Trijenerasyon skandalında yeni gelişme

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde doğalgazdan elektrik üretmek için ihalesi yapılan Trijenerasyon Tesisi alımındaki skandallar zincirlerine bir yenisi daha eklendi. İhaleye teklif veren firmanın şikâyetiyle ortaya çıkan olayda; tesisin şartnamede belirlenen alana değil daha kolay ve binaya yakın bir alana kurulmasıyla daha düşük teklif verilmesinin önüne geçildiği öne sürüldü.

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesine doğalgazdan elektrik üretmek için ihaleye çıkılan ve düzmece tutanakla montajı yapılmamasına rağmen yapılmış gibi gösterilip ihale bedelinin tamamının ödendiği tesis alımında bir skandal daha ortaya çıktı.

Kahramanmaraş Kamuoyu Trijenerasyon Tesisi alımıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ederken, Savcılığın ise soruşturma başlatma aşamasında olduğu öğrenildi. KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin 21.07.2015 tarihinde 2015/74512 kayıt no ile yaptığı Trijenerasyon Tesisi alımındaki ihale sürecinde bir skandal daha ortaya çıktı. Montajının tam olarak yapılıp çalıştırılmadan ihale bedeli olan yaklaşık 3 milyon TL’nin tamamının ödendiği ihalede, tesisin şartnamede gösterilen hafriyat ve inşaat açısından daha masraflı alana değil, sonradan belirlenen düz bir alana kurulduğu öne sürüldü. Firma ayrıca ihaleyi alan firmanın verdiği gaz motorunun kesinlikle şartnameye uymadığını ve üniversiteyi bu anlamda da zarara uğrattığını ileri sürdü.


Söz konusu firma 05.05.2016 tarihinde KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesine verdiği şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer verdi; “21.07.2015 tarihinde ihalesi yapılan Trijenerasyon Satralinin, kurulumunun ihale kararından sonra Trijenerasyon Tesisi Satın Alım ihalesinin ilgili teknik şartnamesinde verilen vaziyet planında gösterilen yerden farklı olarak, maliyet bakımından avantaj yaratacak başka bir yere kurulduğu tespit edilmiştir. Yer değişikliği ihale öncesinde yapılmış olsa idi bizim ve diğer katılımcı firmanın sunduğu/sunacağı teklif tutarları yeni yerleşim yerine göre daha rekabetçi olabilecekti ve hatta şuanda ihaleyi kazanan firmanın altında bir fiyat sunulabilecekti. İhaleyi kazanan firma şuandakinden farklı olabilirdi.


Firmamızın maddi manevi kayıplara sebep olduğu gibi, ihale kurumunun daha düşük bir maliyetli işi satın alabilecekken daha fazla bir maliyet ödeyerek zarara girmesine, dolayısıyla kamu zararı doğmasına sebep olmuştur. Bu değişikliği kanıtlayıcı fotoğraflar ekte verilmiştir”

Tesisin şartnamede belirlenen yere değil hastaneye daha yakın ve düzgün bir alana yapılarak yüklenici firmaya avantaj sağladığı iddia edilen şikayet dilekçesine KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi 01.06.2016 tarihide cevap vererek, firmanın dilekçesindeki belirttiği vaziyet planından farklı bir yere kurulması iddiasına bağlı olarak maliyet bakımından avantaj sağlandığı iddiasının tamamen asılsız ve art niyetli bir şikayet olarak değerlendirdiğini belirtti.


Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin ele geçirdiği bilgi ve belgelere göre tesisin şartnamede belirlenen uzak yere değil, hastaneye daha yakın düzgün bir zemine kurulmasının hem hafriyat ve inşaat açısından hem de döşenecek elektrik ve boru tesisatlarının döşenmesi açısından yüklenici firmanın büyük bir tasarruf yaptığı iddia edildi. Hastane binasına yakın ve düzgün bir alana kurulmasıyla firmanın avantaj sağladığı öne sürüldü.

Ayrıca ele geçen teknik bilgi ve belgelere göre, Zeyilnamede belirtilen teknik terimlerin doğru yazıldığı fakat uygulanmadığı belirtildi. Mevcut gaz motorunun atık ısı üretim kapasitesinin 1.200 kw’nın üzerinde olduğu bu değerlere göre bir absorption chillerin seçilmediği daha düşük bir chiller seçilerek yüklenici firmanın buradan da maddi tasarruf elde ettiği önü sürüldü.


Ayrıca şartnamede GG’nin blok yük alma kapasitesinin nominal yüzde 20 seviyesinde olacağının firmalar tarafından beyan edilmesi istemi şartnamede olmasına rağmen alınan moturun bu şartlara uymadığı da belirtildi. İstenildiğinde Almanya’daki üretim fabrikasına yazıyla bu değerlerin sorulup öğrenilebileceği belirtildi.

Ayrıca Zeyilnamede madde 3.12’de belirtilen ‘Trijenerasyon sistemi planlanan yer ile binalar arasındaki mekanik ve elektrik tesisatının yapılması için gerekli olan geçişler mevcut kaldırıma, yola, otoparklara zarar vermeden yer altından yatay yönlenmiş delme (Horizontal Direktional Drilling) açılarak yapılacaktır” maddesi yer almasına rağmen; zeyilnamede belirtilen alanın dışında Hastane binasına yakın bir yere kurularak bu yakın mesafeden yapılacak yer altından yatay yönlenmiş delme (Horizontal Direktional Drilling) işlemindeki maliyetin daha düşük olacağı, ayrıca bu mesafeden yapılacak kanaldan sıcak su, gidiş/dönüş boruları, soğuk su gidiş/dönüş boruları, elektrik güç ve kontrol kabloları, besleme suyu borusu vb. birçok sistemin bağlantısının kısalığı nedeniyle büyük tasarruflar edildiği belirtildi.”


Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin tüm iddialarına sessiz kalan Üniversite yönetiminin bu skandala da sessiz kalıp kalmayacağı merak konusu oldu. (KAYNAK: KAHRAMANMARAŞ'TA BUGÜN GAZETESİ)