Skandal İddia:Avukatların da emekleri sömürülüyor
BARO ve SGK hukuk için göreve çağırıldı. 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Avukatlar Sendikası tarafından yayımlanan basın bülteninde, hak ve hukukun savunucuları olan avukatların bile haklarını alamadıklarını iddia edildi. Bültende, 'Meslektaşlarımızın SGK primleri gerçek ücretleri üzerinden yatmıyor' ifadelerine yer verildi.
Haber: Narin DEMİRCİ
ARAŞTIRMAYA BÜYÜK ŞEHİRLERDEN BÜYÜK KATILIM
5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Avukatlar Sendikasından basın bülteniyle açıklama yapıldı. Bültende, ülke ekonomisindeki son durumların avukatlar üzerindeki etkisini araştırmak için “Avukatların Sosyo Ekonomik Durum Anketi” hazırladıkları ve araştırmaya 340 avukatın katıldığı belirtildi. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Samsun, Gaziantep, Aydın, Isparta, Kayseri, Uşak, Eskişehir, Tokat, Mersin, Konya, Kocaeli, Ağrı, Van, Manisa, Giresun, Kütahya, Kırklareli, Denizli, Afyon, Sivas, Osmaniye, Aksaray, Malatya, Muğla, Sakarya, Adana, Tekirdağ, Rize, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Ordu gibi birçok şehirden katılımcı avukatın anket çeşitliliğine katkıda bulunduğu belirtilirken, durumun içler acısı olduğuna da işaret edildi.
AVUKATLARDAN SGK ve BARO’YA DENETİM ELEŞTİRİSİ
Anket sonuçlarından sadece birinin SGK skandalı olduğuna dikkat çekilirken, “Ankete katılan avukatların yüzde 58,8’i SGK primlerinin gerçek ücretleri üzerinden yatmadığını belirtiyor. Görüldüğü üzere, avukatların zaten çok düşük olan ücretlerinin dahi primleri eksik gösterilmektedir. Bu sonucun ortaya çıkmasında barolar ya da SGK nezdinde hiçbir denetimin veya takibin olmamasının etkisi olduğu da tartışmasızdır” ifadeleri kullanıldı.
AVUKATLAR BARO’YA GÜVENMİYOR
Bültende, ankete katılan avukatların yüzde 68,8’inin mobbinge uğradığının ancak yüzde 98,8’inin bu durumu Baro’ya bildirmediğinin altı çizilirken şu ifadelere yer verildi, “Çünkü meslektaşlarımız mensubu oldukları barolara güvenmiyorlar. Ankete katılan meslektaşlarımızın yüzde 68,8’i çalışma hayatları boyunca en az bir kez mobbinge uğradığını, yüzde 82,7’si ise çevresinde mobbinge uğramış bir meslektaşı olduğunu beyan etmektedir. Ancak yine anket sonuçlarımızdan görmekteyiz ki avukatlar mobbinge maruz kaldığı durumunda, meslek örgütleri olan baroları yanında görmediklerinden, mobbing olaylarını baroya bildirmemektedir. Öyle ki avukatların yüzde 98,8’i bunu mensubu olduğu baroya bildirmediğini belirtmiştir. Çarpıcı olan şudur ki; katılan avukatların yüzde 78,9’u mensubu oldukları baronun; mobbing ile meslek ilke ve kuralları hakkında yeterli ve etkin bir disiplin uygulamasının olmadığını düşünmektedir.”