Toplu taşıma 45 kuruş oldu!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu ulaşımda çığır açacak bir karar kaldı. Dolmuşların da halk otobüslerine geçeceği havuz sistemiyle toplu taşıma ücretleri 45 kuruş oldu.

Kahramanmaraş’ın en büyük sorunlarından biri olan toplu taşıma sorunu, nihayet çözüme kavuşuyor. Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasının yanında Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na gelen Fatih Adanır’ın da etkisiyle geliştirilen havuz sistemiyle şehir içi toplu taşıma araçlarına standart geliyor. 29 Ağustos 7 Ekim 2015 tarihinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi Kararı (UKOME)’den alınan karar doğrultusunda; “Abonman Kart” sahibi olan siviller, Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçlarından 45 kuruş, öğrenciler ise 33 kuruştan faydalanmaya başladı. Dolmuş ve halk otobüslerinde de havuz sistemine geçilmesiyle 31 Aralık’ta, vatandaşlar aynı tarifeden yararlanacaklar.

MİNİMUM ÜCRET MAKSİMUMUM SEYAHAT

Kahramanmaraş’taki toplu ulaşımı, önce şehir merkezi daha sonra ilçelerde belli standartlara getirmek istediklerini belirten Kahramanmaraş Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ağır, “Abonman kart sistemi ile vatandaş, bir ayda 72 lira verecek, 160 defa toplu taşıma araçlarına binecek. Dolayısı ile ulaşım ücreti 45 kuruş olacak. Toplu taşıma araçlarına vatandaşlarımızı teşvik ederek, trafiğin yükünü hafifletmeye çalışıyoruz. 72 liraya, 160 defa binebilecek. Bu durumda vatandaş, daha fazla seyahat edecek.”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın UKOME kararı sonucu, toplu taşımada getirdiği havuz sistemiyle Kahramanmaraş’ın toplu taşıma problemi ortadan kalkıyor.

Havuz sisteminde, abonman kart sahibi öğrencilerin 48 lira, sivillerin 72 lira karşılığında, bir ay içinde 160 biniş hakkının olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ağır, “İlerideki aşamada, belki uygulama içerisinde yolcu durumuna bakılacak. Biz, elektronik ücret toplama sisteminde, bütün yolcuların ne kadar olduğunu, yoğunluk zamanlarını, verileri, sözünü ettiğimiz sistemde görebileceğiz. Duruma göre değerlendirip başka bir alternatif olması gerekiyorsa ona göre bir çalışma yaparız. Çünkü burada işletme maliyeti önemli. Bunların kar etmesi lazım. Zarar ettiği zaman ne olur, sistem yürümez. Şu anda abonman kart kullanıcılarına, makul fiyat ile mümkün olduğunca çok biniş imkânı sunuyoruz. Bir kişi, normal bindiği zaman 1.80 veya 2 lira. Şu anda şoför kartı kullanırsa, kart almazsa, kart alması için biz 2 lira yapıyoruz. Kart ta 1.80 veya 1.65, şoför kartı da 1.65 olduğu zaman yani insanlar kart almazlar. Onun için öyle çalışma yapıldı” dedi.

“Havuz sisteminin sosyal yönü var”

Havuz sisteminin sosyal yönü olduğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ağır, sistemin artılarını şöyle sıraladı: “Mesela, bir emekli vatandaşımız, evde oturuyor. Bir yere gitmesi lazım. Camiye gidecek veya kıraathaneye gidecek veya arkadaşlarını görecek, akrabalarını gezecek. Abonman kart ile ulaşımda hiç bir problem yaşamayacak. Çok düşük bedel karşılığında, işini görmüş olacak. Dolmuşların halk otobüslerine dönüşmesiyle araçlarımızın yolcu kapasitesi artacak. Böylelikle yolcu yığılması da ortadan kalkacak. Yani bu sistem ile kısa sürede özel arabaya ihtiyaç duymadan vatandaş, klimalı araçlarla seyahat etmiş olacak.”

Ağır: Bazı vatandaşlar ücretsiz binecek!

Belediye ve halk otobüslerinin sayısının 150 civarında, dolmuşların 380-400 civarında olduğuna değinen Ağır, toplu taşımadan bedava yararlanması gereken vatandaşların, yasa gereği dolmuşlarda bu haklarını kullanamadığını kaydederek şöyle konuştu: “Şimdi dolmuşların, halk otobüsüne dönüşeceği için ve bu bedava binenlerin parasını da devlet karşılayacağı için şoförlerin artık bunları almama durumu ortadan kalkacak. İnsanlar, mutlu şekilde trafik yoğunluğun az olduğu bir ortamda seyahat etme imkânı bulacaklar. Yasal mevzuatın ön gördüğü yaşlılar, engelliler, polisler, PTT mensupları gibi bedava toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması gereken vatandaşların durumunu düzenleme ve mevcut trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyoruz. Toplu taşımada daha hızlı, daha konforlu, şoförler arasında yarış olmayan, bir sistem kurmak istiyoruz. Vatandaşların sıfır model, kuvvetli kliması olan araçlarda konforlu yolculuk yapmaları için toplu taşımaya belirli standartlar getirmeyi düşünüyoruz. Bu maksatla, şehrin ulaşım sorununu tamamen çözmek amacıyla havuz sistemi diye tabir ettiğimiz teknik HPRS dediğimiz rotasyon sistemini yürürlüğe sokuyoruz. Yani eski model dolmuşlar, minibüsler belli bir oranda halk otobüsüne dönüşecek. Hepsi halk otobüsü olacak. Bunlar bir havuz içerisinde, devir daim yapacak şekilde; dönerli sistemde sefer yapacaklar. Hatlar, problem olmaktan çıkacak. Bazı hatlar, akşam vaktinde de sabah vaktinde de çalışacak. Trafiğin yoğun olduğu dönemlerde, transit ekstra hatlar olacak. Bu ekstra hatlarda, vatandaş 5 dakikada hemen hemen evine gelecek, dolayısıyla özel arabasını kullanmayacak. Elektronik kart sistemiyle para alıp verme problemi ortadan kalkacak. Vatandaşlarımız, daha ucuza, daha avantajlı binecek. İkinci binişlerde, yüzde 50 indirim olacak.”

İsteyen havuz sistemine girebiliyor

Dolmuşlardan isteyenlerin havuz sistemine girebileceğine işaret eden Genel Sekreter Yardımcısı Ağır, Dolmuşların halk otobüslerine dönüşme süreciyle ilgili şu bilgilere yer verdi: “Başkanımız Fatih Beyin temel düsturu; hakkaniyete riayet ederek, insanlar mağdur olmadan, bir zorlama yapılmadan, bu sisteme girmeleri. Kendi lehlerine avantajlarına olduğu için kendi arabalarının değeri artacak, hatların değeri artacak. Bir kere yarış olmayacak, kaza olmayacak. Yarış olmadığı zaman dur, kalk az olacak. Böylece yakıt maliyetleri de azalacak. Her bakımdan, onlar karlı olacak. Mümkün olduğu kadar Maraş halkının da menfaatini gözeterek bir sözleşme taslağı yaptık. Şu anda imzalanıyor. Onların talepleri oldu, talepleri değerlendirildi. Bu taleplerin, çoğu yerine getirildi.  Zaten şuanda imza atılmış durumda. Burada herhangi bir zorlama yok. Zorlama olmaz. Hukuken bu sisteme dâhil olmak isteyen, girecek yeni havuz hatlarına dâhil olacaklar. Eski sisteme devam etmek isteyenler devam edebilir. Ama belediyenin istediği bu sisteme netice itibarı ile ileriki aşamalarda kendilerinin aleyhine bir durum çıkabilir. Çünkü artık çoğunluk havuz hattına geçtikten sonra azınlıkta kalanlar için sıkıntılı olabilir. Ama bir zorlama yok tabi ki dolayısı ile orda bir problem yok. Yapılan sözleşmede, zaten taraflar irade beyanını ortaya çıkartırlar. Her taraf kendi tercihlerini söyler. Taleplerini iletirler. Artık belli bir noktada buluşulur.”