Satın Aldıkları Evler "Yarım" çıktı!
Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi Dumlupınar Mahallesi 13. Sokak'ta; E.K. ve M.G. isimli müteahhitlerden ev alan 12 aile, 3 yıldır ölüm korkusuyla yaşıyor.
Kahramanmaraş’ta 12 aile satın aldıkları evlerde bir yığın eksiklikle
yaşamaya çalışıyor. Evlerinde asansör yok. Asansör boşlukları ölüm tehlikesi
saçıyor. Balkonlarının korkulukları yok. Eski ve bozuk kapıların takıldığı
evlerde işçilik çok kötü. Altyapı yapılmadığı için evin giriş katında su gölü
oluşuyor. 12 evde yaşayan yaklaşık 50 kişi evlerine girerken; su gölünün
üzerine sıra sıra koydukları taş ve tahta parçalarının üzerinden yürümek
zorunda kalıyor. Evin çatı kapısı ve pencereleri yapılmadığı için evlerini
ısıtamıyorlar. Eskiden diğer evlerle bitişik olan ve sonradan yıkılırken;
kenarındaki diğer binalara zarar vermiş ve diğer binaların da yıkılma riskini
artırmış. Binanın giriş kapısı ise derme çatma bir korkuluk kapısından ibaret.
Kısacası anahtar teslimi aldıkları evler yarım kalmış. Müteahhit mağduru vatandaşlar
bir an önce yetkililerin konuyla ilgilenmesini istiyor.
Kahramanmaraş’ta satın aldıkları evlerde asansör yapılmadığı için çocuklarının asansör boşluklarından düşme korkusuyla yaşayan aileler, müteahhidin anahtar teslimi anlaştıkları evi 3 yıldır tamamlamamasından şikâyetçi.
Müteahhitle anahtar teslim anlaştıklarını ifade eden 4 katlı binanın sakinlerin Hatice Karaçalı, “Anlaşmamızın içerisinde asansör, doğalgaz, ısı yalıtımlı ve çatılı olması da gerekiyor. Şu anda binanın asansörü yapılmadı, duvarların hepsi yarım, çatısı akıyor ve her yıl boya yapmak zorunda kalıyorum. Defalarca kendisini uyardık toplantı yaptık ancak hepsi sonuçsuz kaldı. Otoparkı geçtim evin kapısı dahi yok. Sürekli ayakkabılarımız çalınıyor. Oturum izni dahi alamadık. İnşaat suyu kullanıyoruz. Anahtar teslimi diye konuştuk; ama nedense şimdi evin hiçbir şeyi yok. Pencere yok. Kapı yok. İç kapılarda anahtar dahi yok. Müteahhidin tüm parasını ödedik. Bizim evimizi tamamlasın” dedi.
SIFIR BİNAYA ESKİ KAPI
Müteahhidin, dairesinin kapısını eski kapıdan yaptığını ileri süren bina sakinlerinden Ayşe Akgün ise “Bizim evin kapısına eski kapı takmış, evin zili zaten hiç yok. Oturum iznimizi zaten vermiyorlar. Doğalgazın sayaçlarını bile biz aldık. Balkonumuzda korkuluk dahi yok. Asansörümüz zaten yok hepimizin çocukları var ve burası tehlike saçıyor” ifadelerine yer verdi.
DUVARLAR SU ALIYOR
Yola sıfır yapılan binanın yağmurlu havalarda duvarlarında nem oluştuğunu ve dairesini sürekli boyamak zorunda kaldığını belirten müteahhit mağduru Mehmet Gümüş, şöyle konuştu: “Binanın arka tarafını su basıyor. Duvarlar harap oldu. Sürekli boyatıyorum. Normalde bunu arkadan 3 metre içeriye çekmesi lazım. Normalde dairenin yol ile 3 metre hakkı var. Bunu herkes biliyor. Belediye ekipleri geliyor, geri gidiyor. Hiç bakan, ilgilenen yok. Balkonların korkulukları yok. Araç koyacak otoparkı yok. Kapı zili yok. Giriş katını su basıyor. Faturaları yüksek ödüyoruz. Duvardaki demir çıkıntılarından hırsız geliyor. Burada önceden bitişik eski bir ev varmış eski evi yıkıp yenisini yaparken yanlardaki evlerin duvarları da zarar görmüş. Buralar onarılmamış. Bu yan binanın yıkılma tehlikesi olduğu için balkona çıkmaya korkuyoruz. Müteahhidi arıyorum. Geleceğim, diyor. Hiç geldiği yok. Bahaneler uyduruyor. Onun bunun arkasına sığınıyor. Daireler yapıyor.”
EVİN GİRİŞİNDE SU GÖLÜ OLUŞUYOR
Müteahhitten satın aldığı evde 3 yıldır oturduğunu kaydeden apartman sakini Metin Kala, binanın altyapısının yetersiz ve eksik olmasından dolayı binanın giriş katında su göllendiğini dile getirerek şunları söyledi: “Bu evi yapan müteahhit altyapıyı yapamadı. Kışın yağmur veya kar yağdığında evin giriş katını su basıyor. Alt yapı olmadığı için bu suyu kovalarla boşaltmaya çalışıyoruz. Kapıdan girişte olsun merdiven holleri olsun asma tavan yok. Kapı zilleri bağlanmadı. Damın kapısı, penceresi yok. Bacaların koruması yok. Asansör yok. 3 yıldır çocuklar asansör boşluğuna düşer diye hop oturup hop kalkıyoruz. Müteahhitle en az 10 sefer görüştüm. Hatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kadar başvurdum. Ama bir netice alamadık. Müteahhit yapacağım diyor ama ilgilenmiyor. Bu belediyede 5 yıllık sözleşme var ya bu o süre dolana kadar vatandaşı avutuyor. Güya 5 yılı doldurduğu zaman bir hak talep edemeyeceğiz. O da yılbaşında son.”
YANDAKİ EVLERE DE ZARAR VERDİ
Yarım binanın yapılmadan önce yıkılırken kendi evine zarar verildiğini ve müteahhidin bu zararı telafi etmediğini aktaran Hüsne Bulut ise şu açıklamalarda bulundu: “Müteahhit, bu binanın duvarını yarım bırakarak duvara perde çekmedi. 5 metre perde çekmesi gerekirken, sadece 2 metre çekti. Yarım olduğu için bu duvar uçsa ve altında insanlar kalarak can verse ben bunun vebalini nasıl öderim. Kendisini ısrarla aradım, duvarı yapması gerektiğini söyledim. Ama kendisi yapmadı. Bana 300 tane briket verdi, benim yapmamı istedi. Bina daha önce de zaten bitişikti. Bana verdiği briketlerin 50 tanesini içten ördürdüm diğer kalanlarını da kendisine verdim. Diğer kalan yerini de yine içten ördürsem benim evimin alanı daralacak. Onu da geçtim. Benim bu duvarı yaptıracak maddi durumum yeterli değil. 63 yaşındayım eşim yok ve aynı zamanda da böbrek hastasıyım.”