Sarsap Göleti kanalının yüzde 50'si bitti

Proje tamamlandığında çiftçilerin yılda 2 milyon 500 bin TL gelir elde edeceği bildirildi

Elbistan’a bağlı Evcihüyük ve Gökçek Mahalleleri arasında yer alan yaklaşık 6 bin dönümlük alanı sulayacak Sarsap Göleti’ne su taşıyacak 11 kilometre uzunluğundaki derivasyon kanalının yüzde 50’si tamamlandı. 

Sarsap Çayı’nın ilçeye bağlı Köşk Mahallesi’ndeki kaynak noktasından alınacak suyu, cazibeyle Sarsap Göleti’ne aktaracak kanalın açma çalışmaları hızla ilerliyor. Platform yüksekliği yer yer 4 metre yüksekliğindeki kenar yüksekliği ve ortalama 5 metre taban genişliğine sahip olan kanalın yaklaşık 5 kilometrelik bölümü tamamlandı.

2016 yılı başında tamamlanması öngörülen projede, Sarsap Çayı’nın kaynak noktası ile gölet arasındaki bağlantı sağlandığında kanal zemini ve kenar bölümü betonla kaplanacak. Sarsap Çayı’nın aynı adı taşıyan gölete dolmaya başlamasının ardından da 10 bin 35 metre uzunluğunda sulama sistemi inşa edilecek.

Sarsap Göleti’ne Sarsap Çayı’ndan cazibeyle su taşınmasını öngören projenin temeli geçtiğimiz Mart ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından telekonferans yöntemiyle atıldı. İnşaat mevsiminin başlamasının ardından yüklenici firma, Hacıhasanlı Mahallesi’nde kurduğu şantiyedeki iş makineleri ile çalışmalara başladı. Kanal açma çalışmaları göletin bulunduğu Gökçeören Mahallesi’ndeki arazilerden başlayarak Sarsap Çayı’nın kaynak noktasına doğru ilerliyor. Yaklaşık 5 kilometrelik bölümü tamamlanan kanaldaki çalışmalar şuanda Hacıhasanlı ile Ovacık Mahalleleri arasında sürdürülüyor. Dev kanal, 6 kilometre daha kat ettikten sonra Sarsap Çayı’nın kaynak noktasına ulaşacak. Buraya kurulacak regülatörle Sarsap Çayı’nın suları kanalla buluşturulacak ve gölete cazibeyle akacak.

Evchiyük-Hacıhasanlı Mahalleleri arasında inşa edilen Sarsap Göleti’nden brüt 5 bin 570 dönüm tarım arazisi borulu şebeke ile sulanacak. Sarsap Çayı’nın yerleşim alanları üzerinde bulunmasından dolayı daha uzağa inşa edilen gölet için 11 bin 272 metre derivasyon kanalı yapılacak. Projenin bitiş tarihi ise 11 Şubat 2016 olarak belirlendi. Gölet setinin yüksekliği 20 metre, temelden yüksekliği 26 metre. Gövde hacmi ise 0.70 milyon m3 olarak tespit edildi. Kanal açma işlemlerinin tamamlanması ile birlikte toplam 10 bin 350 metre uzunluğunda döşenecek boru ile 5 bin 570 dekar alanın sulu tarıma geçmesi planlanıyor.

Proje tamamlandığında çiftçiler, yılda 2 milyon 500 bin TL net gelir elde edecek. (İHA)