rTMS tedavisi, otizme umut oldu
16. Yıllık Dünya Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Kongresi, Los Angeles California Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. 15-17 Mart 2019 tarihlerinde düzenlenen kongrede 'otizm' konulu sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, otizmli çocuk ve ergenlerde rTMS tedavisi ile ilgili verileri paylaştı.
Gökten, rTMS tedavisinin ardından duyu bütünleme terapisi uygulanan çocukların otizm temel belirtilerinde ve terapiden faydalanma oranlarında diğer gruplara göre anlamlı iyileşmeler gösterdiğini belirtti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, 16. Yıllık Dünya Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Kongresi’ne katıldı. Gökten, kongrede otizm ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Otizm Spektrum Bozukluğu’nun (OSB) temel semptomlarının veya OSB ile ilişkili bilişsel bozuklukların iyileştirilmesinde Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) kullanımının etkili olduğunu anlatan Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, “OSB yaşam boyu süren bir hastalıktır ve çoğu hasta yetişkin yaşamları boyunca psikososyal işlevsellik bakımından ciddi sıkıntılar çekmektedir” dedi.
“Halen, OSB tedavisinde önemli kısıtlılıklar var”
OSB’nin çeşitli seviyelerde sosyal iletişim ve etkileşimde bozukluk, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışları içeren bir grup nörogelişimsel bozukluğu kapsadığını belirten Gökten, sözlerini şöyle sürdürdü: “İletişimdeki eksiklikler, konuşma dilinin hiç gelişmemesinden etkin ve işlevsel kullanılamamasına kadar değişen geniş bir yelpazede bulunabilirken aynı şekilde sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayıcı davranışlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Sık sık ilişkilendirilen diğer özellikler arasında, bilişsel gecikme, epilepsi ve motor gelişim geriliği, obsesif-kompulsif bozukluk, duygudurum bozuklukları ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi önemli psikiyatrik bozukluklardır. Halen OSB tedavisinde önemli kısıtlılıklar vardır. Farmakolojik tedavi yalnızca psikiyatrik komorbidite için endikedir ve OSB'nin temel belirtileri üzerinde ölçülebilir bir etkisi yoktur. Diğer yandan, mevcut farmakolojik olmayan müdahaleler, genellikle pahalıdır, zaman alır ve çok tatmin edici sonuçlara sahip değildir.
Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) nedir?
Son yıllarda, invaziv olmayan nöromodülasyon tekniklerinin kullanımı, OSB'nin temel belirtileri ve bilişsel eksikliklerin tedavisinde etkili bir araç olabileceğini düşündürmektedir. Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS), özel bir alanı hedef alan (çoğunlukla prefrontal korteks) ve hedef aldığı bölgede manyetik uyarım yoluyla nöron uyarılabilirliğini ve bilişsel mekanizmaları güçlendiren bir nöromodülasyon tekniğidir.
Tekrarlayan TMS (rTMS), seçilen bir beyin bölgesi üzerinde, tipik olarak 0.5 Hz ve 20 Hz arasında değişen frekanslarda, çoklu uyarım sağlar. OSB'nin temel semptomlarını tedavi eden hiçbir ilaç bulunmadığından, bazı klinik programlar OSB semptomlarını tedavi etmek için rTMS sunar, bununla birlikte, kanıta dayalı uzun süreli etkinliği bu bağlamda net değildir. Güvenirlik konusunda yapılan bilimsel araştırmaların tümünde anlamlı yan etki izlenmemiştir.”
rTMS ve duyu bütünleme terapisi, olumlu gelişmelere yol açtı
Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi iş birliği ile yürütülen “otizmli çocuk ve ergenlerde rTMS tedavisi” ile ilgili ilk verileri paylaşan Gökten, rTMS ardından duyu bütünleme terapisi uygulanan çocukların otizm temel belirtilerinde ve terapiden faydalanma oranlarında diğer gruplara göre anlamlı iyileşmeler olduğunu aktardı. Bulguların henüz çok yeni olduğunu belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, edinilen kazanımların kalıcı olup olmayacağı ile ilgili takiplerin sürdürüleceğini belirtti.
Beyin cerrahları, radyologlar, nörologlar, psikiyatristler, rehabilitasyon tıbbı doktorları, kardiyologlar, göğüs hastalıkları uzmanları, biyoetikçiler, onkologlar, radyasyon onkologları, nörobilimciler, mühendisler, fizikçiler, bilişsel nörobilimciler, sağlık yöneticileri, sağlık profesyonelleri, hükümet yetkilileri ve öğrencilerin katıldığı kongre, büyük ilgi gördü.