Şifa kaynağı göbelek mantarı

Kahramanmaraş'ta önceki yıllarda bolca rastlanan mantar çeşitleri Cumartesi günleri kurulan pazarda 5 liradan 20 liraya kadar değişen fiyatlarla vatandaşın beğenisine sunuluyor.

Kış ve İlkbahar mevsiminde dağlarda kendiliğinden yetişen doğal mantarlar vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor. Dağlık kesimlerden topladıkları mantarları şehir merkezinde açtıkları seyyar tezgâhlarda satışa sunan vatandaşlar, doğal mantarın az bulunduğunu ve toplanmasının çok zahmetli bir iş olduğunu söylediler.

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesinin İsmet Paşa Mahallesinde kurulan Cumartesi Pazarı’nda esnaflık yapan Necmeddin Yücel: “Pazara getirilen bu mantarlar kuzeydeki dağlık yörede yetişmektedir. Tatları bir birine benzese de araların az da olsa bir lezzet farkı vardır.   Kahramanmaraşlı vatandaşımız evinde mantarı artık daha çok tüketiyor. Bizde mevsimle beraber bu yıl pazarda daha fazla yer aldık. Pazara sadece mantar almak için gelen bile var.Üstelik çok şifalı bir besin türüdür.Kendi evimizde de bol bol tüketiyoruz.” şeklinde konuştu.

Pazarda alışveriş yapan vatandaşlar zaten sınırlı bulunan mantarı kısa sürede tüketerek esnafın yüzünü güldürdü.

 

MANTARIN YARARLARI

Uzmanlar, Türkiye’de yetişen zehirsiz mantarların, genellikle dolgun ve beyaz renkte, zehirli mantarların ise şapkaları daha sivri, renkleri ise yeşilimsi ya da kahverengi olduğunu belirtiyorlar. “Vitamin, mineral ve protein yönünden çok zengin olan yenilebilir mantar, besin değeri ve lezzet yönünden ete çok yakındır” diyen uzmanlar, Mantarın yaralarını şu şekilde aktarıyorlar; “Yüzde 92’si su olan mantarın geriye kalan kısmını, protein, yağ, karbonhidrat ve mineral maddeler oluşturur. Yenildiğinde vücuda yüksek enerji veren mantarın yüzde 72-83’ü vücut tarafından tamamen sindirilir. Aynı zamanda vücudumuz için gerekli tüm aminoasitleri içeren mantar, kandaki şeker seviyesini düşürdüğü ve kolesterolü azalttığı için kalp ve damar hastalıklarında diyet olarak da kullanılmaktadır.”

(GÖKHAN DÖKÜCÜ)