Turizm sektörü arz talep sektörüdür

Kahramanmaraş Turizminin masaya yatırıldığı, turizmin asıl aktörleri tarafından kurulan Turizm Platformu her ay düzenledikleri toplantılarına genişleterek devam ediyor. Bu ay Ramada Plaza Hotel'de düzenlenen toplantıda kentteki turizmin gelişmesi ve kente turist akışının sağlanması için fikir alışverişinde bulunuldu.

Turizm sektörlerinin asıl aktörlerinden oluşan Turizm Platformu tarafından her ay düzenlenen toplantının adresi bu kez Ramada Plaza Hotel oldu. Başkanlığını Ramada Plaza Hotel Genel Müdürü Mehmet Turan’ın yaptığı, kentteki yıldızlı otellerin yöneticileri ve turizm acenteleri ile sektörden temsilcilerinden oluşan Platformun bu ayki toplantısının onur konuğu KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı, Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürü Mustafa Semerci, Bugün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu, Doğaka Strateji Uzmanı Ertuğurul Kazancı oldu.

 

BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YAŞASIN MANTIĞI ARTIK YOK

Kahramanmaraş’ın turizm açısından gelişmesi için tüm fikirlerin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Turizm Platformu Başkanı Mehmet Turan platformun 3,4 kişi ile yola çıktığını bugün ise sayının giderek çoğaldığını söyledi. Turizmin gelişmesi için herkesin bir araya gelme zorunluluğu olduğunu hatırlatan Turan; “Artık herkes kendi kabuğunda ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ veya ‘ben kendi başıma iş yaparım’ mantığı yok. Nihayetinde birlikten kuvvet doğar. Biz yavaş yavaş bu çekirdek kadroyu oluşturduk. Platform olarak bizim hedefimizde önce asıl aktörlerin bir araya gelmesi ve akabinde buna yiyecek içecek ayağı, konaklama, acenta eklenecek. Bunların hepsi bir araya geldikten sonra zanaatkarlarda bir araya gelecek gelmekte zorunda.

 

BU ŞEHİR SADECE TEKSTİL VE TENCERE İMALATINDAN İBARET DEĞİL

Bu şehir sadece bir tekstilden ve tencere üretiminden ibaret değil. Bu şehir dolu dolu bir şehir. Gittiğim her yerde de söylüyorum; Kahramanmaraş uyuyan bir dev ve biz bu devi hep birlikte uyandıracağız. Küsmek, darılmak yok ama öz eleştiri var. Eksiğimizi tamamlamak var. Önemli olan burada sivil inisiyatifle bürokrasinin harmanladığı bir ortak akıl ortaya çıkacak, çıkmakta zorunda. Biz bunu yavaş yavaş başarıyoruz ve sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, bizi kabul etti ve bize adres gösterdi.  Eğer biz kendimizi iyi anlayabilirsek, şehrimizi iyi anlatabilirsek burayı uçururuz.” Dedi.

 

NOKTA ATIŞI YAPARAK TUR OPERATÖRLERİNİ DAVET EDECEĞİZ

Nokta atışı yaparak kente katma değer sağlayacak tur operatörlerini Mart ayı itibariyle Kahramanmaraş’a getireceğini de ifade eden Platform Başkanı Ramada Plaza Hotel Genel Müdürü Mehmet Turan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Burada tur operatörlerini birkaç gün misafir edeceğiz ve akabinde bir toplantı planlıyoruz. Bu işte nokta atışı çok önemli. Kentimize tur düzenleyecek operatörlerini davet etmemiz lazım. Boşa kürek sallamamak lazım. Bizim şehrimizde 12 ay boyunca turizm yapılabilir. Ocak ayında kış turizmi, bu bittiği zaman ise kültür turlarımız başlar, bahar şenlikleri başlar. Uğur böcekleri festivali  başlar. Uğur böceklerini ben yabancı tur operatörüne mail attığımda o kişi tabiri caizse şaşkına döndü ve ben oraya nasıl gelebilirim dedi.  Biz çok işler yapabiliriz yeter ki dernek ve sivil toplum kuruluşları üretsin buraya pas etsin.  Bu şehrin festivaller şehri olması lazım. Eğer öyle olursa gelen tanır ve tanıyanda gittiği şehirde milyonlarca kişiye tanıtır.”

 

KAHRAMANMARAŞ’TA YOK, YOK

Bu işin gönül işi olduğunu ve platform üyelerinin sayısının gittikçe artmasının kendisini sevindirdiğini belirten Platformun onur konuğu KMTSO Başkanı Serdar Zabun da Kahramanmaraş’ın turizm açısından bulunmaz bir yer olduğunu belirtti. Zabun, “Turizmde olması gereken diye bir liste yapılırsa en fazla bir ya da iki şey bulunmaz ve 98’i kentimizde vardır. Diğer illerde ise bunun 30’u zor bulunur ama bu işin tanıtımı önemli. Tanıtımın neticesinde ise elbette ziyaret edecek kişilerin buraya gelmesini gerektiriyor. Önce ise Kahramanmaraşlının kendi varlıklarının farkında olması gerekiyor. Aslında bizim en büyük eksiğimiz şudur; ‘ Dışarıdan kente gelen bir misafirimiz Kahramanmaraş’ta nereler gezilir, nerede ne yenilir denildiğinde en fazla 5 tane yer sayılabilir ve kişiler bunu beceremiyor.’ Önce biz Kahramanmaraş’ı tanıyacağız ve kentimizi sindire sindire gezip göreceğiz. Daha sonra ise insanlarımıza gayet güzel bu varlığı tanıtacağız. Biz 12 yıl önce bu işin farkındaydık ve TÜRSAB Başkanı kentimize önce bir heyet gönderdi ve heyet kentimizi gezerek hayran kaldı. Arkasından başkanımızın kendisi geldi şehrimize 2 günde kendisi konakladıktan sonra şehre hayran kaldı ve Burada 4 mevsim gezilebilecek her şey var, Karadeniz’de sadece doğa ve denizgüzelliği var ama burada her şey var” dedi. Akabinde de biz o yıl çok işler yaptık ve ticaret ve sanayi odası olarak sonrasında yorulduk. Bir yılda biz kente birçok yenilik yaptık ama bizim arkamızdan gelen kimse olmadı. O yüzden bu birliktelikten dolayı çok memnunum. İnşallah sizler öncü olarak bu işin icrasında bulunursanız biz büyük kuruluşlar olarak bu işin arkasından büyük destek sağlarız.” Dedi.

 

TURİZM SEKTÖRÜ ARZ TALEP SEKTÖRÜDÜR

Platformun Onur Konuğu Bugün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu da geçmiş dönemlerde kıyaslama yapıldığında bugün yıldızlı otellerin çokluğunun memnun edici olduğunu fakat bu otellerin de içinin müşterilerle dolu olması gerektiğini belirtti. Turizmin arz talep sektörü olduğunu da belirten Gazeteci Yüzbaşoğlu şöyle konuştu; “Birkaç yıl önce toplantılarda bizim otelimiz falan yoktu insanlarımız dışarı illere giderdi. Şimdi ise otellerimiz var ama içini doldurmakta zorluk çekiyoruz. Bu olay bir arz talep meselesidir. Kahramanmaraş eskisi gibi değil her türlü konfor mevcut. 5,4,3 yıldızlı otellerimiz ve konaklama tesislerimiz var. Biz burada bunun içini nasıl doldururuz diye düşünmemiz lazım. Bir şeyin bir ulusal birde uluslararası boyutu vardır. Biz ise bunun her iki boyutuna da ulaşmak zorundayız. Bu işte ekmek yiyen çok insan var. Bir fon oluşturulması lazım ve bununda bir bedeli olacaktır. Tanıtımlar mutlaka yapılmalı.

 

İLK İŞİMİZ KAHRAMANMARAŞ’I TANITMAK

Kahramanmaraş’ı kimse tanımıyor, bu kenti sadece bu kentin insanı tanıyor. Dışarıdan insanlarımız bu şehri doğuda bir kent olarak tanımlıyor. Bizim ilk işimiz Kahramanmaraş’ı tanıtmakla başlamak olmalıdır.  Şeker var, un var, yağ var geriye sadece bunu yapmak kalıyor. Ben bu enerji ve ışığı sizden görüyorum zaten.  Çok toplantılar oldu ama bu kadar iyisi olmamıştı.

Bundan 7-8 yıl önce TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy Kahramanmaraş’a iki günlük bir gezide bulundu. Afşin-Elbistan ilçelerini gezdikten sonra Ashab-Ikehf’e uğramış daha sonra tarihi yerleri gezmişti. Şehri turladıktan sonra KMTSO’da düzenlenen toplantıya katılarak, “İlinizin birçok yerini gezdim hayran kaldım. Bu kadar güzellikleri saklamaya hakkınız yok” demişti. Dondurma Festivali içinde elinden gelen katkıyı sağlayacağını da dile getirmişti. Faka bizim insanımız yapılan konuşmaları icraata dönüştüremiyor.

 

TURİZMİN GELİŞMESİ HERKESİN İŞİNE YARAYACAK

Turizm denilince akıllara oteller geliyor ama aslında böyle bir şey yok. İlimizde turizmin gelişmesi sadece otel sahiplerinin işine yaramayacak. Sanayici, tüccar ve esnafında işine yarayacak ve Kazançları artacaktır.

Bugün Kahramanmaraş’ta işi bozuk olan birçok esnaf var. Bunun nedeni ise kentimize yabancının gelmemesidir.

Şehrimiz artık eskisi gibi değil, kentimize bir turist gelse burada çok rahat edeceğinden eminim. Eskiden lokantamız dahi yoktu. Çarşılarımız bu kadar bakımlı değildi, tarihi evlerimiz harabe gibiydi.  Şu anda ise Kahramanmaraş tüm bunları içinde barındırıyor. Bundan sonraki süreçte herkes bu taşın altına elini koymak zorunda. Bacasız fabrika deniliyor.

Kahramanmaraş insanı son zamanlarda çok içine kapandı. İnsanlarımız küçük olsun benim olsun diyor ve her şeye razı ben mutlu olayım diyor.

Kahramanmaraş’ta yaşayan insanların yüzde 90’ı yerli ve bana göre bu artıda olabilir, eksi de olabilir. Herkes birbirini tanıyor hiçbir şeyden şikâyetçi değil ve diyorki ‘Yeterki ben akşam evime bir ekmek götüreyim’ diyor. Bizim bunları aşmamız lazım.”

 

TURİZM ÇOK YÖNLÜ BİR SEKTÖR VE HERKESİN ÇABA GÖSTERMESİ LAZIM

Bu tür toplantıların önemli olduğunu ve devamlılık arzetmesi gerektiğini belirten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı da turizmin çok yönlü bir sektör olduğunu ve herkesin gayret göstermesi gerektiğini belirtti. Geçen hafta Ankara’da 23 tur operatörüyle bir aya geldikleri toplantının detaylarını da platform üyeleriyle paylaşan Kabakçı, “Tursab başkanlığında yaptığımız toplantıya yaklaşık 23 tur operatörü katıldı. 2,5 saat kadar Kahramanmaraş’ı anlatmaya çalıştık. ‘böyle bir şehir var mı?’ dediler. Toplantıya katılan tur operatörlerinden sadece bir kişi Kahramanmaraş’a gelmiş, o operatör de Kahramanmaraş’a kitap fuarı için geldiğini söyledi. O tur operatörlerinin içerisinde sadece bir kişinin Kahramanmaraş’a geldiğini duyunca tabi çok üzüldük. Bir diğer tur operatörü ise ‘Kars’a program yaptığımızda yani Doğu turlarına alalım’  diyor. Biz başlangıçta doğu değiliz diyoruz, operatör inanmıyor. Biz Adana hattında olduğumuzu söyledim. Her ne hikmetse Kahramanmaraş’ı herkes doğu hattında görüyor.

 

TUR OPERATÖRLERİNİ KAHRAMANMARAŞ’A DAVET ETTİK

En azından 23 tur operatörüne bunu anlattık. Bunun akabinde Mart ayından itibaren tur operatörlerini Kahramanmaraş’a davet ederek kentimizi daha yakından tanıtmak istiyoruz. Burada hemen İstanbul’da bir toplantı düzenlemeyi düşünüyoruz. Oradaki tur operatörleriyle de bir araya gelerek Kahramanmaraş’ımızı anlatmayı istiyoruz. Tabiki bunu yaparken de turizm sektöründe bulunan arkadaşlarımızla istişare edeceğiz, kentimize turist akışını sağlayacak tur operatörlerini seçeceğiz.”

 

KAHRAMANMARAŞLILARIN OTURUP KAHRAMANMARAŞ’I İYİ ÖĞRETMELİYİZ

Kahramanmaraş’ın tüm güzelliklerini önce Kahramanmaraşlıların iyi öğrenmesi gerektiğinin de altını çizen Kabakçı şöyle konuştu, “Kendi hemşerilerimiz üzerinde oturdukları değerleri iyi tanımaları gerekir. Kahramanmaraş’ın tarihi, kültürü ve doğasını daha yakından bilmemiz gerekiyor. Özellikle yayla turizmde söz sahibi olmak istiyorsak alt yapılarını yapmamız gerekiyor.

Ulaşımda sorunumuz yavaş yavaş kalmıyor. Toplantı yaptığımız tur operatörleri bizden ulaşımın iyi olmasını, ucuz bilet, ucuz konaklama imkanı istiyorlar. Uçağımızın pahalı olduğundan yakındılar, lokantalar konusunu gündeme getirdi. Biz bunları sağlamamız gerekiyor. Biz THY yetkilileri ile görüşüp mutlaka sefer sayılarını artırmamız gerekiyor. Gastronomi de yeterli lokantamız yok, yöresel yemeklerin dışında ete dönük yemekler yapılıyor. Yöresel yemeklerimizi birkaç lokanta yapıyor fakat sayılarının artması gerekiyor.

 

UĞUR BÖCEKLERİ, GERMENİCİA, KAYAK MERKEZİ

Tur operatörlerine Kahramanmaraş’ı anlatırken içlerinden birisi Germenicia antik kent diğeri ise Uludaz’daki uğur böceklerini işaret etti. Biz geçmişte uludaza gittik, orada da bazı şeylere dikkat etmiyoruz, Haziran ayında çıkan Uğur böceklerin üzerine basıldı. Bu uğur böcekleri Dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Kahramanmaraş’ta var. Bunun profesyonel olarak festivalini yapmalıyız.

Büyükşehir beledisi olarak Kahramanmaraş’a bir Türk köyü kurmak istiyoruz. Etnospor’la görüştük ve kendisi yapacak. Bu köyde kurulduğunda turizme canlılık katacak. Kayak merkezimiz bitti, artık test çalışmalarına başladı. Kayak merkezimizi bu yıl açtık ve imkânlarımız da belli. Bir kar makinesinin fiyatı 1,5 milyon Euro, yani pahalı bir sistem. Büyükşehir belediyemiz ilk aşama için iyi bir yatırım yaptı. İkinci ve üçüncü aşaması ile de çok yönlü hizmet verecek.”

Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürü Mustafa Semerci de 5-10 yıl öncesine kadar dışardan gelen bir misafiri Kale’den başka bir yere götüremediklerini hatırlatarak, bugün ise gezdirilecek çok yerlerin olduğunu belirtti. Semerci Büyükşehir Belediyesi olarak turizm alanında bir çok projeleri olduğunu dile getirdi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Strateji Uzmanı Ertuğrul Kazancı da ajansın turizm sektörüne verdiği desteklerle ilgili bilgiler verdi.

Toplantıya katılan NSR Turizm Acentesinin Sahibi Nesrin Kısakürek, Tursab’la Hürriyet’in ortaklaşa düzenlediği ve 8’incisi Kayseri’de yapılan kent gezilerinin bir diğerinin Kahramanmaraş’a alınması gerektiğini belirtti.

Germenicia Hotel Yöneticisi Gökhan Büyükdereli Kahramanmaraş’ın çok güzel tarihi değerleri olduğunu ve bunların planlanmasının kendileriyle birlikte yapılmasını istedi.

Orkis Termal Hotel Genel Müdürü Mustafa Sağlam Kahramanmaraş’ta Eko turizmin üzerinde de durulması gerektiğini belirterek bölgelerinde gelen turistleri köy hayatına yönlendirecek bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Clarion Hotel Genel Müdürü Ali Tekin’de Kahramanmaraş’taki turizm materyallerinin 12 aya hitap edecek şeklinde olduğunu dile getirdi.

VAV Hotel Genel Müdürü Ali Rıza Attaroğlu kentin reklamının iyi yapılması gerektiğini kaydederek birlikte hareket etme kültürünü geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hamton Hilton Genel Müdürü Çağrı Beşer de Kahramanmaraş’a gelen uçakların bilet fiyatlarının yüksekliğinden yakındı. Uçak fiyatlarının Kahramanmaraş’a gelmenin önünde bir engel olarak gördüğünü belirtti.

Kadak Başkanı Sait Kılıçsallayan Kahramanmaraş’ın doğa güzelliklerinden söz etti. Kayak Merkezinin işletilmesiyle ilgili kendi fikirlerinin de alınmasını isteyen Kılıçsallayan Kahramanmaraş’ta mutlaka profesyonel olarak bir kır yürüyüşü güzergahının belirlenmesini istedi.