Sanayicinin çözüm ortağı ayağına geliyor!
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Üniversite iş birliğinde sanayicinin sorunları yerinde incelenerek, çözüme kavuşturulan bazı çalışmalar TÜBİTAK projesi haline geliyor.
Üniversite - Sanayi iş birliğinde projesi kapsamında
Kahramanmaraş’ta sanayicileri ziyaret ederek, sorunları yerinde inceleyen,
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü ve Bakanlık Müşaviri Nesih Tanrıverdi, KÜSİ
temsilcileri ve KOSGEB il müdürü Gülden Uslu sanayicilere çözüm
önerilerinde bulunuyor.
Sanayicinin üniversitelerle iletişim halinde olması gerektiğini belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü ve Bakanlık Müşaviri Nesih Tanrıverdi, “ Sanayicinin sorunlarını yerinde görerek, uzman hocalarımızla beraber tespit edip, çözüm ortağı konusunda adımlar atıyoruz. Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünler elde etmesi için mutlaka Üniversitelerle iş birliği yapması gerekiyor” dedi.
“Sanayici İçin Kalıcı Çözümler Oluyor”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Sanayi - Üniversite iş birliği konusunda büyük çabaları ve destekleri olduğuna dikkat çeken Tanırıverdi: “Üniversite sanayi iş birliğinde daha farklı şeylerin yapılabileceğini anlatıyoruz. İş birliği konusunda üniversitelerimiz iletişime her zaman açık. Biz şehrimizde farklı bir metot geliştirdik. Firma ziyaretleri yaptığımızda firmalardan yaşanan sorunlar ile ilgili çözüm ortağı oluyoruz. Problemlerini üzerinde daha detaylı çalışmalar yapıyoruz. Kalıcı çözümler için önerilerde bulunuyoruz. Sanayicinin sorunlarını yerinde görerek, uzman hocalarımızla beraber tespit edip, çözüm ortağı konusunda adımlar atıyoruz. Biz çözüm konusunda uzman KÜSİ temsilcimize sorunu aktarıyoruz ve bu sorunun çözümü konusunda takipte kalıyoruz. Bu sorunlar hemen çözülemiyorsa bir doktora tez konusu yapabiliyoruz. Öğretmenin gözetiminde bunu yapmak isteyen bir lisans öğrencisine tez olarak veriyoruz. Öğretmen ve öğrenci bu konuda araştırmalar yapıyor. Yine sorun daha büyükse KOSGEB projesi haline getirebiliyoruz. Yani devlet tarafından desteklenen proje haline getiriyoruz. TÜBİTAK projesi haline getirebiliyoruz. Üniversite öğrencilerine okul bitirme tezi haline getirebiliyoruz” diye konuştu.
“Çözümler TÜBİTAK Projesi Oldu”
Sanayiciye ücretsiz çözüm ürettiklerini ve çözüme kavuşturulan sorunların bazılarının TÜBİTAK projesi haline geldiğine değinen Nesih Tanrıverdi şunları söyledi: “Sanayiciye herhangi bir şekilde maliyet yüklemiyoruz. Yani biz bu sorunları ücretsiz yürütüyoruz. Bizim temel amacımız Üniversite ve Sanayi arasında sürekli bir iletişimi sağlamak. Bunun için ise problemin çözümünde hoca ile tanışan sanayicimiz o hoca ile anlaşabiliyor ise onunla bir organik bir ilişki kurmasını istiyoruz. Bütün sorunların çözümü noktasında üniversitenin devreye girmesini istiyoruz. Bu Üniversite, sanayici iş birliğinin meyvelerini topluyoruz. Şehrimizde güzel adımlarda oldu, bu bakımdan mutluyuz. TÜBİTAK projesi haline gelen çalışmalarımız devam ediyor. 10’a yakın TÜBİTAK projemiz var. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz proje haline dönüştürülen ve proje haline gelecek olan çalışmalarımız devam ediyor. Haftanın Çarşamba günü firma ziyaretlerini yapıyoruz. Sonrasında ise sorunlara göre derinlik analizi yapıyoruz. Sanayicinin sorunları yerinde incelenerek çözüme kavuşturuluyor. Bizim bu yaklaşımımız sanayicimizin hoşuna gidiyor. Biz daha önce böyle bir çalışma görmedik diyorlar. Şehrimizde insan kaynağı konusunda problemler var. Yatırım yapmak isteyen küçük işletmelerin yer sıkıntısı yönünde sorunlar oluyor. Biz bu insan kaynağıyla ilgili sorunu Üniversite iş birliği ile çözebileceğimizi düşünüyoruz.”