Sokak hayvanları sahipsiz kalmasın!

HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Kahramanmaraş Temsilcisi Çiğdem Şeker, kış günlerinde en çok sokak hayvanlarının yiyecek ve barınma ihtiyacı duyduğunu, bu zor şartlarda, onlara sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

MARTI Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Kahramanmaraş Temsilcisi Çiğdem Şeker,  “Kış aylarının gelmesiyle birlikte sokakta yaşayan binlerce dostumuz zor günler geçirmeye başladı. Bu zor sınavda sevimli dostlarımızın en büyük destekçileri, bizler olmak zorundayız. Onların bizden başka sığınacak ve yardım bekleyecek kimseleri yok. Tüm hayvanların kış mevsiminde yardıma ihtiyacı vardır.

Fakat şehir hayatında, sokaklarda bizlere rağmen yaşamaya çalışan kedi ve köpeklerin daha çok desteğe ihtiyacı bulunmaktadır” Modern hayatın getirdiklerinin, en çok doğal yaşam alanlarına zarar verdiğini belirten Şeker,  şehirleşmeyle birlikte sokak hayvanlarının ötelendiğine dikkat çekerek; şöyle konuştu: “Kendilerine yaşayacak, sığınacak, beslenecek alanlar bırakmayan bizlere ise özellikle böyle günlerde büyük görevler düşüyor. Öncelikli olarak sokak hayvanlarının sığınabilecekleri ufak alanlar oluşturulabilir. Bunu yaparken mukavva veya straforlardan yararlanılabilir. Ama her şeyden önemlisi beslenmelerine yardımcı olmak.”

 

KEDİLER 6 SAAT AÇ KALABİLİR!

Sokak hayvanlarının beslenmemeleri durumunda kedilerin altı saate, köpeklerin ise on yedi saate kadar dayanabildiğini ifade eden HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Kahramanmaraş Temsilcisi Şeker, sokak hayvanlarının beslenmelerine destek olmak için yapılacakları şöyle sıraladı: “Artan yemeklerimizi çöp kutularının yakınına ağzına açık bir şekilde bırakabiliriz. Bayat ekmek ve kuru mama gibi katı gıdaları Büyükşehir Belediyesinin ve Onikişubat Belediyesi’nin çeşitli yerlere yerleştirdiği beslenme odaklarına bırakabiliriz. Bu odaklara su da bırakabiliriz. Suyun donmaması için içine birkaç damla zeytinyağı damlatılabilir. Yavru kedi ve köpekleri annelerinden ayırmamalıyız. Annesiz yavru bulursak öncelikli olarak annesini bulmaya gayret etmeli, son çare olarak eğer çok zor durumdaysa; bakımevine göndermeliyiz. Bunların dışında eğer bakıma ihtiyacı olan yaralı ve hasta hayvan bulursak Büyükşehir Belediyesine ulaşıp, sabitlediğimiz hayvanın bakımevine alınmasına yardımcı olabiliriz.”

 

YÜK HAYVANLARI SOKAKLARA BIRAKILMASIN!

Kış aylarında en sık rastlanılan sorunlardan birinin de yaz döneminde, yük taşımak için faydalanılan yük hayvanlarının sahipsiz bir şekilde sokaklara bırakılması olduğunu kaydeden Şeker, “Düşünün ki sokaklarda ve bakımevimizde terk edilmiş eşek görmek mümkün. Eşekler kedi ve köpekler gibi sokak hayatına uyum sağlayamadığı için beslenme ve barınma problemi yaşamaktadır. İnsanların sıcak havalarda faydalandıkları bu hayvanlara da kışın en azından minnet borcuyla sahip çıkmalarını bekliyoruz. Yoğun kar yağışı sebebiyle, özellikle dağ köylerinde yaban hayvanları, beslemek için insanların yaşadığı yerlere inmektedir. Yetkili kurum olan Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü bu durumun sorun olmasının önüne geçmek için dağlık arazide besleme yapmaktadır.  Zor durumda olan vatandaşların hayvanları uzaklaştırmak için silaha sarılmadan önce Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yardım istemesini bekliyoruz” şeklinde konuştu. Allah'ın emaneti, sessiz kulları, hayvanlar için her daim merhamet gösterilmesi gerektiğini aktaran MARTI Kahramanmaraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeker, böyle kritik dönemlerde daha çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Tüm Kahramanmaraş halkını bu soğuk havalarda vicdanlarının sesini dinlemeye, empati duygusu ile hayvanlara yaklaşmaya davet ediyoruz. Unutmayın, yaşam ellerinizde... Allah, bu zor günlerde sokaklarda kalan, kalmak zorunda olan tüm zayıf halkaların soğukla imtihanında, onları korusun. Onlara yardımcı olsun.”

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN