Ramazanda beslenmeye dikkat etmek gerekir

Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesi Diyetisyeni Emel Zorlu Ölmez, ramazanda beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi. Ölmez: 'Sahura kalkmadan oruç tutmak kan şekerinin daha erken zamanda düşmesini ve vücutta halsizliğe genel performans düşüklüğü sebebiyet verir' dedi.

Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesi Diyetisyeni Emel Zorlu Ölmez, ramazanda beslenme konusunun hayati olduğuna değindi. Uzun süre aç kalmanın vücuda ciddi zararlar verdiğini bunu önlemek içinde mutlaka sahura kalkması gerektiğine değinen Ölmez şunları kaydetti: “Yaşamın her alanında olduğu gibi Ramazan ayında da mutlaka yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekiyor. Aslında yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi de, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte gece sahura kalkmadan gün boyunca oruç tutmak. Bu çok yanlış, insanların da sağlığı ile oynayacak, sağlığa zarar verecek bir beslenme davranışıdır. Sadece su içerek yatmak veya akşamdan yemek yemek, gün içerisinde zaten çok uzun süre olan açlık süresini daha da uzatır” dedi

 

SAHURDA YEMEK ÖNEMLİ

Emel Zorlu Ölmez, şöyle konuştu: “Şeker hastaları, Tansiyon hastaları veya kalp hastaları zaten oruç tutmasını önerdiğimiz hastalardır. Bu hastalar oruç tutarlarsa gece de sahura kalkmadan bu ibadetlerini gerçekleştirirlerse çok ciddi anlamda sağlıkları risk altında olur. Özellikle sahurda tok tutacak gün içerisinde de tok tutacak yiyecekleri tüketmemiz lazım. Mesela; yumurta haşlaması yoğurt, süt, peynir, tam tahıllı ekmek gibi. Bizi gün içerisinde tok tutacak kan şekerimizi daha yavaş düşürecek şeyler tüketebiliriz. Sahur ve iftarda da çok ağır yemekler yememek lazım. Su ile hurma ile başlamak gerekir. Onun dışında kızartmalı yemekler de uzak durmamız gerekiyor. Yine sebze ağırlıklı yemek lazım. Eğer et tüketecek ise kızartmalı değil, haşlama tarzında buğulama tarzında veya da fırında yaptığımız etleri tüketmeliyiz. Biz normalde gün içerisinde, üç öğün şeklinde yemek yeriz. Ama Ramazan'da bunun düzeni değişir. Ramazan'da normal öğünümüzü uydurabilmek amacıyla sahur ve iftar arasında iki ya da üç öğün şeklinde yemek yeme alışkanlığı elde edersek vücudumuz için daha kolay olacaktır”