Soruşturmaların üzerinde hassasiyetle duruyoruz
Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı Fetö/PYD kapsamında şuana kadar il genelinde 2 bin 452 kişiye işlem yapıldığını, 664'nün tutuklandığını, bin 38 kişinin adli kontrol şartıyla, 750 kişinin ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldığını söyledi. Yazıcı ayrıca bir hak kaybına uğranmaması için sağlam delillerle dosyalar üzerinde hassasiyetle durduklarını da belirtti.
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı 15
Temmuz Darbe girişiminden 16 Nisan 2017 tarihine kadar Fetullahçı Terör
Örgütüne yönelik yargılamaları ve soruşturmaları değerlendirdi. Bu süre
zarfında tutuklular ve serbest bırakılanlarla ilgili istatistiki bilgide
paylaşan Yazıcı; “Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı olarak biz yürüttüğümüz
tüm soruşturmaları gerçekten büyük bir hassasiyetle yürüttük. Bu soruşturmalara
ilk aşamada 9 savcı görevlendirdik, şuan ise 5 savcımız görev yapıyor ve hepsi
gerçekten tecrübeli kişiler. Bizim savcı arkadaşlarımızla yaptığımız
toplantılarda dile getirdik; soyut ihbarlarla, aslı astarı olmayan beyanlarla
değil, somut delillerle işlem yapıyoruz.” Dedi.
Cumhuriyet Başsavcılığında görev yapan arkadaşlarının hiç kimseyi hedef almadan çalışmalarını yürüttüklerini, hiç kimseyi de hedef almak gibi bir niyetlerinin olmadığına vurgu yapan Başsavcı Yazıcı, olaylara tamamen objektif olarak yaklaşarak dosyadaki delil durumuna bakarak şüphelilerin değerlendirildiğini belirtti. Yargılamalara küçük gruplar halinde şüphelilerin alındığını da hatırlatan Başsavcı Yazıcı böylece duruşmalarda bir hak kaybının olmaması için dosyanın incelenmesi için zaman genişliğinin olduğunu ve dosyaların üzerinde hassasiyetle durduklarını dile getirdi
15 Temmuz Darbe girişiminin ardından Kahramanmaraş’taki Fetullahçı terör örgütüne yönelik soruşturmalarla ilgili bilgide veren Başsavcı İlker Yazıcı 16 Nisan 2017 tarihine kadar il genelinde 2 bin 452 kişiye işlem yaptıklarını, bunlardan 664’nün tutuklandığını, bin 38 kişinin adli kontrol şartıyla, 750’sinin de savcılık soruşturmasının ardından serbest bırakıldığını söyledi. Bu rakamlardan Kahramanmaraş İl Merkezini oluşturanları tabloyu ise şöyle belirtti; “Kahramanmaraş il merkezinde bin 895 kişiye işlem yapıldı. 803 kişi hakkında dava açıldı, bin 92 kişi hakkında soruşturma sürüyor. İşlem yapılanlar arasında 474’ü tutuklandı.”
Başsavcı Yazıcı özellikle son günlerde bir kişinin hedef alınarak kurumları aleyhine yapılan açıklamaların asılsız olduğunu da belirterek, Adliye’deki otopark sorununa da açıklık getirdi; “Avukat arkadaşlarımızın araçlarının park edildiği alanda yeteri kadar araç yeri vardı. Geçen yıl baro başkanlığımızla görüştük ve personelinde kullanabileceğinin istişaresini yaparak mutabık kalmıştık. Bugün ise avukatların girememesi diye bir olayla karşılaştık, böyle bir şek kesinlikle yok, avukat arkadaşlarımız her zaman girebilir” dedi.
ZAMAN KAVRAMINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı; “OHAL sürecinde 30 gün gözaltı süreci verilmişti biz o zaman bile usul kanununda ki ceza süremiz 4 gündü. Biz hiçbir zaman için şüphelilerin aleyhine bir şekilde bir işlem yapmamaya titiz bir şekilde gayret ettik. Yürüttüğümüz soruşturmalarda hiçbir şüpheliyi gözaltında tutmadık. İşlemini yapıp adliyeye sevk ettik adliyedeki işlemlerini tamamlayıp serbest kalıyorsa serbest bıraktık tutuklamaya sevk ediliyorsa tutuklamaya sevk ettik.” dedi.
Silahlı Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanmasını yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı 15 Temmuz darbe girişiminden 16 Nisan 2017 tarihine kadar Kahramanmaraş İl Genelinde 2 bin 452 kişiye FETÖ/PDY kapsamında işlem yaptıklarını belirtti.
Yargılamalarla ilgili basın mensuplarını bilgilendiren Başsavcı Yazıcı OHAL süreçleri tamamlandıktan sonra işlem yapılan dosyaların başka mercilere gittiğinde alınlarının ak bir şekilde dosyaların altına atılan imzaların arkasında durabilmek için her dosyayı titizlikle ve hassasiyetle incelediklerini söyledi. Yargılama ve soruşturma süreçlerinde kişilere deliller üzerinden giderek işlem yapıldığını da belirtti.
15 Temmuz darbe girişiminden bugüne kadar FÖTE/PYD soruşturması çerçevesinde İl genelinde işlem yapılan 2 bin 452 kişinin 664’nünü tutuklandığını, bin 38 kişinin adli kontrol şartıyla, 750 kişinin ise savcılık soruşturmasının ardından serbest bırakıldığını belirten Başsavcı Yazıcı; “il merkezinde yaptığımız soruşturmalarda ise toplam bin 895 kişi hakkında bugüne kadar işlem yapılmış, 803 kişi hakkında dava açılmış, bin 92 kişi hakkında ise soruşturmalar devam ediyor. FETÖ/PDY suçundan halen Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bugün itibariyle FETÖ soruşturmalarından 474 kişi tutuklu. Elbistan E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda ise toplam 190 tutuklumuz var.” Dedi.
SOYUT İHBARLARLA DEĞİL SOMUT DELİLLERLE İŞLEM YAPIYORUZ
Bir şüphelinin dosyası üzerinde hak ihlali olmaması için hassasiyetle durduklarını ve onun için de soruşturmaları küçük gruplar halinde aldıklarını dile getiren Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı şöyle konuştu; “Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı olarak biz yürüttüğümüz tüm soruşturmaları gerçekten büyük bir hassasiyetle yürüttük. Soruşturmaların ilk aşamasında 9 savcı arkadaşımız görev yaptı, şuan ise bu konuda 5 savcı arkadaşımız görev yapıyor. Hepsi gerçekten tecrübeli kişiler. Bizim savcı arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılarda dile getirdik, soyut ihbarlarla, aslı astarı olmayan beyanlarla değil, somut delillerle işlem yapıyoruz.
KİŞİLER HEDEF ALINIRAK İŞLEMLER YÜRÜTÜLMÜYOR
Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görev yapan arkadaşlarımız kimseyi hedef alarak çalışmalarını yürütmüyor, kimseyi hedef alma gibi bir niyetimizde yok. Olaylara tamamen objektif bir şekilde yaklaşarak ve dosyadaki delil durumuna bakarak şahısların durumunu değerlendiriyoruz. Aynı durumda olan kişilerle ilgili ise aynı işlemi yapıyoruz. 5 kişi hakkında veya 10 kişi hakkında eylem aynı nitelikte iddialarla önümüze gelmişse bu 10 kişi hakkında ki tasarrufumuz hiç birini birinden ayırmayacak şekilde oluyor. Onun için kişilerin kendilerine yönelik kendilerini hedef alan bu tarz Cumhuriyet Başsavcılığı’na yönelttikleri suçlamalar tamamen asılsızdır.
KİMSEYİ GÖZALTINDA BEKLETMEDİK, İŞLEMLERİNİ YAPTIK
yarın öbür gün OHAL süreçleri tamamlandığında, dosyalar başka mercilere gittiğinde bile biz alnımız ak bir şekilde bu dosyalardaki imzalarımızın arkasında durabilelim. OHAL sürecinde 30 gün gözaltı süresi verilmişti, o zaman bile usul kanununda ki ceza süremiz 4 gündü. Yürüttüğümüz soruşturmalarda hiçbir şüpheliyi gözaltında tutmadık. İşlemini yapıp adliyeye sevk ettik, adliyedeki işlemlerini tamamlayıp serbest kalıyorsa serbest bıraktık, tutuklamaya sevk ediliyorsa tutuklamaya sevk ettik. Bundan sonraki süreçte de mahkeme devreye girdi. Mahkemelerimiz yargılamalarında savcılığımızın ortaya koyduğu delil ve belgelere göre işlem uyguladı. Bu yargılama sırasında tabiki avukatlarda dosya üzerlerinde gerekli itirazlarını yaptı. Diğer taraftan da bakıldığı zaman dosya birçok kişinin önünden geçmiş oluyor. Bu durumda sistemin kendi içerisinde sürekli kontrol halini devam ettiriyor. Sürekli kendini kontrol eden bir mekanizme ile adliyedeki süreç devam ediyor. Hatalı durumlar içinde sistemin kendi içerisinde kontrol mekanizmaları var. Buna hâkim ve savcının şikâyet edilmesi dâhil tüm süreçleri kapsıyor.”
BİZ İŞLEMLERİ TAMAMEN ŞEFFAFLIK İLKESİYLE YAPIYORUZ
Yapılan işlemlerin tamamen şeffaf ve berrak işlemler olduğuna da vurgu yapan Başsavcı Yazıcı; “Kişiler kendileri ile ilgili yanlış ve taraflı yapıldıklarını düşündükleri işlemle ilgili her türlü şikâyet yoluna başvurabilirler. Hata biz kendimiz üst yazı ile bunları HSK (Hakim Savcılar Yüksek Kurulu)’ya iletiyoruz. Amacımız üzüm yemektir bizim bağcı ile işimiz yok. Bizim derdimiz maddi hakikati ortaya çıkartmak. Bize bu konuda dosyalara taraf olan kişilerden de beklentimiz maddi gerçeğin ortaya çıkmasında bizlere yardımcı olmalarıdır. 15Temmuz sürecini yaşadığı halde bu yapı ile hala irtibatta olan kişiler bu yapının ne olduğunu anlamadılarsa gerçekten ortada mühim bir durum var demektir. Bizim beklentimiz ise kişilerin şeffaf bir şekilde bu yapıyla ne şekilde bağlantılı olduklarını, ne gibi bir irtibatlarının olduğun açıkça anlatmalarıdır. Bu yapıdan habersiz kişilerden daha üste doğru çıktıkça bu yapıyla ilintili kişileri ayırmaya çalışıyoruz. Bunu ayırmak kolay değil. Süreci hoyratça yürütmüş olsaydık çok farklı rakamlar konuşuyor olurduk. Süreci makul bir şekilde yürütüyoruz ve kesinlikle delil, bilgi, belge, ifadeler olmadan, tanıklıklar, ihbarlar olmadan herhangi bir soruşturmaya başlamıyoruz.” Dedi.
Adliye otoparkında yaşanan avukatlara ayrılan otoparkla ilgili de konuşan Başsavcı Yazıcı Adliye otoparkına Adliye personelinin de girmesi için geçen yıl Kahramanmaraş Baro Başkanlığı ile görüştüğümüzde olumlu karşılanmıştı. Bunu hayata geçirdiğimizde avukat arkadaşların otoparka girme yasağı söylemişle karşılaştık. Böyle bir durum yok, hatta Adliye personelinin de otoparkı kullanmasını isteyince Baro yetkilileri kendilerinin kurduğu oto park girişimdeki plaka tanıma sistemini sökerek kendilerine teslim etmelerini istedi. Biz de İdari İşler Müdürümüzle göndererek zabıt tutup teslim ettik. Şimdi orada güvenlik sorunu oluşmaması için otoparkın önüne görevli yerleştirdik. Avukatlarımız gelip giriyor, hiçbir sorun yok. Bizim he baroyla ne de başka bir kurumla bir sorunumuz olamaz” dedi. (KAYNAK: KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ)