8.sınıf öğrencileri etkilenmektedir.Üzerlerinde bir sınav baskısı varken bir türlü adapte olamamaktadırlar.Bu öğrencilerin programlarından kesinlikle sapmaması gerekmektedir.Çünkü artık konularının sonuna gelinmiştir.Konu tekrarı yapmaktan çok farklı soru tekniklerini görmeleri açısından bol bol soru çözmeleri gerekmektedir.Yeni kaynaklar üzerinden çalışmalarına ara vermeden, öğretmenlerinin ve ailelerinin gözetiminde olmaları gerekmektedir.Şunu unutmamaları lazım ki “İyi bir lise iyi bir üniversitenin anahtarı gibidir.” 4 yıldır bu sınav için çalışan birisinin son aylarda çalışmayı bırakması mantıklı bir hareket değildir.Aileler ve öğretmenleri bu zamanlarda onlarla vakit geçirmelidir.Onları adapte etmelidir.Dersin yanında çeşitli etkinlikler ve aktivitelerle onların moral ve motivasyonunu üst seviyede tutmalıdır.Önlerinde emeklerinin karşılıklarını alacakları uzun bir yaz dönemi olduğu düşünmeli ve derslere dört elle sarılmalılar.hiç bir zaman kaybetmeyi düşünmemeli,çalışanın elbet emeğinin karşılığını alacağını bilmeliyiz.Aslında bıraktığın an kaybeden olacağımızı unutmamalıyız'' dedi.
Özdemir daha sonra sözlerine şöyle devam etti;
''Ortaokulu ara dönem(5 ve 6.sınıf ) ve sınav dönemi (7 ve 8.sınıf )olarak ikiye ayıralım. 5.sınıf (Ortaokula hazırlık dönemi) 6.sınıf (Ara Dönem) 7.sınıf (Sınava Hazırlık Dönemi) 8.Sınıf (Sınav Dönemi) Yukarıdaki dönemler ortaokula geçen her öğrencinin Türkiye şartlarında kesinlikle geçireceği dönemlerdir.Sınavın olduğu yani bir seçme durumunun olduğu ülkemizde bu gerçeklerden hiçbir öğrenci ve veli kaçamayacaktır. Böyle bir durum söz konusuyken her öğrenci başarılı olmak için çok çalışmakta ve bin bir zorluğa göğüs germektedir.Ancak çoğu kişin gözden kaçırdığı bir dönem var : Yaz tatili. Bu dönemleri verimli geçiren her öğrenci başarı merdivenlerini verimsiz geçirenlere göre 2 kat daha hızlı ve sağlam adımlarla tırmanmaktadır.Bu durum her sınıf için geçerli olsa da daha çok “Balık baştan kokmasın.” diyerek 5.sınıflardan başlamak gerekmektedir.Çünkü ortaokulun temeli bu kademede atılmaktadır.8.sınıfta rahat etmek istiyorsanız 5.sınıftan başlayarak geniş bir birikim yapmalısınız.Ben son senede halederim dediğiniz zaman kendinizi çok yıpratmanız da kaçınılmaz olacaktır.İşte yaz tatilleri burada devreye girmektedir.''
''Her öğrenci yaz tatilini ile çekmektedir.Çünkü tatil demek oyun demek,gezme demek,rahatlık demektir.Bir sene boyunca verilen emeğim mükafatı demektir.Yalnız burada yapılan hata kitaplardan uzak kalmak,öğrendiklerimizi tekrar etmemektir.İnsan öğrendiklerinin çoğunu ilk yirmi dakikada unutmaktadır.Böyle bir durumda 3 aylık koskoca bir aranın 1 senede öğrendiklerimizin çoğunu unutturacağını aklımızdan çıkarmamamız gerekmektedir.Tatil boyunca öğrendiklerimizi arada da olsa gözden geçirmemiz,bize gerçek bir öğrenme sunacaktır.Aksi takdirde okul açıldığında kafamız her yönden sıfırlanmış olacaktır.Bu problemden zarar görmemek için her sınıfta öğrendiğimizi tekrar etmemiz şarttır.''
Özdemir, ''Her sınıf birbirini takip ederek ilerler.Bazı konuları iyi öğrenmek için geçmişte öğrendiğiniz konularının üzerine bir şeyler koymalısınız.Her dersin konusu bir önceki sınıfın devamı niteliğindedir.Yani fırça tutmayı bilmeden resim yapamazsınız.İlk önce geçmişte öğrendiklerini iyi özümsemeniz, daha sonra öğreneceklerinizle bağdaştırmak zorundasınız.Temeli iyi olmayan bir bina nasıl yıkılmaya mahkumsa geçmişi iyi olmayan öğrenci de aynı şekilde yıkılmaya mahkumdur.Bu şekilde ilerlemezseniz her seferinde çalışmanız gerekenden daha çok çalışmanız ve arayı kapatmanız gerekecektir.Bu size manevi ailenize de hem manevi hem de maddi külfetler getirecektir. 8.sınıfta iyi bir liseye gitmek istiyorsanız,benim hayallerim var diyor,ileride çok başarılı bir meslek sahibi olmak istiyorsanız temelinizi sağlam atın.Yaz tatilinizi en verimli nasıl geçirebilirim diye düşünün.Şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.Zamanın geri dönüşü yoktur.Gelecekte keşke dememek için şimdinin değerini bilmelisiniz.Hepinize başarılar dilerim.Şimdiden harika bir yaz tatili geçirmeniz dileğiyle'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.