TEOG'da sorun yok! Sorun yerleştirme kısmında!
Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Kahramanmaraş İl Başkanı Abdülaziz Aydın, kaldırılan TEOG sınavının ardından yerine getirilecek sistemdeki belirsizliğin ailelerin yanında eğitim camiasını da tedirgin ettiğini belirterek en ideal sınavın TEOG olduğunu söyledi. Aydın, 'TEOG'da sorun yok! Sorun yerleştirme kısmında' dedi.
Sınav sistemlerinde sık sık değişiklik yapılmasının insanlarda
gelecek kaygısını doğurduğunu aktaran Başkan Abdülaziz Aydın, “Öğrenci tedirgin,
veli tedirgin esnaf tedirgin! Çünkü hepsi bu işin bir paydaşı nihayetinde. Geçen
sene Eğitim Bir Sen TEOG raporu hazırladı. Bu raporda sorunların tespiti ve
çözüm önerileri var. 2016 yılında biz bu öneriyi bakanlığa götürdük dedik ki
biz TEOG’U iki kısma ayırdık. Birisi sınav kısmı diğeri yerleştirme kısmı. Ya
sınav kısmında sorun yok. Bunu nerden biliyoruz. Bunu alandaki öğretmenler bu
işin ilgilileri diyor. Ki öğrencinin hazır bulunmuşluğu, psikolojik faktörler, TEOG
sınavı şu ana kadar gelen en ideal sınav. Ama biz bu konuda hem fikiriz. Sorun
yerleştirme kısmında” şeklinde konuştu.
TEOG’un yerine getirilmesi düşünülen bir sürü eksikliği içerinde barındırdığını kaydeden Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Kahramanmaraş İl Başkanı Aydın, şu açıklamalarda bulundu: “Sen diyorsun ki ben bütün öğrencileri sınava alacağım ve yüksekten aşağı doğru kategorize ederek merkezi bir tercih sistemiyle bunları yerleştireceğim. Beraberinde neyi getirdi bu? Üngüt’teki öğrencisin ve akrabaların var. Sen tutuyorsun Önsen’e gönderiyorsun liseye. Veyahut ta Aksu’daki öğrenciyi tutuyorsun Tekir ÇPL’ye gönderiyorsun. Bu durum hem sosyolojik hem psikolojik hem de maddi olarak sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Neden? Çünkü veli diyor ki; yahu kardeşim çocuğumu Aksu’dan alıp Tekir’e göndermemin ciddi bir maliyeti var. Aksu’daki ÇPL ile veya Anadolu lisesiyle Tekir Lisesi arasında başarı olarak ciddi de bir fark yok. Sen bu çocuğa niye mecbur bırakıyorsun burayı. Biz dedik ki hep bak sınav kısmı çok ideal yerleştirme kısmın da sıkıntı var!”
Yeni sistemle mahalleli kavramının ortadan kalktığını belirten Aydın, şunları söyledi: “Ya o çocuk o mahallenin bir parçası nihayetinde. Ama bir bakıyorsun o mahallede yabancı yabancı gençler. İşte parkların hali. Bunları görüyorsunuz. Bu da nihayetinde toplumsal sıkıntıya yer veriyor. Mali olarak da zaten insanların orta düzeyin durumu belli. Sen bir de bunu servis parasına mecbur bırak. Konuyu daha da netleştirmek için Maraş özelinden düşünelim. Herkesin tercih ettiği kaç tane okul var? İşte 2 tane fen lisesi var. İşte sosyal bilimler lisesi var. Ondan sonra Proje İmam hatip okulu var. Çukurova Elektrik Anadolu lisesi var. Dediğimiz gibi 15 tane okul var. Bu 15 tane okula mesela sınav puanı üstünlüğü ile yerleştirme yapılsın. Gerisi de mahalleye göre yerleştirilsin. Meslek liseleri de teşvik edilsin gerekirse. Önerimizden biri buydu. Yani bunlar hep istişare ile olabilecek şeyler. Ama sadece bize değil diğer ilgili STK’lara diğer sendikalara kapıyı kapattılar.”
Aydın, şöyle devam etti: “Hani başbakanın da ağzından çıkmıştı. Ne dedi başbakan? İşte bazı teklifler geliyor. Onlardan bazısı da; her okul kendi sınavını kendisi yapsın. Şimdi her okul kendi sınavını yaparken bir sınav ücreti alacak mı? Alacak. 100 lira mı alır, 200 lira mı alır 300 lira mı alır? Şimdi A Özel Okulu bilmem su yayınlarıyla çalışıyor. B Özel Okulu gök yayınlarıyla çalışıyor. C’si bilmem ney! Veliye oldu mu sana 15 tane kaynak. 15 tane okul 15 tane kaynak kullanıyorsa sen 15 tane kaynağı tutacaksın alacaksın. Çocuğa almak zorundasın. 1 kaynak veya 2 kaynakla idare ediyorsan yarın bir gün 3-5 tane daha kaynak kitap ondan sonra masrafın olacak. Ondan sonra sınava girerken okulun okul aile birliğinin hesabına yatıracağın paralar falan filan… Bunlar özel okul fiyatlarının artmasını, özel dersçiyi ve dershaneciliği de hortlatacak beraberinde. Dolayısıyla sistem iyice işin içinden çıkılmaz hale gelecek.”