Sağlıklı Yaşam için Başkonuş Yaylasına yürüdüler

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Tarafından 'Her Gün 10 Bin Adım' Sloganı İle Başkonuş Yaylasında Hareketli Yaşam Etkinliği Düzenledi.

Kahramanmaraş’ta 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et günü nedeniyle ‘Her Gün 10 Bin Adım Hareket’ kapsamında Cumartesi günü yürüyüş düzenlendi. 10 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenen İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar Kanser Şubesi obezite diyabet ve metabolik hastalıklar birimi ve Kahramanmaraş Herkes için Spor Kulübü Derneği işbirliği ile 13 Mayıs Cumartesi günü Başkonuş Yaylasında doğa yürüyüşü gerçekleştirildi.

SAĞLIK İÇİN YÜRÜDÜLER, SPOR YAPIP EĞLENDİLER

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğünce "10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü" dolayısıyla "Sağlıklı Yaşam" yürüyüşü gerçekleştirildi. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nün düzenlediği Sağlıklı Yaşam Ve Obizetiye Dikkat Çekmek Amacıyla Yapılan Yürüyüş Başkonuş Yaylasından Başlayarak Sersem Yaylasında son buldu. Ardından Halat çekme, Yumurta yarışı, çuval yarışı, voleybol, futbol gibi çeşitli spor etkinlikleri ile eğlenceli bir gün gelirdiler. Vatandaşlar Ve Halk Sağlığı Personelleri burada doyasıya hatıra fotoğrafı çektirdi.

BAŞKONUŞTAN SERSEME YÜRÜNDÜ

10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü dolayısıyla Türkiye genelinde gerçekleştirilen etkinliklerin Kahramanmaraş ayağı Başkonuş yaylasında çeşitli etkinliklerle yapıldı. Ellerinde sağlıklı yaşamla ilgili pankartlar taşıyan öğrenciler ve vatandaşlar, Başkonuş Yaylasından Sersem yaylası Mesire alanına kadar yürüdüler. Yaklaşık 4 kilometrelik parkurda sağlık ekipleri ve servis araçları da hazır bekletildiği yürüyüşte Halk Sağlığı Personelleri, Kahramanmaraş Herkes için Spor Kulübü Derneği, İl Sağlık kuruluşları, Gençlik Merkezi öğrencileri, bazı okullar, Masa Tenisi ekibi ve öğrenciler doğanın tadını çıkartarak temiz oksijen aldılar.

“HALKIN SAĞLIĞI İÇİN BURADAYIZ”

Yürüyüş öncesinde bir değerlendirme yapan Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, 10 Mayıs’ın Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Sağlık İçin Hareket Et Günü’ olarak kabul edildi diyerek şu şekilde konuştu; “Hareketli bir yaşamı oluşturmak için bugün Başkonuş’ta bu yürüyüşü organize ettik. Gençlik Merkezimizdeki ve okullarımızdaki gençleri hedef kitle olarak belirledik. Yürüyüşün, sağlıklı yaşam için ne kadar önemli olduğunu; bunu yaşam tarzı haline getirmemiz gerektiğine dikkat çekmek için böyle bir organize gerçekleştiriyoruz. Bir durak öncesinden inerek, asansöre binmeyerek, arabayla değil de yürüyerek giderek obezitenin, kalp hastalıklarının ve diğer birçok hastalığın önüne geçebiliriz. Bu etkinlikteki amacımız; halkımıza sağlıklı bir hayat için egzersizin bir yaşam tarzı olarak benimsetilmesi ve teşvik edilmesini sağlamaktır” dedi.

“HER GÜN 10 BİN ADIM AT, SAĞLIKLI YAŞAMA ADIM AT DİYORUZ”

Yürüyüşün ardından konuşan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ahmet Yener, haftanın 5 günü en az 30'ar dakikalık fiziksel aktivite ile çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin ortadan kalkacağını belirketerek şunları söyledi: “Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır.  Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında, aynı zamanda toplum refahini, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel aktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6.’sı meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite, kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler  hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olcakatır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir.

“SAĞLIKLI BESNENELİM, KALBİMİZİ KORUYALIM”

Yürüyüş sonrası sağlığa adım atmanın faydasını anlatarak beslenme konusunda da halkı bilinçlendiren Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ahmet Yener, “Bakanlığımızca gerçekleştirilen ‘Sağlıklı besnenelim, kalbimizi koruyalım’ araştırma raporuna göre; toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içinde oranı yüzde 3,5 bulunmuştur. Dünya sağlık örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde okul, (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel fiziksel aktiviteyi katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs ‘Sağlık için Hareket Et Günü’ olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.

“OBEZİTENİN ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Toplumumuzu harekete davet ediyor ve Her Gün 10 Bin Adım Hareketimize Katıl diyen Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıkar birimi sorumlusu ve Herkes için Spor Kulübü Derneği Yöneticisi  Merve Koçer, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisinin hareket olduğuna değinerek, hareketsiz yaşamın modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumunda olduğunu vurguladı. Yeniçağın hastalığı olarak görülen obeziteye karşı durabilmek adına fiziksel aktivitenin öneminden bahseden Koçer, “Hareketsiz yaşam; obezite ve buna bağlı olarak şeker, hipertansiyon ve kan yağlarının artmasından başlayıp, birçok hastalıkla devam eden kötü senaryoların başlangıcıdır. Geleceğimizi tehlikelerden korumak adına günde 10 bin adım atmak bu hareketsizliklerden kurtulmak için önemli bir başlangıçtır” bilgilerini aktardı.

“HER GÜNÜMÜZ GELECEĞE YATIRIM AMAÇLI ATTIĞIMIZ ADIMLARLA DOLSUN”

Halkın Sağlığı için birçok çalışma yaptıklarını ifade eden Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıkar birimi sorumlusu ve Herkes için Spor Kulübü Derneği Yöneticisi Merve Koçer, “10 bin adım ortalama olarak 6-8 kilometre arasında değişir ve bu aktivite bireysel özellikler ve tempoya bağlı olarak yaklaşık 400-500 kalori harcamak anlamına geliyor. Hayatımıza güzel kazanımları olacak bu faaliyete günlük 2 saatimizi ayırmak zor değil. Bu yüzden bugün diğer günlerimize örnek olsun ve her günümüz geleceğe yatırım amaçlı attığımız adımlarla dolsun düşüncesi ile Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve Kahramanmaraş Herkes için Spor Kulübü Derneği olarak Cumartesi günü Başkonuş Yaylasında doğa yürüyüşü gerçekleştirdik. Obezitenin önüne geçmek için Haftanın en az dört günü yürüyüş yapılmalıdır. Kalp, ortopedik, görme gibi rahatsızlıkları olmayanlar saatte 6 km yani terletecek hızda yürüyebilir. Böylece kalp damar sistemi bu tempoya adapte olmak için bir çabanın içine girecek hızını arttıracak ve kendine yeni bir seviye kazandıracaktır. Herkesin kendi biyolojik spor saati farklıdır. Egzersiz yapanlar bunu hisseder ve bilir. Günün belirli saatlerinde performans iyiyken başka bir saatte ulaşılabilecek tempoya yetişmek mümkün olmayabilir. Fakat Sabah saatleri yürüyüş için çok tercih edilmemelidir. Özellikle yüksek tansiyonu olanların günün ilk saatlerinde uykudan uyanma hormonlarının etkisi ile tansiyon daha yüksek olur. Üzerine eklenen yorgunlukla bu zorluk daha çok hissedilir. Bu nedenle yürüyüş için bu kişiler daha çok öğleden sonraki saatleri tercih etmelidir. Yürüyüşün fayda sağlaması açısından giyeceklere ve yiyeceklere de dikkat etmek gerekir. Yürüyüş yaparken performansın iyi olmasında kıyafetlerin etkisi büyüktür. Kıyafetler terlemeyi engellememeli buna karşılık dış şartlardan da kişiyi korumalıdır. Yürüyüş öncesi ve yürüyüş sırasında yenilip içilenler de önemlidir. Yürüyüşten yaklaşık bir saat önce kolay sindirilebilir karbonhidrat zinde yürüyüş yapılmasına yardımcı olur. Aynı şekilde yürüyüş sonrası da boşalan karbonhidrat depolarını kasları eritmeden doldurmak üzere bir meyve yenilmelidir. Su ise yürüyüş sırasında zaman gözetmeden düzenli tüketilmesi gerekir. Susama hissini beklemeden 10 dakikada bir içilecek birkaç yudum su yürüyüşün iyi geçmesini sağlayacağı gibi yürüyüş sonrasında oluşacak yorgunluğa da engel olacaktır. Doğa yürüyüşlerinde güneşten etkilenmemek için gözlük takılmalı, şapka ile korunması zararların oluşmasına engel olur” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SPOR ŞART”

Organizenin bu yılki bölümüne destek veren Kahramanmaraş Herkes için Spor Kulübü Derneği Başkan Yardımcısı Adem Karaköse ise “Obezite, çok küçük yaşlardan itibaren baş gösteriyor. Şuanda çocuklarımız, bilgisayarların ve telefonların başından alınamıyor. Biz, çocuklarımızın daha sağlıklı olması için bir farkındalık çalışması başlattık. Çocuklarımızın ve gençlerimizin hareket etmesi gerekiyor. Bunu bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz” dedi. (HABER VE FOTOĞRAFLAR: İLKER YİYEN)