Sanayinin ihtiyacı personeller burada yetişiyor
1980 yılından sonra hızla sanayileşen Kahramanmaraş, nitelikli personel sıkıntısını Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden mezun olan öğrenciler ile çözüyor. Bacasız fabrika gibi çalışan okul, sanayinin ihtiyaç duyduğu tüm bölümleri bünyesinde barındırıyor.
Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden olan Kahramanmaraş, nitelikli personel sıkıntısın da kendi içinde çözebiliyor. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunları sanayinin ihtiyacını göre ara elaman ve nitelikli personel olarak iş bulabiliyor. Böylelikle içsel büyüme yakalanırken, sanayinin sürekli yenilenmesi sağlanıyor.
SANAYİNİN YANI SIRA ŞEHİRDEKİ OKULLARA ARAÇ GEREÇ ÜRETİYOR
Kahramanmaraş iş dünyasına kalifiye personel yetiştiren, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki, bölümlerde teknik eğitimle birlikte üretime devam ediyor. Kuruluşundan bu yana, Kahramanmaraş’ta tüm okulların ve çeşitli kurumların, sıra, dolap, sandalye ve bazı mobilya araç gereçleri Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üretiyor.
Gazetemiz muhabiri tarafından alınan bilgiler ise şöyle: “Kahramanmaraş’ta birçok okulun sıra, dolap ve mobilya ihtiyacını biz karşılıyoruz. Okulumuz içinde Ahşap Teknolojileri Alanında hizmet veren öğretmen öğrencilerimiz mobilya üretiyor. Burada sadece resmi kurumlara üretilen ürünler değil öğrencilerimizin el emeği göz nuru ürettikleri ürünler bulunuyor”
MESLEKİ İÇERİKLİ DERSLER
Gazetemiz muhabirinin elde ettiği diğer bilgiler ise şöyle: “Tüm liselerin 9’uncu sınıflarında olduğu gibi bu okullarda da mesleki yönlendirme içerikli ders okutulmaktadır. Lise 9’uncu sınıf eğitimini başararak 10’uncu sınıfa geçen tüm Öğrenciler 9’uncu sınıf sonunda isteklerine göre 9’uncu sınıf puan ortalaması, ilköğretim okulu diploma puanı ve isteklerinin uygunluğu da değerlendirilerek bir meslek Alanına kayıt yapılmaktadır. Bu uygulama tüm liselerin 9’uncu sınıf öğrencileri için eşit bir şekilde yapılmaktadır yani öğrenci hangi okulda lise 9. sınıf eğitimini tamamlarsa meslek lisesi alanlarına geçiş yapma haklarını kullanabilmektedir. 10'uncu sınıfta kayıt oldukları Alanın genel eğitimi yanında genel kültür dersleri de okutulmaktadır. 11'inci sınıflarda ise Alanın içerisinde dal seçimi yapılarak öğrenciler bu sınıflarda kayıt oldukları dalın teknik teorik ve uygulamalı derslerini okumaktadır. 12'inci sınıflarda, 11’inci sınıfta teknik teorik ve uygulamalı derslerin eğitimini aldıkları dalın işletmede (endüstride) uygulamalı eğitimini almaktadırlar bu sınıfta haftanın iki günü okulda teorik, uygulamalı meslek derslerini ise, haftanın üç gününde, dalları ile ilgili işletmelerin makine, araç-gereç ve mesleğinde uzmanlaşmış personel imkânlarından faydalanarak işyerlerinde yapmaktadır. Ayrıca bu süre içerisinde yaşlarına uygun asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar. Bu sınıflarda öğrenciler hastalık, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta ettirilir ve SSK primleri bakanlığımızca ödenir. Eğitim süresince muayene ve tedavi giderleri SSK tarafından karşılanmaktadır.
7 ALAN VE BU ALANLARA AİT 40 DAL VAR
Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin 1945Yılında kurulduğunu ve o günden bu güne Ülkeye ve ekonomiye ciddi anlamda katkısı var. Her geçen gün sanayinin yeni alanlara ihtiyaç duyduğunu, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak bu ihtiyaca cevap verebilmek adına, farklı dallar ve farklı yılarda Türkiye üçüncü ve sekizinci olmuş iki adet projemiz mevcuttur. Avrupa birliği uyum çerçevesinde Proje çalışmaları yapılmış ve yapılmaktadır. Dereceye giren projelerimizden biri Leonardo Da Vinci projesi, diğeri de Gruntvig projesidir. Toplam 4 adet projemiz ulusal ajans tarafından uygulamaya değer görülmüş; 3 âdeti uygulanmış, bir âdeti de uygulanmaktadırlar.
MOTOR SANAYİSİ VAR
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında ders alan öğrenciler, iş makineleri hariç hafif binek araçların tüm arızalarına tespit edip tamiratını yapabiliyor. 1981 yılında Motor Bölümü adı altında Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan ve 2006/2007 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenim veren Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında ders gören öğrenciler sanayi dalında istenilen performansı veriyor.
Gazetemiz muhabirinin elde ettiği bilgiler ise şöyle: “Güç aktarma organlarının ayar, bakım ve onarımlarını yapmak. Hareket kontrol sistemlerinin ayar, bakım ve onarımlarını yapmak. Aracın elektrikli ve elektronik aksamlarının ayar, bakım ve onarımlarını yapmak. Güvenlik ve konfor sistemlerinin ayar, bakım ve onarımlarını yapmak. Yeterli miktarda öğrencinin talep etmesi durumunda alanın altında bulunan diğer meslek dallarında (Karosercilik ve Kaportacılık, Otomotiv Boyacılığı, İş Makineleri Bakım ve Onarımcılığı ve Tarım Makineleri Bakım ve Onarımcılığı ) eğitim öğretim hizmeti verecektir. Otomotiv elektromekanikerliği öğretimi orta öğretim düzeyinde endüstri meslek liselerinde verilmektedir. Bu alanda eğitim gören öğrenciler, dört yıl eğitim veren fakültelerde eğitimlerine devam edebildikleri gibi ayrıca iki yıl öğretim süresi olan meslek yüksek okullarının otomotiv programlarına devam edebilirler. Meslek yüksek okulu programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde mesleklerinin devamı niteliğindeki fakültelerin ilgili bölümlerine girmeye hak kazanırlar. Otomotiv elektro mekanikerleri otomotiv fabrikalarında, yetkili otomotiv servis ve bakım işletmelerinde, özel otomotiv servis ve bakım atölyelerinde ve otomotiv sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilir. Meslek elemanları bilgi, beceri, deneyim, çalışma süresi gibi etmenlere göre ücret alırlar. Mesleğin gereklerini yerine getiren ve disiplinli çalışan bir meslek elemanı başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkede iş bulabilir. Motorlu taşıtlar sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle motorlu taşıtlar sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır” (YAVUZ NALBANTBAŞI)