Süt gazlı içecekler kadar ilgi görmüyor!

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Güzel, Ülke genelinde gazlı içeceklerinin kullanımından dolayı Süt'e yeteri kadar ilginin gösterilmediğini söyledi.

Türkiye’de tüketim fazlası Süt’ün olduğuna dikkat çeken Güzel: “Biz üretici olmamıza rağmen kendi ürünümüzü tüketmemekte direniyoruz. Sabahları bir bardak süt içeceğimize bir bardak çay içiyoruz. Süt içme alışkanlıklarının kazanılması gerekiyor” dedi.

 

“GAZLA İÇECEK YERİNE SÜT İÇELİM”

Türkiye geneli 18,5 milyon ton kayıtlı süt’ün olduğunu ve 12 milyon ton süt tüketildiğini belirten Güzel konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Süt tüketimi ülke genelinde olduğu gibi şehrimizde’ de çok az tüketimi var. Yoğurt ve ayran tüketimimiz oluyor. Bunlar insanlarımızın olmazsa olmazları.  Bunların satışlarında ve tüketiminden memnunuz. Süt içme alışkanlığımız yok. Biz üretici olmamıza rağmen kendi ürünümüzü tüketmemekte direniyoruz.  Sabahları bir bardak süt içeceğimize, bir bardak çay içiyoruz. Süt tüketme alışkanlığımızı kazanmamız gerekiyor. Süt insanlar için olmazsa olmazı ama tüketimi çok az.  Son dönemlerde gazlı içeceklerin tüketimi çok fazla olduğunu gözlemliyoruz. Normalin üzerinde gazlı içecek tüketimimiz var. Kırsal mahallerimizde hayvancılıkla uğraşan kişiler bile gazlı içecek tüketiyor ve misafirlere süt, ayran ikramı yerine gazlı içecekler ikramı yapıyor.”

 

“KENDİ ÜRETİMİMİZİ KENDİMİZ TÜKETMELİYİZ”

İnsanların beslenmelerini bilinçsizce yaptıklarını kaydeden Güzel şunları söyledi: “Çay ikramı yerine, süt veya ayran ikramı yapılsa daha sağlıklı daha faydalı olur. Ben kendi evimde misafirlerime çay yerine süt ikramı yapıyorum. Kendi ürettiğimizi kendimiz tüketmeliyiz. Başkalarına sen neden süt tüketmiyorsun diye baskı yapamayız. Büyükbaş hayvanımız var ama biz nedense biraz fırsatçılık yapıyoruz. Yani elimizdeki ürünü yüksek rakamlara satmak istiyoruz. Şehrimizde üretilen süt tüm şehir insanına yeter. Elimizde üretim fazlamız var. Ama et konusunda sıkıntılıyız. Bu et ihtiyacımızı karşılamamız gerekiyor.  Kahramanmaraş’taki bazı devlet kuruşlarında et ve süt’e belirli yatırımlar yapılıyor.  Kahramanmaraş’ın Kuzey ilçeleri besicilik, Güney ilçeleri ise damızlılık ile ilgileniyor. Türkiye’nin en fazla besi hayvanı getiren bölgelerimiz; Afşin, Elbistan, Türkoğlu, Göksun şuan ithal olarak fazla kesim alanımız var.”