Tarım arazilerinin satışı çiftçiyi sevindirdi
Hazineye ait tarım arazilerinin satışa çıkmasıyla, Kahramanmaraş'taki çiftçilerin de eli güçlenecek.
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın hazineye ait tarım arazilerinin satışına başlanacağı yönündeki açıklama Kahramanmaraşlı çiftçiler tarafından da sevinçle karşılandı. Satışların başlamasıyla özellikle topraksız ya da toprağı az olan çiftçiler rahatlayacak. Tarımsal üretimin artmasına katkı sağlayacak uygulama aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlayacak. Hazineye ait ham arazilerinin satışının Kahramanmaraşlı çiftçiye sağlayacağı faydaları değerlendiren Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Kahramanmaraş'ta Hazine ve Milli Emlak'ın elinde olan tarım arazileri, çiftçilere satıldığı takdirde bu durum çiftçilerin menfaatine olacak. Çiftçi için iyi sonuçlar doğuracak. Çiftçilerimiz bundan memnun kalacak. Neden? Ekimi bir şekilde zaten yapılıyordu; ama devletin desteklerinden yararlanılamıyordu. Elinde tapusu ve ÇKS’si olmadığından dolayı Devletin vermiş olduğu mazot, gübre, buğday desteği gibi toprak tahlili gibi desteklerden faydalanamıyordu” dedi.
Hazineye ait tarım arazilerinin satışının gerçekleştirilmesi takdirde çiftçilerimizin bu tür desteklerden de yararlanacağını ifade eden Çetinkaya, çiftçilerin bu desteklerin dışında faydalanacağı daha farklı desteklerin olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Kırsal kalkınmanın, DOĞAKA’nın vermiş olduğu destekler de var. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz, ahır yapmak isterse tapuları elinde olacak. Projeli desteklerden de yüzde 50 ila yüzde 60 hibeli desteklerden de faydalanacak.
Bu durum çiftçinin lehine olacak ki bununla çiftçilikle uğraşmayan, tarımla uğraşmayan kişilere de satılmaması gerekiyor. Sadece tarım için açılması gerekiyor. Rant için herhangi birinin eline geçip de ranta dönüşmemesi için çiftçi kayıt belgelerinin sorulması; çiftçilikle uğraşıp uğraşmadıklarına dair araştırma yapılıp öyle satılması gerekiyor.” Bu arazilerin satışında da aracıların devreye girip daha yüksek fiyata çiftçiye satabileceğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Bu arazilerin, aracılar vasıtasıyla çiftçiye satılmaması için iyi bir araştırma yapmak gerekiyor. Bu arazilerin, direk tarım ve bahçecilik ile uğraşan insanlara satılması gerekiyor. Hem çiftçi kazanacak hem devlet kazanacak diyebiliriz. Çiftçi, elinde arazisi olursa alet edevat ve ekipman alacak. Bu şekilde ekonomiye katkısı olacak. Buğday, mısır üretecek veya domates, biber üretecek. Ayrıca çiftçiye de ekonomik olarak bir gelir kapısı olacak. Çiftçi açısından hem desteklerden yararlanacak hem de proje hazırladığı takdirde projelerden faydalanacak. Çiftçi açısından olumlu olacak diye düşünüyorum.