Şalvar Güreşi Dünya Kupası Kahramanmaraş'ta yapıldı

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında bu yıl bir ilk gerçekleştirildi ve geleneksel spor dallarında Şalvar Güreşi Dünya Kupası Turnuvası Kahramanmaraş'ta yapıldı.

Türkiye’de ilk defa bu denli yoğun bir katılımın olduğu Şalvar Güreşi Dünya Kupası Turnuvası’na 32 ülkeden 300 sporcu katıldı. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen Şalvar Güreşi Dünya Kupası Turnuvasına Rusya, İran, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Moldovya, Ukrayna, Gürcistan, Bulgaristan, Makedonya, Tacikistan, Özbekistan, Moğolistan, KKTC, Yakutistan, Dağıstan, Adige, Çeçenistan, Başkurdistan, Belarus, Kırım, İngusetya, Çuvaşistan, Krasnodar, Türkiye, Sırbistan, Karadağ, Buryat Cumhuriyeti, Bosna Hersek, İran Erdebil, Polonya ve Pakistan olmak üzere 32 ülkeden 300 sporcu katıldı.


Batıpark Spor Salonu’nda gerçekleştirilen Şalvar Güreşi Dünya Kupası’nda açılış seremonisi için takımlar yerlerini aldılar ve saygı duruşu yapılarak İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.


Açılış konuşmalarında kürsüye gelen Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Dr. Hakan Kazancı, böylesine anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yaptığından dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm Kahramanmaraş halkına teşekkür etti.


Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, 98 yıl önce yazılan kahramanlık destanıyla gurur duyduklarını söyledi.


Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Bundan tam 98 yıl önce kahraman ecdadımız dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanı yazdı. 1. Dünya Savaşı sonrasında şehrimiz o zamanın en güçlü ordularından bir tanesi tarafından işgal edildi.


Ama bizim kahraman ecdadımız bu işgale boyun eğmedi. Bir an önce Fransız askerlerinin şehri terk etmeleri konusunda ikaz etti. Ama onlar bu dilden anlamadılar.


Bu kahraman şehrimizin, kahraman ecdadımız 7’sinden 70’ine hepsi bir ayağa kalktı. İmanı uğruna, inançları uğruna, vatanı uğruna Ay yıldızlı Al bayrağı uğruna canını ortaya koydu. Şahadete gözünü kırpmadan yürüdü.


O dünyanın en gelişmiş ordularına, en gelişmiş silahlarına karşı iman dolu göğsünü siper etti. Hamdolsun tarihin destanını yazdı.


Bu destan Osmanlı’nın son destanı ve son zaferi olurken, Cumhuriyetimizin de ilk destanı oldu. Daha Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmadan, ülke savunması kararı alınmadan önce kahraman ecdadımızın yazdığı bu destan kurtuluş mücadelemizin ilk kıvılcımını oluşturdu.

 

İşte biz gururluyuz, çünkü böyle bir ecdadın torunlarıyız. Tarihten bu yana ülkemiz her zaman saldırı altında olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.


Ancak hamdolsun ki Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde dimdik ayaktayız, ayakta olmaya da devam edeceğiz inşallah.


Dünyada tarih yazdık. Bir cunta kalkışmasına, asker kıyafeti giymiş fethullahçı terör örgütüne karşı Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Aziz Milletimiz ayağa kalktı ve onlara ve onların sahiplerine de haddini bildirdi.


İşte bunların oyunları bitmemekte. Suriye sınırına getirmişler terör örgütlerini Türkiye’nin huzurunu ve bağımsızlığını tehdit etmekteler. Ama hamdolsun yine oyunlarını bozduk. İşte bu Asrın Adamı’nın duruşudur. Asrın Liderinin duruşudur bu.


Onun duruşu bu milletin 12 Şubat 1920’deki duruşudur, Çanakkale’deki duruşudur, Kurtuluş Savaşı’ndaki duruşudur, Kut’ul Amare’deki duruşudur.

 

Bugün Kurtuluş Destanı Panorama Müzesinin açılışını yaptık. Çok güzel bir müze oldu. Kahraman ecdadımızın ruhunu gelecek kuşaklara aktarmak için güzel bir eser.


Burada bulunan dedelerimize sesleniyorum. Babalara sesleniyorum. Torunlarınızın, evlatlarınızın elinden tutun o müzemize götürün ve kahraman ecdadımızın yaptığı kahramanlıkları bir kez de orada anlatın ve gösterin.  Ailelerinizle birlikte gidin ve ziyaret edin, nasıl bir destan yazılmış bir kez daha görün.

 

Bundan 98 yıl önce bu vatan için şahadet şerbetini içen, kahraman ecdadımızı, ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.


Onlara hiçbir zaman şükran borcumuzu ödeyemeyiz. Onların bize canları pahasına emanet ettikleri bu istiklalimizi, en iyi şekilde koruyarak, istikbalimizi en iyi şekilde inşa ederek onlara layık olacağız.


Ben tüm sporcularımıza başarılar diliyor, bizimle beraber bu şampiyonanın düzenlenmesinde bizlere destek olan Etnospor Genel Başkanı Sayın Bilal Erdoğan Beye, ekibine, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüze ve tüm personellerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Daha sonra AK parti Milletvekilleri İmran Kılıç, İlker Çitil ve Celalettin Güvenç birer selamlama konuşmaları yaptılar.


Kıran kırana geçen mücadelelerin sonunda dereceye giren güreşçilere madalyaları ve ödülleri verilirken, takımlara da kupaları takdim edildi.


Yapılan müsabakaların sonunda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Güreş Takımı 60 puanla 1. olurken, 31 puanla Çeçenistan2., 30’a puanla İran ve Gürcistan 3. oldular.

 

İşte kilolarında dereye giren güreşçiler ve ülkeleri;

 

55 kg

1.Zagır Shakısu-Rusya

2.Muhammed Khon-Dağıstan

3.Rakhman Mintullaev-Inguş

3.Enis Karaıbragımov-Krasnador

 

60 kg

1.Ramazan Ferkazıev-İnguş

2.Abasgadzı Imogamrımov-Dağıstan

3.Mehmet Yüce-Türkiye

3. Müslim Sadullah-Çeçenistan

 

65 kg

1.Arbı Abakarov-Çeçenistan

2.Ezlikuan Abakarov-Çeçenistan

3. Mehmet Ali Daylak- Türkiye

3.Ertuğrul Kahveci-Türkiye

 

70 kg

1.Indus Gınvtıllın- Tataristan

2.Ömer Çomruk-Türkiye

3.Salva Mutsvılı-Gürcistan

3. Sefa Aksoy-Türkiye

 

80 kg

1.Musa Gürbüz-Türkiye

2.Tımur Dızkovu-Krasnador

3.Artem Umarov-Adige

3. Akhmed Shokomov-Adige

 

90 kg

1.Ahmed Maganeiv-Çeçenistan

2.Azamert Zanılı-Adige

3.Murat Özkan-Türkiye

3. Güven Kalkan-Türkiye

 

130 kg

1.Abdullah Ghami-İran

2.Enis Bandırma-Türkiye

3.Taki Taşdemir-Türkiye

3.Hojjat Sedgi-İran